Potraviny s vysokým obsahem cukrů a tuků působí "jako drogy", tvrdí studie

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Mileniálové jsou možná zesměšňováni pro závislost na avokádových toastech, ale nová studie zjistila, že existuje vědecké vysvětlení, napsala Rachel Hosieová.


Podle výzkumu provedeného Yale University kombinace tuků a cukrů způsobuje, že jídlo vyvolává silnější odezvu v mozku, než kdyby obsahovalo jen jednu ze zmíněných sloučenin.

Mozkové centrum zodpovědné za "odměny" hodnotí potraviny obsahující tuky i cukry tak vysoko, protože jsme adaptováni považovat tato potraviny za vysoce energeticky vydatné.

"Biologický proces regulující asociaci potravin s jejich nutriční hodnotou se vyvíjel tak, aby starostlivě definoval hodnotu potravy, aby organismy mohly přijímat adaptivní rozhodnutí," tvrdí Dana Small, ředitel Výzkumného centra moderní diety a fyziologie Yale University.

"Je překvapivé, že potrava obsahující tuky a cukry zřejmě mozku signalizuje potenciální kalorický obsah odlišným mechanismem. - Naše studie ukazuje, že když jsou obě živiny zkombinovány, mozek zřejmě přeceňuje energetickou hodnotu potravy."

Účastníci výzkumu prodělávali scan mozku, zatímco si prohlíželi fotografie známých pochutin obsahujících většinou tuk, většinou cukr a kombinaci tuku s cukrem.

Výzkumníci zjistili, že účastníci byli ochotni platit více za potravu, která kombinovala tuk a cukry. Tyto potraviny také vyvolávaly silnější odezvu v mozkovém centru "odměn" než oblíbené potraviny, potenciálně sladší nebo energeticky bohatší jídlo, nebo větší porce.

Obecně vzato, potraviny kombinující tuky a cukry v přírodě neexistují - jde především o průmyslově vyráběné potraviny. Výjimkou je mateřské mléko, což podle Smalla dává smysl, protože kojenci se musejí naučit pít, aby přežili.

Novější průmyslové potraviny kombinující tuky a cukry existují jen zhruba 150 let, což není dost dlouho na to, aby lidé vyvinuli novou mozkovou odezvu.

Výzkum také pomáhá pochopit, proč většina lidí touží po sladkých a tučných potravinách a snadno se jimi přejí - lidská fyziologie se dosud nerozvinula tak, aby se dokázala vyrovnat se současnou aktivací signálních drah pro tuk a cukr. A tyto potraviny podle vědců ve skutečnosti na mozek působí jako drogy.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7175

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018