Britské listy 2.8. 1996:

Postoj Evropy k islámu?

29. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Známý odborník na problematiku Blízkého východu, reportér Robert Fisk uveřejnil ve čtvrtek v deníku Independent rozsáhlou, možná kontroverzní analýzu postojů Evropy a Západu vůči islámu, z níž cituji:

"Před několika měsíci zazvonil telefon v mém bytě v Bejrútu a zdvořilý a tichý hlas univerzitního profesora se mne zeptal, zda by mi mohl donést určitý dokument. Ukázalo se, že Dr. Georges Jabour je Syřan, který pracuje v úřadu ministerského předsedy, ale jeho osobní poslání nemá s vládou nic společného. Dokument, který mi přinesl, byl adresován papeži Janu Pavlu II. Obsahoval zdvořilý dotaz, jestli by nebylo možné, aby se - při příležitosti devítistého výročí zahájení svaté války proti muslimům, kterou vyhlásil papež Urban II - nemohla Jeho Svatost Jan Pavel II. muslimům nyní omluvit.

192 let krveprolití a ohně, kterým Evropa postihla Blízký východ, kdy křižáčtí rytíři masakrovali muslimy i židy - přičemž někteří křižáci sklesli až ke kanibalismu - zahájil papež Urban II. výpadem proti muslimům, kteří jsou, podle jeho slov "prokletou rasou, rasou, absolutně odcizenou od Boha". Je "svatým činem", konstatoval Urban II., "vyhladit tuto hnusnou rasu z našeho (sic!) území".

Tento týden mne mého nedávného jemného islámského návštěvníka připomnělo něco podobného v nynější rétorice Západu, zaměřené proti jeho skutečným anebo imaginárním nepřátelům na Blízkém Východě, píše dále Robert Fisk v Independentu. Tento jazyk představuje pro Evropu skutečně nebezpečí.

Je nyní automatickým výrazem plným nenávisti, užívaným přečasto v americké televizi a v americkém a izraelském tisku. Je součástí nenápadně interpunkce, která nevnímá ani otázky náboženství ani problémy historie a konkrétní důkazy ji často skoro vůbec nezajímají.

Prezident Clinton, podporován světovými vedoucími představiteli, jak se zdá, zahájil v těchto dnech moderní křižáckou výpravu, která jde daleko dál, než kam dosahuje hněv, který pociťuje každý soudný člověk nad teroristickými zločiny, nyní postihujícími Spojené státy.

Samozřejmě, když se vychloubají teroristé - sebevrazi - v Izraeli anebo na Západě, že vraždí civilisty jménem islámu, je pochopitelně, že milióny Izraelců a občanů Západu uvěří, že jejich nepřítelem je "islámský teror". To totiž přesně ti atentátníci chtějí, aby tomu lidé věřili.

Spojování násilí s náboženstvím už dosáhlo rasistických rozměrů, a to nejen v Americe, ale i v Israeli a v Evropě.

Kdo by býval věřil, že uznávaný evropský deník otiskne kresbu muslimského duchovního, znázorněného jako chobotnice, s chapadly, šířícími se z jeho hábitu, a vedle toho článek s nadpisem Islámská gangréna. To přesně vyšlo v Le Mondu 6. března 1996.

A co způsob projevu tzv. "bezpečnostního experta", který konstatoval, že "stovky íránských muslimských maniaků vylézají z podrostu na Blízkém východě a slintají přitom nad příslibem panen, které na ne čekají v muslimském ráji." Tohoto "experta" citoval zcela vážně minulý čtvrtek ve článku o katastrofě letadla společnosti TWA deník Jerusalem Post.

Jazyk nenávisti, "teroru" a "slintajících maniaků" - to nejsou jen novinářské výstřelky. Představte si, například, jak šokováni bychom právem byli, kdyby po masakru 29 Palestinců, které v Hebronu zavraždil izraelský osadník, otiskl Le Monde článek s nadpisem "Židovská gangréna".

Jazyk násilí se však nyní v Evropě šíří a objevují se známky, že to začíná některé evropské vlády děsit. Alespoň jeden evropský ministr zahraničních věci cítil, že má povinnost varovat své kolegy, že terorismus vzniká nikoliv v důsledku "fanatismu", ale v důsledku nespravedlnosti, a že když se teroristům sprostě nadává, činí se to často schválně, aby se zakryla podstata nespravedlnosti a nemusela se napravovat.

[...] v Navzdory tomu, v mnoha částech Blízkého Východu považují lidé stále Evropu za osvícený kontinent."

0
Vytisknout
10128

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2016