UNHCR: Desetitisíce lidí prchají z Jižního Súdánu před vražděním a loupením

3. 8. 2016

čas čtení 3 minuty


Desítky tisíc lidí prchají před násilím v Jižním Súdánu. Hlásí masové zabíjení, loupení a nucené verbování dětských vojáků, informují agentury OSN.


Mnozí uprchlíci míří do sousední Ugandy, Keni a do Súdánu a nesou sebou podvyživené děti, dodává UNHCR. Humanitární krize se rozvinula v potravinovou krizi a epidemii cholery.

Nejmladší stát světa více než dva roky trpí etnickým násilím mezi příznivci prezidenta Salvy Kiira a jeho rivala Rieka Machara. Konflikt vyvolává obavy z širší nestability ve Východní Africe.

Macharovi příznivci tvrdí, že o víkendu nejméně devět osob zemřelo v posledních bojích na silnici ve státě Central Equatoria, kde leží také hlavní město Juba.

Vládní mluvčí Michael Makuei Lueth tyto zprávy odmítl a trvá na tom, že často porušovaná mírová dohoda podepsaná vloni stále platí. "Lidé musejí pochopit, že mírová dohoda nepatří Rieku Macharovi," sdělil mluvčí novinářům v hlavním městě.

Prezident Kiir pochází z národa Dinků a Machar patří k Nuerům. Jejich osobní spor zhoršil mezietnické vztahy v zemi, která je plná zbraní ještě od dlouhé občanské války, která vedla k odtržení od Súdánu v roce 2011.

Machar, který se v dubnu vrátil do hlavního města v rámci sporné mírové smlouvy, v červnu opět odjel, když mezi jeho příznivci a vládními vojáky vypukly nové boje.

O víkendu nad hlavním městem přelétaly vládní vojenské vrtulníky, ale v úterý byl v ulicích klid. Obyvatelé hlásí rychlý růst cen paliva, zeleniny, mouky a dalších základních potravin, zatímco obchodníci viní z nedostatku zásob blokády hlavní zásobovací trasy do Ugandy.

Banky uzavřely své pobočky a mnoho rodin se zdržuje v přístřešcích kolem budov OSN.

Místní milice, které často bojují o kontrolu půdy, pastvin a ropných polí, využívají chaosu a vystupňovaly svou činnost.

Podle agentur OSN uprchlíci hlásí pokusy ozbrojenců zablokovat jejich útěk a obtěžování po cestě.

"Ozbrojené skupiny operující v různých částech Jižního Súdánu vylupují vesnice, vraždí civilisty a provádějí nucený nábor mladých mužů a chlapců do svých řad," prohlásila mluvčí UNHCR Melissa Fleming na tiskové konferenci v Ženevě.

V posledních třech týdnech uprchlo před násilím na 60 000 osob, většina z nich do Ugandy, a v posledních deseti dnech se příliv uprchlíků zdvojnásobil.

"Jsme velmi znepokojeni ohledně kapacity rychle ošetřit rostoucí počty podvyživených dětí, které přicházejí přes hranici," dodala Fleming.

Dalších 1,6 milionu Jihosúdánců tvoří vnitřně přemístěné osoby, upřesňuje Jens Laerke z Kanceláře OSN pro humanitární záležitosti (OCHA).

"To jsou opravdu značné počty, jde o masivní krizi," dodal Laerke s tím, že celkem od prosince 2013 odešlo ze země 900 000 uprchlíků.

Světová zdravotnická organizace informuje o šíření cholery v Jižním Súdánu, když každý den je v Jubě hlášeno 35 nových případů, upřesňuje mluvčí WHO Fadela Chaib.

Po odchodu Machara z hlavního města se objevily známky štěpení v jeho táboře a analytici si nejsou jisti, zda oba rivalové plně kontrolují chování svých příznivců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5293

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2016