Jaké má Donald Trump vazby na Rusko?

31. 7. 2016

čas čtení 4 minuty

Trump a jeho stoupenci zajistili, že nedávný kongres Republikánské strany v Clevelandu zrušil příslib, že Spojené státy poskytnout vojenskou pomoc Ukrajině v boji s proruskými vzbouřenci, kteří dostávají vojenskou podporu z Ruska. Koordinátorem washingtonského diplomatického sboru pro Republikány v Clevelandu byl Frank Mermoud, bývalý činitel amerického ministerstva zahraničí, který se podílel na podnikání na Ukrajině prostřednictvím černomořské ropné a plynařské společnosti Cub Energy, jíž je ředitelem. Je také členem Americko-ukrajinské podnikatelské rady.

Mermoud má dlouholeté vazby na předsedu Trumpovy předvolební kampaně, Paula Manaforta, který v roce 2010 pomáhal proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi zlepšit svůj image a vyhrát prezidentské volby na Ukrajině.

Na republikánském sjezdu se vyskytl i Philip Griffin, dlouholetý Manafortův spolupracovník v Kyjevě.

Jak známo, těsně před sjezdem Demokratické strany zveřejnily Wikileaks desetitisíce emailů Demokratického kongresového výboru pro prezidentskou kampaň (DCCC), které prý byly získány prostřednictvím hackerského útoku z Ruska. Vyšetřuje to FBI. Moskva obvinění odmítá, i když experti poukauzjí na to, že se Vladimír Putin i v minulosti snažil poškodit západní demokracii. Ruské bezpečnostní orgány útočily během voleb an francouzské, řecké, italské a litevské cíle. V roce 2014 bylo v ukrajinském volebním softwaru objeveno malware, které mohlo volby připravit o jejich legitimitu.

Trump a jeho kampaň popřeli jakoukoliv souvislost s hackerským útokem na Demokratickou stranu, avšak Trump vyvolal velkou kontroverzi, když apeloval na Rusko, aby nalezlo 30 000 emailů, vymazaných ze soukromého emailového serveru, který používala Clintonová, když byla ministryní zahraničí v Obamově vládě.

Donald Trump zlobně popírá, že nemá "absolutně nic společného s Ruskem". Odmítá však zveřejnit svá daňová přiznání, takže to není jisté.

V minulosti ovšem měl Donald Trump toho mnoho společného s Ruskem. Už v roce 1987 se snažil budovat v Moskvě své značkové hotely a kondominia. "Je to naprosto zajímavá země," řekl tehdy. "Myslím, že Sovětský svaz se opravdu snaží spolupracovat ve smyslu otevřeného jednání s jinými zeměmi a otevírá svou zemi."

V devadesátých letech se Trump snažil v Moskvě nedaleko Rudého náměstí postavit Trumpův věžák a v roce 2013 Trump cestoval do Moskvy ve snaze setkat se s Putinem. Účastnil se tam ruské verze své "soutěže ženské krásy" Miss Universe.

Putin schůzku s Trumpem na poslední chvíli zrušil, avšak poslal mu dar a osobní dopis. Trump obdržel svůj podíl ze 14 milionů dolarů, které mu vyplatili ruští investoři včetně Arase Agalarova, ázerbajdžánsko-ruského miliardáře, obchodujícího s realitami a blízkého Putinova společníka, za to, že přinesl soutěž Miss Universe do Ruska.

V roce 2014 řekl Trump tisku, že "hovořil, nepřímo i přímo, s prezidentem Putinem, který nemohl být zdvořilejší". O rok předtím řekl v televizi MSNBC: "Mám vztah s Putinem a mohu vám říci, že se velmi zajímá o to, co dnes děláme v Rusku."

V roce 2013 byl Trump vyfotografován ve společnosti lidí, jako je rapper Timati, který nyní zastává otevřeně proputinovské postoje a natočil píseň s refrénem "mým nejlepším přítelem je prezident Putin".

Trump měl v Rusku čtené další podnikatelské kontakty a styky s ruskými oligarchy.

Paul Manafort má už přes deset let těsné styky s Ukrajinou a vydělává tam miliony dolarů za "poradenskou" práci. Pracoval jako poradce pro Rinata Akhmetova, Dmitrje Firtaše a Olega Deripasku, tři hlavní ruské oligarchy.

Manafortův vztah k Firtašovi vyšel najevo v roce 2011, kdy bylo zahájeno trestní stíhání za podvody, které posléze bylo zrušeno. Vyšlo najevo, že Manafort stěhuje své jmění z Ukrajiny na Západ. Firtash je nyní v USA obžalován a Deripaska má v důsledku svých vazeb na organizovaný zločin zakázáno cestovat do USA.

Deripaska nyní žaluje Manaforta na Kajmanských ostrovech, že údajně zmizel s 19 miliony dolarů jeho peněz. Manafort také pracoval pro Janukovyče a pomohl tomuto proruskému prezientskému kandidátu vyhrát r. 2010 ukrajinské volby.

Carter Page, další Trumpův poradce pro zahraniční politiku, je investičním bankéřem s těsnými styky s Gazpromem, plynařskou společností, kterou ovládá Kreml, a dlouhodobě a otevřeně podporuje Putina. Carter Page srovnal americkou zahraniční politiku vůči Rusku za Obamy k otroctví na americkém Jihu.

Trumpův poradce Michael Flynn, bývalý šéf americké vojenské rozvdky, seděl na večírku na oslavu 10. výročí ruské televize Russia Today dvě místa od Putina.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9902

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2016