Humanitární katastrofa v Aleppu se stále zhoršuje

3. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Probíhá povstalecký protiútok ve snaze prolomit obležení Aleppa syrskou armádou. Situace civilistů se stále zhoršuje, Aleppo v současnosti představuje humanitární katastrofu nevýslovných rozměrů: 300 tisíc lidí ve válečné zóně.

Mají hlad, bojí se a nejsou v bezpečí: Děti, na které se Británie vykašlala

3. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Čtvrt roku poté, co Británie přislíbila pomoc dětským uprchlíkům v Calais, se nestalo nic.

Co nejvíc vadí desetiletému dítěti, které žije bez rodičů v uprchlickém táboře v Calais? Abdulovi nejvíce vadí krysy, které šustí kolem něho, když spí, a znepokojuje ho, jak těžké je shánět jídlo, poté, co francouzské úřady uzavřely kavárnu, která dávala dětem jídlo zadarmo.

Bojí se místní policie, která na něho stříká slzný plyn. Hlavně má starosti o svého devítiletého bratrance, za něhož je plně odpovědný a který těžce nese pětiměsíční anabázi, kterou prošli poté, co uprchli před násilím v Afghánistánu.

Zapomenutá válka: Půldruhého milionu dětí v Jemenu je ohroženo hladomorem

3. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Tento hladomor stoprocentně vytvořili lidé. Saúdská Arábie používá britské bomby, britská letadla a britské experty, kteří to způsobují. Jemen je už dlouho zapomenutou válkou. Nemusí to být zapomenutý hladomor.

Oběti jemenské války neumírají jen na následky bombardování a střílení. Katastrofa, kterou svět nezaznamenává, je podvýživa. Trpí jí půl druhého milionu dětí a pediatrická oddělení nemocnic v městě Sanaa jsou pod obrovským tlakem. V čekárně leží Imtias, jsou jí dva roky. Váží čtyři kilogramy, to je váha nově narozeného dítěte v Británii. Její vážná podvýživa jí způsobuje infekce plic. A to jí nyní ohrožuje život.

Jak mluvíme s lékařkou, zdravotní sestra nás volá do pokoje pro naléhavé případy. Právě tam přijali pětiměsíčního chlapce jménem Atan. Přinesli ho zděšení rodiče. Je ve vážném stavu. V důsledku podvýživy je malý, nemocný a nemůže dýchat. Jeho matka v důsledku podvýživy přišla o mléko. Dítě nyní dostalo gastroenteritidu z kozího mléka.

Reportér: Máte co jíst?

Atanův otec: Mouku. Jen mouku a rýži. Nic jiného nemáme.

A tady je vysvětlení, proč není nic. Na jih od Huty ovládaného Jemenu leží přístav Hadeida. 90 procent potravin v Jemenu se dováží. Drtivá většina prochází tímto přístavem. Byl zcela ochromen leteckým bombardováním. Je to pozoruhodné, na co se letadla zaměřují. Bombardování zničilo ovládací kabiny u jeřábů, takže žádný z těchto obřích jeřábů nefunguje. A mohou tady přistát pouze lodi, které mají na palubě vlastní jeřáby. Celý proces je tak nesmírně pomalý.

V přístavu byly také vybombardovány skladiště pro potraviny. A nedaleko byla chirurgickým leteckým útokem zničena mlékárna a továrna na kuchyňský olej.

Bombardování těchto nesmírně kontroverzních cílů vedou k obviňování Saúdské Arábie, že porušuje mezinárodní humanitární právo. Takže zatímco ceny potravin nevyhnutelně stouply, příjmy obyvatel drasticky poklesly. Není skoro žádná práce a OSN uvádí, že 2,8 milionu lidí byly bombardováním vyhnány z domovů. Mnoho z nich žije v deprimujících uprchlických táborech na venkově.

Tito lidé stoprocentně závisí na skromné humanitární pomoci. Sadiqova rodina dostává jeden pytel mouky jednou za dva měsíce a občas pytlík čočky. Jeho dcera Saffa trpí podvýživou. V jiném stanu jiné dítě, Rabba, je na tom ještě hůř.

Dobrovolníci z humanitární organizace Lékaři bez hranic jim doporučili, aby děti vzali do nemocnice, jenže oni si nemohou dovolit cestu.

Sadiq mě vezme na procházku. Chce mi něco ukázat. Je to hřbitov. Je tu pohřbeno mnoho dětí, které zemřely na podvýživu.

