Britka zatčena, že četla v letadle knihu

4. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Fyzioterapeutka Faizah Shaheen z anglického města Leeds byla na letišti v severoanglickém Doncasteru předána policii, poté, co si posádka letadla firmy Thomson Airways povšimla, že žena v letadle čte knihu. Kniha, vydaná v angličtině anglickým nakladatelstvím, měla titul: Hovoří Sýrie: Umění a kultura z frontové linie. Kniha měla v Británii pochvalné recenze.

Policie Shaheenovou vyslýchala patnáct minut podle Zákona o terorismu, podle něhož má britská policie právo zadržet kohokoliv, aniž by musela udávat důvod.

Faizah Shaheen sdělila listu Independent, že na policii podá oficiální stížnost: "Byla jsem naprosto nevinná - jednali se mnou, jako bych něco spáchala. Nechápu, jak pouhé čtení knihy z vás může udělat podezřelou osobu. Řekla jsem policii, že to je nepřijatelné. Jsem si jista, že by tomu bylo jinak, kdybych nebyla muslimka."

Kniha je souborem esejů a textů více než 50 umělců, kteří protestují proti "kultuře násilí" v dnešní Sýrii. Spisovatel A.L. Kennedy o ní v recenzi napsal, že jde o "moudrou, odvážnou, imaginativní a nádhernou reakci na všechno, co je v lidském chování ošklivé."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8235

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2016