Donald Trump má "černou duši" a je absolutně nevhodným kandidátem na prezidenta

1. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve Spojených státech vznikla obrovská kontroverze poté, co Donald Trump urazil rodiče muslimského amerického vojáka, který r. 2004 zahynul v Iráku při snaze ochránit svou jednotku před nebezpečím. Otec zemřelého muslimského vojáka, právník, který vystudoval na Harvardu jménem Khizr Khan, se vyjádřil, že Trump má "černou duši" a je naprosto nevhodný pro funkci amerického prezidenta.

Uprostřed všeobecného ohromení nad chováním Donalda Trumpa, prezidentského kandidáta Republikánské strany, konstatovali rodiče sedmadvacetiletého armádního kapitána Humayuna Khana, který zahynul v Iráku, že Trump nemá morálku a je neschopen empatie.

"Je naprosto nevhodný k tomu, aby vedl tuto krásnou zemi," řekl Khizr Khan.

Hillary Clintonová se v neděli k věci vyjádřila tak, že zdůraznila, že Trump neměl pro Khanovic rodinu "nic jiného než urážky, ponižující výroky o muslimech a projevil jen absolutní neporozumění tomu, co učinilo naši zemi velkou."

Khizr Khan apeloval na Trumpovy děti, aby zasáhly a opravily jeho charakter poté, co se Trump posmíval Khanově manželce a naznačil, že jí bylo minulý týden na sjezdu Demokratické strany zakázáno, aby učinila poctu svému mrtvému synovi.

Jeho manželka Ghazala Trumpovy insinuace odmítla a zdůraznila, že byla příliš rozrušená na to, aby mohla mluvit, poté, co viděla na jevišti fotografii svého syna. "Jaká matka by tak nereagovala?" řekla listu Washington Post. "Donald Trump má děti, které miluje. Opravdu se potřebuje divit, proč jsem nemluvila?"

Ghazala Khanová také odmítla Trumpovo tvrzní, že to, že zaměstnává lidi ve své realitní firmě a dohlíží na stavbu "velkých struktur" je obětí pro jeho zemi. "Donald Trump netuší, co znamená slovo oběť," dodala.

Khizr Khan řekl televizi CNN, že Trump je "naprosto neschopný empatie". Dodal: "Chci, aby mu jeho rodina poradila. Naučte ho empatii. Stane se tak lepší osobu, ale on má černou duši." Khizr Khan také řekl, že je neuvěřitelné, že Trump "zaútočil na mou manželku". Dodal, že manželka má také vysoký tlak a měla pocit, že stojí tak nepevně, že se obávala, že spadne z jeviště.

Kromě mnoha jiných osobností, včetně Republikánů, odsoudil Trumpa i šéf klubu Demokratů v Senátu Harry Reid: "Donald Trump je sexista a rasista, který urazil rodiče mrtvého amerického vojenského hrdiny, vyvolává strach z muslimů a zasévá nenávist proti lidem z Latinské Ameriky. Neměl by být prezidentem a šéfové Republikánské strany mají morální povinnost to říci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6257

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2016