Proč britský establishment ignoruje, že hlasování pro brexit způsobilo Rusko

17. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Prvním úkolem vedoucích politiků a občanů v demokracii je chránit své volby před zmanipulováním. Británie ovšem nemá pocit, že by měla zkoumat obvinění, že Rusko ochromilo při hlasování o brexitu britskou demokracii. Zkompromitována je jak britská vláda, tak britská opozice. Proto se snaží ten skandál ututlat. Totéž dělá pravicový tisk a ostudně nesvědomitá BBC, píše Nick Cohen.

"Navrhuju, abychom poslali podpůrný dopis ruskému velvyslanci," napsal Andy Wigmore, tiskový tajemník organizace Leave.EU Nigela Faragea těsně před referendem o brexitu. Arron Banks, který kampani pro brexit poskytl největší finanční dar v britské historii, souhlasil. Demagogové podporující luxusně financovanou probrexitovou kampaň začali projevovat podporu nepřátelské cizí mocnosti. Proč?

 

Vznikly vazby mezi stoupenci brexitu, milionářem Arronem Banksem, Nigelem Faragem, Donaldem Trumpem, Stevem Bannonem a Ruskem. Kampaň, která prý byla založena na respektu pro názory ignorovaných občanů v britské společnosti zorganizovali muži s vazbami na globální síť ultrapravicových amerických demagogů a kleptokratických diktátorů, jako je Putin.

Běžnou stížností proti BBC je, že pokud zastáváte názor, že Země je kulatá, prohledá celou zemi, aby našla protinázor, který tvrdí, že Země je placka. Chování BBC ohledně brexitového skandálu je více znepokojující než její běžná fetišizace rovnováhy v protinázorech. Jak je možné respektovat organizaci, která dává přednost inscenovaným konfrontacím protinázorů před skutečnou investigativní novinářskou prací?

Ohledně skandálu brexitu, BBC nabízí něco horšího než fake news: nenabízí nic. V tomto ohledu jsou její novináři autentickým odrazem zkorumpovaného politického systému.

Britští konzervativci prosazují brexit. Nehodlají podporovat vyšetřování kampaně za brexit, jejíž požadavky nyní realizují. Psychologicky nejsou konzervativci a konzervativní tisk schopni oddělit obvinění ruských zásahů od brexitu. Obávají se, že kdyby to začali zkoumat, legitimnost referenda o brexitu se jim rozloží před očima.

V Americe požadují opoziční Demokraté, aby byly Trumpovy vazby na Rusko odhaleny. Avšak v Británii usiluje vedení opoziční Labouristické strany stejně jako Farage a Mayová o to ignorovat tento problém. Britská ultralevice miluje zlodějské autokraty. Mluvčí Jeremyho Corbyna Seumas Milne, se vydal do Soči pokleknout tam před Vladimírem Putinem.

Stínová ministryně zahraničí Labouristické strany Emily Thornberry brání Putinovu politiku v Sýrii stejně spolehlivě jako milionář Arron Banks. Labouristická pravice chce zavést omezení volného pohybu obyvatelstva z evropských zemí, protože se jinak bojí volební porážky v severní Anglii, labouristická levice sní o "lexitu", který Corbynovi umožní budovat socialismus v jediné zemi. Je to opozice, která odmítá plnit svou funkci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
7865

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018