Obavy západního tisku z Ruska jsou následkem Putinovy nepřátelské strategie

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Škála a tón mediálního pokrytí a varování, které zřejmě se světovým fotbalovým šampionátem pouze eskalují, vypovídají dost dobře o tom, jak Západ vidí Rusko, stejně jako o dopadu Putinovy stále agresívnější geopolitické kampaně k prosazení statusu velmoci, napsal Mark Galeotti.


Omezen velmi reálnými limity ruské ekonomické a dokonce i vojenské moci, ale osvobozen od roztříštěnosti a časté umírněnosti Západu, zahájil Putin kampaň dezinformací, subverze a obtěžování. Zdá se, že neočekává získání přátel, ale místo toho coby globální provozovatel šikany chce vypadat příliš hrozivě, příliš nepředvídatelně, příliš nebezpečně, než aby byl ignorován. Jeho nadějí je, že to na Západě přesvědčí dost lidí, že s ním mají uzavřít dohodu za jeho vlastních podmínek.

To však sebou nese strašlivé dlouhodobé náklady a rizika. Putin riskuje, že udělá z Ruska mezinárodního páriu, že zradí naděje mnoha Rusů na nalezení pokojného místa v mezinárodním společenství.

Připravenost západních komentátorů a politiků zobrazovat Rusko jako nezkrotné doupě nepřátelství a intrik, ignorovat skutečné pozitivní aspekty země a její kultury, to není nějaké cynické západní spiknutí, jak tvrdí nejtrhlejší ruští propagandisté. Spíše jde z velké části o vedlejší produkt ruské destabilizační kampaně. Naděje, že měsíc fotbalového šampionátu může tento opar rozptýlit, jsou zřejmě dost nerealistické.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6906

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018