Volbu zemského premiéra v Durynsku podpořila ultrapravice, Merkelová požaduje její zrušení

6. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kemmerich oznámil, že odstoupí.

* * *

Německá kancléřka Angela Merkelová označila zvolení Thomase Kemmericha jako zemského premiéra v Durynsku za pomoci ultrapravice za "neodpustitelné". Požaduje, aby byla jeho volba zrušena. Kemmerich byl totiž zvolen výlučně v důsledku podporu extremní, fašistické strany AfD. Durynsko bývalo součástí komunistické NDR.

Kemmerich je propodnikatelský politik ze strany Svobodných demokratů (FDP). Problémem je, že FDP se sotva dostala přes pětiprocentní parlamentní hranici. Kemmerich porazil dosavadního zemského premiéra Boda Ramelowa ze strany Die Linke jediným hlasem, protože AfD se rozhodla nehlasovat pro vlastního kandidáta, ale pro Kemmericha. Kemmericha také podpořila regionální pobočka strany samotné Merkelové, CDU. Merkelová durynskou CDU obvinila, že "opustila hodnoty strany".

 

V zemských volbách v Durýnsku loni v října jasně zvítězila strana Die Linke s 31 procenty hlasů, ale AfD se umístila na druhém místě a zdvojnásobila svůj počet hlasů ve srovnání s předchozími volbami, získala 23,4 procenta voličů. Od té doby Die Linke připravovala koaliční vládu s levostředovými sociálními demokraty (SPD) a dohoda o této koaliční vládě byla podepsána v úterý.

Kemmerichova volba prostřednictvím podpory od AfD vyvolala všeobecné odsudky na sociálních sítích. Strana Die Linke se vyjádřila, že "dává přednost vládnutí s fašisty před nevládnutím". V Berlíně a před zemským parlamentem v Durynsku v Erfurtu se konaly spontánní demonstrace.

Pokud se hlasování o zemském prezidentu nebude konat znovu, Kemmerich dostane úkol vytvořit novou vládu. To ale bude zřejmě těžké, protože přislíbil, že s AfD spolupracovat nebude a FDP a CDU nemají dost křesel pro utvoření menšinové vlády.

Kemmerich byl ostře kritizován za to, že přijal blahopřání a podal ruku od šéfa AfD v Durynsko. Björn Höcke je často kritizován za své antisemitské výlevy. Požaduje zrušení zákona, který v Německu kriminalizuje popírání holocaustu.  Strana AfD je známa pro své antiimigrantské a xenofobní názory, pro klimaskepsi a pro opozici vůči právům LGBT komunity.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7782

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020