Papež František v Polsku apeloval na mladé lidi, aby odmítli "narkotika úspěchu"

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Během své poslední mše celebrované na poli nedaleko Krakova naléhal papež František na statisíce účastníků mše, aby věřili v sami sebe, odmítli hmotařství a "narkotika úspěchu za každou cenu". Apeloval na ně, aby riskovali.

"Nepřijmout sebe samého, žít zachmuřeně, být negativní to znamená neuznat naši nejhlubší totožnost," řekl František a pokračoval:

"Bůh počítá s vámi s takovými, jací jste, ne s tím, co vlastníte. V jeho očích jsou šaty, jaké máte na sobě, anebo mobilní telefon, jaký používáte, naprosto irelevantní. Bohu je jedno, jestli vystupujete nebo nevystupujete stylově: Bůh se zajímá o vás. V jeho očích máte obrovskou cenu a vaše hodnota je tak velká, že ji nelze určit."

Tajemstvím radosti ze života není "potlačovat zdravou zvědovaost, ale riskovat, protože život znamená nebýt schovaný za pecí," řekl papež.

Apeloval na mladé lidi, aby "řekli jasné NE narkotikům úspěchu za každou cenu a sedativu starosti jen o sebe a o vlastní pohodlí."

František dodal: "Lidé vás možná budou považovat za snílky, protože věříte v novou humaniotu, v humanitu, která odmítá nenávist mezi národy, která odmítá považovat hranice zemí za bariéry a která dokáže pěstovat vlastní tradice, aniž by byla soustředěná jen na sebe a úzkoprsá. Nenechte se tím zdeprimovat: s úsměvem a otevřenou náručí vyhlašujte naději a budete požehnáním pro naši jednotnou lidskou rodinu, kterou tu představujete tak krásně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5478

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2016