Po návratu do města Sanaa jsem zašel znovu do nemocnice. Imtias vypadala daleko líp. Avšak tragicky, nemluvně Atan, zemřel.

Tento hladomor stoprocentně vytvořili lidé. Saúdská Arábie používá britské bomby, britská letadla a britské experty, kteří to způsobují. Jemen je už dlouho zapomenutou válkou. Nemusí to být zapomenutý hladomor.

UNHCR: Desetitisíce lidí prchají z Jižního Súdánu před vražděním a loupením

3. 8. 2016

čas čtení 3 minuty


Desítky tisíc lidí prchají před násilím v Jižním Súdánu. Hlásí masové zabíjení, loupení a nucené verbování dětských vojáků, informují agentury OSN.

Rozhovor Britských listů 68:

Dvacet let Britských listů

29. 7. 2016

čas čtení < 1 minuta



Před dvaceti lety, dne 29. 7. 1996, vyšlo první číslo deníku Britské listy. V dnešním Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous s Janem Čulíkem o tom, co ho vedlo k založení tohoto serveru, proč ho rediguje a zda má pocit, že to má nějaký smysl. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. července 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech Deputy PM Babiš: "I reject the EU refugee quotas"

3. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

"I will not accept refugee quotas [for the Czech Republic]. The situation has changed. We see how migrants react in Europe. There is a dictator in Turkey," tweets the Czech Deputy PM and Finance Secretary, the oligarch Andrej Babiš:

"We must react to the needs and fears of the citizens of our country. We must guarantee the security of Czech citizens. Even if we are punished by sanctions," added Babiš on Twitter. "My coalition partners have not accepted my proposal. Let the Czech Parliament decide, then," says Babiš:

Zdeněk Škromach, deputy head of the Czech Social Democratic Party, hits out at (non-existent) refugees

3. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta



Zdeněk Škromach, deputy head of the Czech Social Democratic Party, has recorded a chauvinistic diatribe against non-existent foreigners and immigrants. He filmed himself in the light of a torch, sitting in a portable rubber paddling pool, extolling what he sees as "Czech national virtues": "Do you feel that the Czech national traditions are under threat? Light fires and show that we will not give up our traditions! We will not be changing in order to conform to the values of the immigrants. Those who are coming must accept our values. If they do not want to, they should look for some other countries! This is OUR home," he said and used dramatic music to underline his chauvinist rant.

Source in Czech ZDE

Kulturní diplomacie:

Zeman znovu poškodil v Německu dobré jméno ČR

3. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Komisař EU Günther Oettinger: Zemanovy výroky jsou ostudné

Německý komisař v EU Günther Oettinger označil nejnovější výroky Miloše Zemana za "ostudné" a za záměrnou difamaci evropského práva. Zeman v úterý požadoval, aby ČR ignorovala kvóty EU a nepřijímala žádné uprchlíky.  Oettinger řekl v úterý večer v rozhlase: "Jsem přesvědčen, že se musíme s ostudou ptát sami sebe, zda 300 000 Syřanům v Aleppu skutečně odmítneme pomoc. Lidé tam hladovějí a jsou ve smrtelném nebezpečí. Samozřejmě, chápu, že Česko nemá historicky tolik důvodů, aby jeho ústava poskytovala politický azyl, jako máme my. Avšak uprchlické kvóty schválila v EU většina a je to evropský zákon. Kdokoliv pomlouvá evropské zákony tak, jak to dělá prezident Zeman, oslabuje Evropu jako celek."

http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/tschechien-praesident-will-keinen-einzigen-fluechtling-aufnehmen-14369449.html

Český prezident žádá Merkelovou, aby změnila politiku vůči uprchlíkům

"Vstřícná politika vůči uprchlíkům se ukázala jako nesmysl," tvrdí kontroverzní český prezident, který má jen reprezentativní funkci.  "Jediným řešením je eliminovat příčinu a tou jsou bohužel ilegální migranti." [Pozn.red. BL: Uprchlíci nejsou ilegální, viz Ženevské dohody, Zeman lže.]

http://www.bild.de/bildlive/2016/10-tschechien-politik-47082628.bild.html

Český prezident charakterizoval vstřícnost vůči uprchlíkům jako "nesmyslnou"

Zeman znovu zuřivě zaútočil na prouprchlickou politiku Angely Merkelové. Merkelová si musí uvědomit, že její uprchlická politika je "nesmyslná", řekl český prezident Miloš Zeman. Německo nemůže zvládnout statisíce uprchlíků, zejména když jsou mezi nimi džihádisté. Zeman také požadoval liberalizaci zákona o vlastnictví zbraní a chce postavit proti uprchlíkům zeď na hranici, jako v Maďarsku.

