To co se stane v Evropě může způsobit, že Donald Trump bude vypadat jako příjemný člověk

Tma nad Evropou

3. 8. 2016

čas čtení 4 minuty


Není těžké šířit děs. Nepotřebujete atraktivní zbraně nebo síť konspirátorů. Vše co potřebujete k vyvolání maximálního strachu je náklaďák, podomácku vyrobená bomba, nůž nebo sekyra, napsala pro Globe and Mail Margaret Wente.


Po útoku na den Bastilly v Nice Francie už vrávorala. Ale vražda laskavého pětaosmdesátiletého kněze minulý týden posunula napětí na úplně novou úroveň. Reverend Jacques Hamel sloužil mši pro malou skupinu farníků, když dva džihádističtí výrostci vpadli do kostela. Přinutili jej, aby si klekl před oltářem, kde mu prořízli krk. Natočili se přitom na video.

Otec Hamel se stal mučedníkem ve válce proti teroru. Zabijáci, oba devatenáctiletí, pořídili video, na němž přísahají věrnost Islámskému státu. Oba byli policii dobře známi. Jeden si odseděl trest za pokus dvakrát odjet do Sýrie. Prokurátor v závěrečné řeči varoval, že obžalovaný představuje chodící riziko. Ale soudce uvěřil historce, že je připraven otočit list.

Německo, které má největší muslimskou populaci v Evropské unii, se dosud teroristickým útokům relativně vyhýbalo. To už neplatí. Minulý týden se neúspěšný syrský žadatel o azyl odpálil podomácku vyrobenou bombou v bavorském městečku Ansbach a zranil 15 lidí. Měl za sebou historii zahrnující radikální islám a měl být deportován do Bulharska.

Atentátník z Ansbachu byl posledním v řadě německých incidentů z poslední doby. Ve Würzburgu sedmnáctiletý pachatel, který se při registraci prohlásil za Afghánce, způsobil krveprolití ve vlaku s použitím nože a sekyry, přičemž vážně zranil několik lidí a údajně křičel "Alláhu akbar". V Mnichově německoíránský výrostek zahájil palbu a zabil devět lidí i sebe. V Reutlingenu byla těhotná Polka zabita jednadvacetiletým syrským uprchlíkem s mačetou.

Vrah z Mnichova, který byl posedlý masovým střílením, byl zřejmě spíše inspirován fašisty než radikálním islámem. Někteří z útočníků měli za sebou psychické problémy. Ale vystrašení občané se opravdu o detaily nestarají. To co vidí jsou zuřící mladí muslimové a úřady, které vypadají bezmocné a nekompetentní. Francouzi chtějí vědět, proč dva pachatelé, o nichž se vědělo, že představují riziko, byli na svobodě. Němci chtějí vědět, proč zločinci a neúspěšní žadatelé o azyl nebyli deportováni.

Jejich lídři pro ně mají jen nemnoho odpovědí. "Měli bychom si zvyknout žít s terorismem," prohlásil francouzský premiér Manuel Valls po útoku v Nice. Mezitím německá kancléřka Angela Merkelová o to tvrději trvá na své azylové politice kritizované coby "vítací kultura". "Pro mě je to jasné: Budeme se držet základních principů," prohlásila minulý týden.

Němce to příliš nepřesvědčilo. "Do Německa dorazil islamistický terorismus," prohlásil bavorský premiér Horst Seehofer. Bavorsko bylo nejtvrději zasaženo migrační vlnou. Jeho vláda žádá zpřísnění migrační politiky. To bude těžké. Německé úřady zahlcené více než milionem nově příchozích z minulého roku jednoduše nejsou schopny adekvátně zpětně prověřit každého. V zemi se pohybuje 200 000 neúspěšných žadatelů o azyl a překážky vůči deportacím jsou značné.

Francie má podobné problémy. Policie nemůže hlídat každý kostel. Nemůže sledovat každého podezřele vypadajícího výrostka nebo ho na neomezenou dobu zavřít jen proto, že by mohl představovat hrozbu národní bezpečnosti. Ale umírněný pragmatismus si dnes nevede moc dobře. "Jsme ve válce," prohlásil bývalý prezident Nicolas Sarkozy, který chce podezřelé pozavírat a každého extrémistu okamžitě deportovat.

Jisté je jen jedno. Teroristické útoky neskončí. Džihádismus je hnutí, které metastázovalo po celém světě. Džihádisté nezávisejí na podpoře Islámského státu a džihádismus patrně přežije porážku IS a jeho nahrazení něčím jiným.

Problém seberadikalizujících se mladých lidí, kteří nacházejí sebeaktualizaci v ničení, s námi zůstane po mnoho let. Ale zda umírněný pragmatismus převládne je velice nejisté. Ukončení přistěhovalectví, masové deportace, přísná omezení občanských svobod - vše je možné. To co se stane v Evropě může způsobit, že Donald Trump bude vypadat jako příjemný člověk.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8907

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2016