Papež František: Není správné identifikovat islám s násilím

1. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


"Všechna náboženství mají ´malou fundamentalistickou skupinu´. Víra není jedinou příčinou terorismu"

Papež František varoval, že je nesprávné identifikovat islám s násilím a že sociální nespravedlnost a modloslužba penězům jsou hlavními příčinami terorismu.

"Myslím, že není správné ztotožňovat islám s násilím," řekl papež František reportérům na palubě letadla, jímž se po pětidenní návštěvě Polska vracel do Říma. "Není to správné a není to pravda."

Papež reagoval na otázku ohledně usmrcení pětaosmdesátiletého římskokatolického kněze během bohoslužeb v západní Francii, k němuž došlo 26. července. Vraždu si přisvojil Islámský stát.

"Myslím, že téměř všechna náboženství mají malou fundamentalistickou skupinu," řekl papež a dodal. "My ji máme tady," řekl o katolictví.

"Nemám rád, když se mluví o islamistickém násilí, protože, každý den, když se podívám na noviny, vidím tady v Itálii násilí - někdo zabil svou dívku, někdo zabil svou tchyni. To jsou pokřtění katolíci," dodal.

"Mám-li mluvit o islamistickém násilí, musím také mluvit o katolickém násilí. Ne všichni muslimové jsou násilní."

Dodal, že terorismus má různé příčiny. "Vím, že je nebezpečné tohle říkat, ale terorismus roste, když není žádná jiná alternativa, když lidé zbožští peníze a namísto člověka je učiní ohniskem světové ekonomiky. To je prvotní forma terorismu. To je základní terorismus proti celému lidstvu. Hovořme o tom," zdůraznil.

Nedávné teroristické útoky jsou podle papeže důkazem, že "svět je ve válce", avšak tu nezpůsobuje náboženství. V letadle z Polska do Říma řekl reportérům, že vinu za terorismus nese také nedostatek ekonomických příležitostí pro mladé lidi v Evropě.

"Ptám se sám sebe, kolik mladých lidí v Evropě bylo připraveno o ideály, lidí, kteří nemají práci. Pak se dávají na drogy a na alkohol anebo se nechají naverbovat Islámským státem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11329

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2016