Írán čelí nové hrozbě, když se kurdští džihádisté připojují k IS v Afghánistánu

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Vzestup pobočky IS v Afghánistánu představuje novou výzvu pro Íránskou islámskou republiku, protože se stává magnetem pro íránské kurdské rekruty, píše Fazel Hawramy.


30. dubna se skupina novinářů shromáždila na místě výbuchu bomby v centru Kábulu. Náhle se sebevražedný bombový atentátník vybavený novinářským průkazem prosmekl kolem policie a blížil se k novinářům. Když bomba vybuchla, sedm mediálních pracovníků namístě přišlo o život. Dva další později zemřeli na následky zranění, což posunulo celkový počet obětí na tomto místě na 26.

Pobočka "islámského státu" v Afghánistánu známá jako Vilájat Chorasán se přihlásila k zodpovědnosti za útoky a publikovala snímek s datem 29. dubna. Jsou na něm dva sebevraaždní atentátníci stojící vedle sebe se zakrytými obličeji. Jeden z nich byl identifikován IS coby Káda al-Kurdi. IS nezveřejnila, odkud pocházel, ale po celé dekády íránští a iráčtí Kurdové ve velkých počtech cestují do Afghánistánu za džihádem. Během let plnili řady mnoha skupin, nejčerstvěji IS.

Muchtár Húšmand, expert na sledování pohybu kurdských džihádistů z Íránu a Iráku, sdělil listu am-Monitor, že identifikoval Kádu al-Kurdiho jako devětadvacetiletého muže ze západní íránské provincie Kermanšáh. Provincie se v posledních letech proslavila, když stovky mladých Kurdů cestovaly do Sýrie a Iráku s cílem přidat se IS a džihádistické skupině dříve známé jako Džabhat an-Nusra. Všichni sebevražední atentátníci IS, kteří loni v létě zaútočili na íránský parlament a mauzoleum ajatolláha Chomejního v Teheránu, pocházeli z provincie Kermanšáh.

Po útoku IS v Teheránu se zdá, že si Írán uvědomil džihádistickou hrozbu a zatkl stovky íránských kurdských extrémistů. Ale zatímco se projekt IS v Iráku a Sýrii rozpadá, íránští kurdští džihádisté mění směr a nyní míří na východ. Přidávají se k Vilájatu Chorasán, sdělily listu am-Monitor zdroje podrobně seznámené se sunnitským extrémismem v íránských kurdských oblastech.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6153

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018