Obležení Aleppa si na civilistech vybírá krutou daň

3. 8. 2016

čas čtení 4 minuty


Soudě podle rostoucího počtu náletů na Aleppo a sousední města, možná se blíží konec. Před několika dny série 26 režimních a ruských náletů zasáhla opozicí kontrolované město al-Araríb na západním okraji Aleppa a zabila 42 civilistů během 24 hodin.


Poté co jediná nemocnice byla během 90 minut čtyřikrát bombardována, operační sál přestal fungovat a kriticky zranění pacienti nemohou být nikde ošetřeni. Ačkoliv řada jich byla odeslána do Turecka, jde jen o ty v nejkritičtějším stavu, kdo dostanou povolení přejet hranici - a cesta k ní často představuje dodatečné nebezpečí.

"V závislosti na tom, kde se pacient nachází, převoz do Turecka může vyžadovat průjezd přes území kontrolované SDF (kurdskou YPG kontrolovanými "smíšenými" oddíly), IS, nebo režimem," vysvětluje doktor Hasan, který dohlíží na evakuace v organizaci Mezinárodní sdružení lékařů. "Často pokus nestojí za podstoupené riziko."

Zničené Aleppo jen o pár kilometrů dál má ještě méně šancí na výběr.

Po červencovém postupu prorežimních sil došlo k uzavření Castello Road - posledního spojení opozičního území ve východní části města s vnějším světem.

"Během obležení se všechno změnilo," říká pětadvacetiletý Chalíd pracující pro Syrskou civilní obranu.

"Začíná nám docházet jídlo," dodává. "Cena kila rýže se zvedla ze 100 na 500 syrských liber (z 41 eurocentů na 2 eura). Většina obchodů zavřela."

Pro zdravotnické pracovníky v Aleppu, kteří si získali reputaci díky pokračování v práci i za nejotřesnějších podmínek, znamená obležení další výzvy. Ačkoliv Castello Road byla kvůli hrozbě náletů notoricky nebezpečná, znamenala záchranné lano hozené městu, zejména medikům. 33 zbývajících lékařů ve městě teď závisí na nouzových zásobách zdravotnického materiálu, s nimiž ošetřují rostoucí počet zranění a rostoucí počet případů podvýživy, když ostatní nemocnice kvůli náletům přerušily provoz.

"Nemocnice jsou přetíženy," vysvětluje doktor Muhammad Katúb ze Syrsko-amerického zdravotnického sdružení (SAMS). Ve východním Aleppu podle nejkonzervativnějších odhadů připadá jeden lékař na 9 090 pacientů - zatímco globální průměr činí 1:300. "Musejí poskytovat péči většímu počtu lidí než byli zvyklé."

Podle Katúba lékaři očekávali obležení a shromažďovali zásoby během posledních šesti měsíců. Nicméně útoky jako ty, které minulý pátek směřovaly na krevní banku, ukázaly, že i když se lékaři předem připravili, zásoby nejsou v bezpečí.

Nemožnost dostat se volně ke specialistům mimo město nebo být evakuován do Turecka, pokud je to nutné, dále omezují schopnost lékařů pečovat o pacienty v prostředí, kde to již dříve bylo obtížné.

"Některé zdravotnické služby ve městě nemáme," dodává Katúb. Před obležením to nepředstavovalo problém, ale dnes to znamená drastické omezení v oblasti specializované péče.

"Ve městě máme jen jednoho neurochirurga," vysvětluje. "Neexistuje způsob, jak by zvládl počet případů, které už tak dlouho přicházejí."

Zatímco Katúb a další volají po umožnění urgentních evakuací, OSN a mezinárodní společenství nereagují. Syrský režim tvrdí, že civilisté mohou být ošetřeni v nemocnicích v západní části města, kterou kontroluje. Ale mnoho pacientů, kteří se rozhodli pro tuto možnost, bylo okamžitě zatčeno nebo vyslýcháno, jakmile vkročili na území ovládané režimem. Nyní většina pacientů tuto variantu odmítá.

"Režim se zaměřuje na zdravotnické služby, protože lidé bez nich nepřežijí," říká Katúb. Po celé Sýrii bylo zcela nebo částečně uzavřeno zhruba 60 % všech nemocnic.

"Nemůžete žít ve městě, kde nemáte přístup k očkování pro vaše děti nebo k ošetření, pokud jste nemocen či zraněn. To je hlavní důvod, proč lidé svá města opouštějí."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6047

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2016