Americký prezident v projevu o stavu Unie oslavoval nenávist a xenofobii a zároveň hovořil o „velkém americkém návratu“

6. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump přednesl svůj třetí projev o stavu Unie v úterý v noci, den předtím, než jej senát zbavil starostí s impeachmentem. Trump se ve své řeči soustředil hlavně na ekonomiku a imigraci, zatímco jej republikánští zákonodárci povzbuzovali pokřikem „Čtyři další roky!"

Trump se ani jednou nezmínil o impeachmentu a odmítl si potřást rukou s mluvčí demokraty ovládané Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Ta nakonec text s Trumpovým projevem před zraky kamer roztrhla. Pelosiová později Trumpův projev označila za „manifest falešných tvrzení“. Několik demokratických zákonodárců včetně Rashidy Tlaibové během Trumpovy řeči odešlo. Další demokraté Trumpův projev o stavu Unie bojkotovali, kupříkladu kongresmanka Alexandra Ocasio-Cortézová.

Podle novináře píšícího pro web The Intercept Lee Fanga celá akce připomínala spíš shromáždění na podporu Donalda Trumpa, když prezident hovořil o úsměšné americké ekonomice a své voličské základně předhodil klasická pravicová témata, jako jsou zbraně, potraty nebo pravicový populista Rush Limbaugh.

Trump také vykresli temný obraz imigrantské kriminality a teroristů vraždících Američany, šířil xenofobii a nenávist, zatímco hovořil o tom, jak ochrání sociální a zdravotnické programy, zvýší výdaje do infrastruktury apod. Podobnou strategii vidíme u všech populistů v západním světě, třeba ve Velké Británii, v Polsku nebo Maďarsku, soudí Fang.

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6246

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020