Zapomenutá válka: Půldruhého milionu dětí v Jemenu je ohroženo hladomorem

3. 8. 2016

čas čtení 3 minuty


Tento hladomor stoprocentně vytvořili lidé. Saúdská Arábie používá britské bomby, britská letadla a britské experty, kteří to způsobují. Jemen je už dlouho zapomenutou válkou. Nemusí to být zapomenutý hladomor.

Oběti jemenské války neumírají jen na následky bombardování a střílení. Katastrofa, kterou svět nezaznamenává, je podvýživa. Trpí jí půl druhého milionu dětí a pediatrická oddělení nemocnic v městě Sanaa jsou pod obrovským tlakem. V čekárně leží Imtias, jsou jí dva roky. Váží čtyři kilogramy, to je váha nově narozeného dítěte v Británii. Její vážná podvýživa jí způsobuje infekce plic. A to jí nyní ohrožuje život.

Jak mluvíme s lékařkou, zdravotní sestra nás volá do pokoje pro naléhavé případy. Právě tam přijali pětiměsíčního chlapce jménem Atan. Přinesli ho zděšení rodiče. Je ve vážném stavu. V důsledku podvýživy je malý, nemocný a nemůže dýchat. Jeho matka v důsledku podvýživy přišla o mléko. Dítě nyní dostalo gastroenteritidu z kozího mléka.

Reportér: Máte co jíst?

Atanův otec: Mouku. Jen mouku a rýži. Nic jiného nemáme.

A tady je vysvětlení, proč není nic. Na jih od Huty ovládaného Jemenu leží přístav Hadeida. 90 procent potravin v Jemenu se dováží. Drtivá většina prochází tímto přístavem. Byl zcela ochromen leteckým bombardováním. Je to pozoruhodné, na co se letadla zaměřují. Bombardování zničilo ovládací kabiny u jeřábů, takže žádný z těchto obřích jeřábů nefunguje. A mohou tady přistát pouze lodi, které mají na palubě vlastní jeřáby. Celý proces je tak nesmírně pomalý.

V přístavu byly také vybombardovány skladiště pro potraviny. A nedaleko byla chirurgickým leteckým útokem zničena mlékárna a továrna na kuchyňský olej.

Bombardování těchto nesmírně kontroverzních cílů vedou k obviňování Saúdské Arábie, že porušuje mezinárodní humanitární právo. Takže zatímco ceny potravin nevyhnutelně stouply, příjmy obyvatel drasticky poklesly. Není skoro žádná práce a OSN uvádí, že 2,8 milionu lidí byly bombardováním vyhnány z domovů. Mnoho z nich žije v deprimujících uprchlických táborech na venkově.

Tito lidé stoprocentně závisí na skromné humanitární pomoci. Sadiqova rodina dostává jeden pytel mouky jednou za dva měsíce a občas pytlík čočky. Jeho dcera Saffa trpí podvýživou. V jiném stanu jiné dítě, Rabba, je na tom ještě hůř.

Dobrovolníci z humanitární organizace Lékaři bez hranic jim doporučili, aby děti vzali do nemocnice, jenže oni si nemohou dovolit cestu.

Sadiq mě vezme na procházku. Chce mi něco ukázat. Je to hřbitov. Je tu pohřbeno mnoho dětí, které zemřely na podvýživu.

Po návratu do města Sanaa jsem zašel znovu do nemocnice. Imtias vypadala daleko líp. Avšak tragicky, nemluvně Atan, zemřel.

Tento hladomor stoprocentně vytvořili lidé. Saúdská Arábie používá britské bomby, britská letadla a britské experty, kteří to způsobují. Jemen je už dlouho zapomenutou válkou. Nemusí to být zapomenutý hladomor.

0
Vytisknout
5915

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016