Orbán se v Římě setkal s představiteli italské ultrapravice

7. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Maďarský premiér Viktor Orbán počátkem týdne diskutoval s řadou prominentních italských politiků. Během návštěvy Říma, kam byl pozván, aby promluvil na "Konferenci o národním konzervatismu", se sešel s premiérem Giuseppem Contem a Giorgiou Meloniovou, předsedkyní ultrapravicové strany Bratři Itálie. Hovořil s bývalým premiérem a lídrem strany Forza Italia Silivem Berlusconim a bývalým ministrem vnitra za ultrapravicovou Ligu Matteem Salvinim, informuje Péter Cseresnyés.


Orbán jednal s Contem v pondělí o výzvách, jimž čelí EU a současných evropských politických tématech. Setkání bylo nejspíše pravidelnou protokolární návštěvou. Navzdory loňským sporům premiéři zřejmě jednali v příznivé atmosféře.

Podle italské verze listu Huffington Post ve věci některých ekonomických témat, zejména víceletého finančního rámce EU a rozdělení kohezních fondů, mohly obě strany nalézt společné zájmy. To by mohlo znamenat, že jejich spolupráce v některých otázkách se jeví jako reálná.

Později Orbán jednal s předsedkyní ultrapravicové strany Bratři Itálie Giorgiou Meloniovou, jejíž formace má druhé nejsilnější zastoupení ve frakci Evropští konzervativci a reformisté (ECR) v Evropském parlamentu. Kvůli sporům s Evropskou lidovou stranou (EPP) mnozí očekávají, že Orbánův Fidesz nejspíše někdy v budoucnu vstoupí do řad ECR a stane se v něm druhou nejsilnější frakcí po Kaczyńského PiS.

V úterý maďarský premiér pokračoval setkáním s italským expremiérem Silviem Berlusconim. Jeho strana Forza Italia je podle některých zpráv důvodem, proč Fidesz nebyl dosud vyloučen z EPP.

Později se Orbán sešel i se Salvinim, který se vyhnul účasti na konferenci o národním konzervatismu - podle některých zpráv kvůli své bídné angličtině, podle jiných proto, že událost uspořádala parlamentní skupina ECR, která je rivalem skupiny Identita a demokracie, v níž působí Salviniho Liga.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6609

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020