Britové jsou stále posedlí brexitem, avšak Evropa má jiné starosti

17. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


V době, kdy se rozkládají všechny mezinárodní jistoty, je země bez spojenců v naprostém průšvihu


Na to poukazuje v týdeníku Observer Andrew Rawnsley. Interní britské debaty o brexitu se stávají stále absurdnějšími, britská vláda se stále ještě nedohodla, co vlastně ohledně brexitu chce a jaké mají být budoucí styky Británie s Evropskou unií. Drtivá většina britských médií stále trpí falešnou představou, že Británie bude moci o zachování svých privilegií v EU, aniž by musela plnit povinnosti členství v EU "vyjednávat", přestože je jasné, že EU není ochotna a nemůže Británii poskytnout žádné mimořádné výsady, protože by to porušilo zákony EU. Přitom je zjevné, že stále absurdnější diskuse ohledně brexitu v britském veřejném prostoru už Evropu nezajímá, varuje autor. Pokračuje:

 

Evropa čelí rostoucí a stále vážnější krizí ohledně imigrace. Autoritářské vlády v Maďarsku a v Polsku ohrožují zakládající principy Evropské unie. Evropskou unii ohrožují podvratné snahy z Ruska. Co se týče Itálie, nejoptimističtější scénář je, že snad současná ultrapravicová vláda se brzo rozpadne a nebude u moci dost dlouho na to, aby způsobila všeobecnou spoušť. Itálie je příliš důležitá pro EU, aby bylo možno dopustit, že se stane selhávajícím státem, ale je zároveň příliš velká na to, aby se jí dalo zachránit.

Německá kancléřka Angela Merkelová bojuje o uchování své vládní koalice. Emmanuel Macron sice má vizi pro budoucnost Evropy, není však schopen pro ni získat v EU všeobecnou podporu.

Nemluvě o šokujícím rozhovoru rakouského kancléře Sebastiana Kurze pro místní tisk, v němž Kurz hájí autoritářský přístup Polska a Maďarska a chce je podporovat v Evropské unii!

Pro ty, kdo čtou německy, toto je naprosto ohromující rozhovor s rakouským premiérem a brzo předsedou EU Sebastianem Kurzem. Také používá klasický ultrapravicový trik, že na obvinění z antisemitismu nebo ultrapravicových sympatií reaguje islamofobií:


)

A pak existuje hrozba Donalda Trumpa. Neúspěšný summit G7  v Québecu způsobil, že vztahy mezi USA a jejími evropskými demokratickými spojenci jsou v horším stavu, než byly kdy v historii. Bylo neuvěřitelné, že Trump zlovolně zaútočil na Kanadu, zatímco nadšeně chválil severokorejského diktátora. Evropští politikové se obávají, co se stane, až se v červenci Trump bude účastnit summitu NATO.

Globální obchodní válka, kterou nyní zahajuje Trump, ukazuje, jak marginalizovaná je nyní Británie a jak nebezpečný je svět pro středně velké státy bez spolehlivých spojenců.

Rozbitá planeta Země je nyní v obrovském chaosu. Mnoho věcí v mezinárodním pořádku, která jsme dlouhá desetiletí považovali za zaručené, se nyní rozkládá. A kde je Británie? Pořádá absurdní boje na svém vlastním pupku.

Totéž bohužel platí, ještě stokrát více, i o České republice, dodává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7650

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018