Kdyby bylo vystěhovávání lidí olympijskou disciplínou, Brazílie by získala zlato

3. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


V sobotu v noci, když očekávaných 900 milionů lidí bude sledovat úvodní ceremonii, myslete na řadu obyvatel Ria de Janeira, jimž kvůli pořádání olympiády - události trvající pouhých sedmnáct dnů - byly vyvlastněny jejich domovy, napsal Sam Cowie.


Mezi lety 2009, kdy Brazílie získala právo pořádat největší světový sportovní svátek, a 2015, bylo podle oficiálních údajů přestěhováno 22 059 rodin v Riu. Došlo k tomu z řady důvodů.

Radnice tvrdí, že jediná komunita přímo ovlivněná sídlila ve Vila Autódromo poblíž Olympijského parku. Šlo o favelu (chudinskou čtvrť), kde žilo nějakých 900 rodin, a který byla takřka úplně zdemolována, aby udělala místo olympijskému parku Barra tvořenému devíti sportovními arénami, v nichž se odehraje značná část olympiády. Po dlouhém a brutálním procesu vystěhování mohlo na místě zůstat 20 rodin, jimž byly postaveny nové domy.

Oficiální počet vystěhování přímo či nepřímo spojených s olympiádou je zpochybňován nevládními organizacemi, které odhadují, že o domovy nuceně přišlo více než 2 500 rodin.

Situace není černobílá. Některé rodiny údajně profitovaly z přestěhování do nově budovaných nájemních bytů. A všichni přestěhovaní buď získali nové přístřeší, nebo přinejmenším určitou finanční náhradu.

Nicméně nevládní organizace upozorňují, že to neomlouvá shora nařízené vystěhování, které podle nich posloužilo hlavně městskému trhu s realitami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5716

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2016