Nejefektivnějším způsobem jak podpořit hospodářský růst je rozdávat občanům peníze, argumentují ekonomové

4. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


35 ekonomů zveřejnilo dopis v deníku Guardian, v němž argumentují, že rozdávat peníze přímo domácnostem je nejefektivnější způsob jak vyvolat hospodářské oživení

V dopise, adresovaném britskému ministru financí, argumentuje 35 ekonomů, že by britská vláda měla umožnit Anglické bance, aby v zájmu oživení ekonomiky po brexitu realizovala radikálnější metody.

Banka by podle nich měla mít právo vytvořit peníze na financování infrastrukturních projektů. Nebo by vytvořenými penězi měla financovat snížení daní nebo poskytovat přímé platby peněz domácnostem.

Ve čtvrtek v poledne rozhodne devět členů výboru pro měnovou politiku Anglické ústřední banky, jak bude banka reagovat na ekonomický šok, vyvolaný rozhodnutím Angličanů odejít z Evropské unie. Očekává se, že Anglická banka sníží úrokové míry, avšak ty už nyní jsou na pouhém půl procentu, takže se ekonomové k takovému opatření stavějí velmi skepticky.

Ekonomové píší: "Riziko, které hrozí britské ekonomice, je důsledkem toho, že podniky i domácnosti snižují výdaje v důsledku stále nejistějších hospodářských vyhlídek. Ministerstvo financí a Anglická banka by měly spolupracovat na to, aby přímo stimulovaly poptávku v reálné ekonomice."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5443

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016