Všechny ekologické indexy dokazují, že se globální oteplování radikálně zintenzivňuje

3. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Svět se řítí k životnímu prostředí, které lidstvo dosud nikdy nezažilo. Teplota vzduchu a oceánů porušuje všechny rekordy, hladiny moří dosahují historických výšin a koncentrace CO2 překonala klíčový mezník. To jsou informace obsažené v nové zásadní mezinárodní analýze.

Zpráva "o stavu klimatu", jíž vydala National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ve spolupráci se stovkami vědců z 62 zemí světa, kteří poskytli data, potvrzuje, že došlo v roce 2015 k "svržení několika symbolických mezníků" ve vysokých teplotách, zvýšení hladiny moří a extrémního počasí v roce 2015.

Dopady klimatických změn už nejsou jemné, konstatoval Michael Mann, čelný klimatolog na Penn State University.

Rok 2015 byl nejleplejším rokem v historii, roční teplota povrchu země překonala předchozí rekord z roku 2014 o 0,1 stupně Celsia. To znamená, že svět je nyní o 1 stupeň teplejší než v předindustriální éře, především v důsledku vysoké koncentrace skleníkových plynů.

Oceány, které absorbují více než 90 procent nového CO2 vypouštěného do atmosféry, dosáhly také nové rekordní teploty. Ve východním Pacifiku, kde dominuje el Niňo, o 2 stupně Celsia a v Arktidě v srpnu byla teplota vyšší o ohromujících 8 stupňů Celsia víc, než je průměr.

Teplotní expanze oceánů, doplněná táním ledovců, vedla k nejvyšším hladinám moří v roce 2015. Jsou nyní o 70 mm vyšší než v roce 1993, kdy se to začalo měřit. Moře stoupají každoročně o 3,3 mm. Západní Tichomoří a Indický oceán stoupají nejrychleji.

Koncentrace CO2 v atmosféře přesáhla loni v Mauna Loa na Havajských ostrovech symbolických 400 částic na milion. Globální úroveň CO2 byla o něco nižší, 399,4 ppm, což je ve srovnání s rokem 2014 zvýšení o 2,2 ppm.

V únoru 2015 bylo také v Arktidě zaznamenáno nejmenší množství ledu za posledních 37 let, co se údaj měří satelity. Alpské ledovce zaznamenaly další ztrátu ledu už 36. rok a ledový štít v Grónsku, jehož roztátí by vedlo k zvýšení světových hladin moří o 7 metrů, zaznamenal tání na 50 procentech svého povrchu.

Rychlé klimatické změny budou mít vážné důsledky pro lidi i další biologické druhy. V červnu 2015 usmrtila vina veder v Káráčí v Pákistánu více než 1 000 lidí. Vážné sucho způsobilo nedostatek potravin pro miliony lidí v Etiopii a absence deště způsobila intenzivní lesní požáry v Indonésii, které vyprodukovaly obrovské množství skleníkových plynů.

Grafy a podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7051

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2016