Donald Trump zaútočil na muslimského otce vojáka, který zemřel pro Ameriku

31. 7. 2016

čas čtení 5 minut

Donald Trump reagoval na kritiku Khizra Khana, otce muslimského amerického vojáka, který zemřel ve snaze ochránit svou jednotku. Khan promluvil tento týden na kongresu Demokratické strany. Obvinil Trumpa, že se chová nevlastenecky a sobecky.

Trump se vyjádřil: "Proč neřekla nic jeho manželka?" Tvrdil také, že Khanův projev mu napsali propagandisté, kteří pracují pro Hillary Clintonovou. Khan zdůraznil, že svůj projev spolu se svou manželkou napsal sám.

"Když se podíváte na jeho ženu, jen tam stála," řekl Trump. "Neměla nic co říct. Možná jí zakázal, aby cokoliv říkala. Vysvětlete mi to," řekl Trump.

Posléze v sobotu Trump vydal prohlášení, jímž pochválil syna Khizra Khana, který zemřel v Iráku. "Kapitán Humayun Khan byl pro tuto zemi hrdinou a měli bychom poctít všechny, kdo přinesli svou největší oběť pro to, aby naše země byla v bezpečí."

Ve čtvrtek Khan ohromil celostátně americkou veřejnost projevem, v němž přímo a otevřeně kritizoval Trumpa, který požaduje zákaz vstupu muslimů do USA. Ve svém projevu Khan, právník, který vystudoval na Harvardu, vytáhl z kapsy svého saka malé vydání americké ústavy a pozvedl ho nad hlavu.

"Četl jste vůbec někdy americkou ústavu?" zeptal se Trumpa. "Byl jste někdy na hřbitově v Arlingtonu? Jděte se podívat na hroby odvážných vlastenců, kteří zemřeli při obraně Ameriky - uvidíte tam všechny víry, pohlaví a etnika. Vy jste neučinil žádnou oběť."

Khan se také zmínil o tom, že Trumpovy návrhy, včetně návrhu vrátit se k mučení a návrhu zabíjet rodiny, jejichž rodinní příslušníci jsou podezřívaní z terorismu, by porušily základní principy ústavy. Zákaz imigrace muslimů by býval zabránil jeho rodině usadit se v USA a jeho synovi, aby vstoupil do armády.

To byla jenom "polovina" mého projevu, řekl Khan v pátek večer na MSNBC. "Druhá polovina projevu je adresována šéfovi senátní většiny Mitchi McConnelovi - je to vlastenec, slušná lidská bytost, vynikající předák - a také Paulu Ryanovi, předsedovi Sněmovny reprezentantů."

"Není načase odmítnout Trumpa? Za to, co řekl, co vyhrožuje, že udělá - je morálním imperativem pro oba tyto vedoucí představitele mu říct: 'Dost.' Potopíte totiž loď vlasteneckých Republikánů."

V sobotu řekla mluvčí Ryanova úřadu: "Pan předseda dal mnohokrát jasně najevo, že tuto myšlenku odmítá, a sám hovořil o tom, nakolik muslimští Američané přinesli absolutní oběť pro tuto zemi."

Avšak ani McConnell ani Ryan, navzdory jejich kritice Trumpových výroků, nezrušili svou oficiální podporu pro Trumpa, čímž vznikla trapná a často napjatá aliance. Ryan označil některé Trumpovy výroky za "učebnicový rasismus" a McConnell uvedl, že  s některými výroky Donalda Trumpa nesouhlasí.

Khan pochválil Republikánskou stranu, ale varoval před důsledky krátkozraké politiky. "Republikáni jsou stejně tak vlastenečtí jako Demokraté," řekl. "Zosobňují polovinu dobroty této krásné země. Polovinu politického procesu, který ostatní svět sleduje závistivě a učí se z něho."

Trump ale podle něho  tuto demokracii ohrožuje, řekl Khan: "Jestliže váš kandidát zvítězí a jestli bude vládnout tak, jak vedl kampaň, moje země, tato země, utrpí sérií ústavních krizí, jaké se v její historii ještě nikdy nestaly."

"Nadchází doba v historii národa, kdy je nutno zaujmout etický, morální postoj, bez ohledu na politickou reakci," zdůraznil. "Jediným důvodem, proč oni neodsuzují jeho chování, jeho hrozbu naší demokracii, naši slušnost, naše základy, jsou politické dopady."

Ghazala Khanová vysvětlila v rozhovoru v pátek, že mlčela proto, že sotva mohla vydržet emoce smutku, které pociťovala během pocty pro jejího syna Humayuna, který posmrtně dostal bronzovou hvězdu a purpurové srdce za své hrdinství v Iráku, kde zemřel v roce 2004.

Dodala, že se cítila "velmi nervózní, protože nejsem schopna dívat se na fotografii svého syna - nemohu ani vejít do místnosti, kde jsou jeho fotografie. Takže když jsem viděla jeho fotografii na svých zádech," řekla Khanová s poukazem na to, že na jeviště se promítala fotografie jejího syna, "nemohla jsem to zvládnout, a tak jsem se celou dobu držela zpátky. Je to velmi těžké."

Její manžel dodal, že nemohl pronést svůj projev bez pomoci své manželky jako "trenéra" a partnera.

"Jsem v takových věcech daleko slabší než ona," řekl. "Čtyřicet let manželství nás dostalo do situace, kdy jsme pro sebe navzájem posilou, takže to, že tam byla, bylo pro mě posilou, že jsem mohl udržet svůj klid."

Nicméně se Khan omluvil za vyjádření emocí: "My jsme soukromí, obyčejní američtí občané," řekl. "Mé svědomí mě za těchto velmi složitých okolností nutí jednat. Jsem velice klidný člověk. Normálně nejednám na veřejnosti tak emocionálně. Ale jde o tolik."

Donald Trump tvrdil v televizi ABC: "Myslím, že jsem přinesl mnoho obětí." Hovořil o "milionech dolarů", které daroval veteránům, i když bylo zjištěno, že ty dary poskytl teprve až poté, co deník Washington Post zjistil, že pro veterány daroval daleko méně peněz, než se vychloubal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7468

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2016