http://www.handelsblatt.com/politik/international/kritik-an-merkels-kurs-tschechischer-praesident-nennt-willkommenskultur-unsinnig/13952112.html?nlayer=News_1985586

Český prezident Zeman znovu zuřivě zaútočil na uprchlickou politiku Angely Merkelové - označil ji za "nesmyslnou".

http://www.focus.de/politik/ausland/fluechtlingskrise-im-news-ticker-tschechischer-praesident-nennt-merkels-fluechtlingskurs-unsinnig_id_5778189.html

"Poskytneme úrodnou půdu pro barbarské útoky". Český prezident Zeman požaduje, aby jeho země nepřijímala uprchlíky. Česká vláda se jich chystá přijmout 80.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-08/tschechien-fluechtlinge-eu-quoten-migranten-terrorismus-milos-zeman

http://www.sz-online.de/nachrichten/naehrboden-fuer-barbarische-angriffe-3458009.html


Brexit povede k úplné likvidaci pěstování britského ovoce a zeleniny, varují zemědělci

3. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Britské ovoce a zelenina zmizí z obchodů, pokud bude zrušen přístup do Británie pro pracovníky z EU, kteří sklízejí v podstatě celou úrodu ovoce a zeleniny, pěstovaných v Británii, varují angličtí zemědělci. Zákaz vstupu pro zemědělské pracovníky z EU do Británie ohrozí potravinovou bezpečnost Británie a ovoce a zelenina v britských obchodech bude dražší než nyní. Angličtí zemědělci naléhají na britskou vládu, aby zavedla nový systém, který by povoloval pracovníkům z EU sklízet v Británii ovoce a zeleninu. Jinak se pěstování ovoce a zeleniny přesune do zahraničí anebo se začnou pěstovat cereálie, které lze sklízet strojově.

Asi 90 procent britského ovoce, zeleniny a salátů sklízí a balí 60 - 70 000 pracovníků ze zahraničí, většinou z východní Evropy. Mnozí tito pracovníci pracují v oblastech, které hlasovaly silně pro brexit.

"Pokud nebudeme mít svobodu projevu, anebo systém, který dovolí zemědělským pracovníkům přijíždět do Británie, zemědělský průmysl v Británii končí," varoval John Shropshire, ředitel firmy G's., jednoho z největších pěstitelů salátu a zeleniny, který zaměstnává 2500 sezónních dělníků a má také farmy ve Španělsku, v Polsku, v České republice a v Senegalu. "Žádný Brit nechce pracovat na poli. Britové chtějí trvalé pracovní příležitosti, které nejsou fyzicky tak náročné. Vláda musí učinit rozhodnutí: buď budeme moci lidi přivážet na práci, anebo práci přivezeme do zahraničí k lidem," zdůraznil. "Vláda si musí rozhodnout, zda chce, či nechce, aby Británie pěstovala potraviny - je to na ní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump zápolí s brečícím nemluvnětem během předvolebního shromáždění

3. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump reagoval zlobně na to, že během jeho "projevu" během jednoho předvolebního shromáždění, začalo v sále brečet nemluvně. Nejprve tvrdil, že "miluje nemluvňata", pak obrátil a požadoval, aby bylo nemluvně, a další přítomná nemluvňata, která pak v sále brečela "okamžitě odstraněna".

Začínají si vedoucí představitelé Republikánské strany uvědomovat, že Trump je šílenec?

3. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Je jasné, že reakce Donalda Trumpa na různé mluvčí, kteří vystoupili na celostátním sjezdu Demokratické strany nebyla racionální, píše komentátor deníku Washington Post Robert Kagan.

Proč zesměšňovat rodiče vojáka, který zemřel při službě své zemi v Iráku? A proč to dělat celé čtyři dny? Proč útočit na zásluhy vyznamenaného generála, který byl velitelem amerických jednotek v Afghánistánu? Proč si dělat legraci z dobré pověsti populárního bývalého primátora New Yorku? Trump přece musí vědět, že na každém stranickém sjezdu, včetně sjezdu jeho vlastní strany, vystupují lidi a kritizují nominanta opoziční strany. Není prostě zvykem automaticky zpětně zaútočit na každého člověka, který vás zkritizuje. A zejména není moudré vyvolávat konflikty, v nichž v žádném případě nemůžete zvítězit, jako například konflikt s truchlíci matkou zemřelého vojenského hrdiny, anebo s generálem. Prostě není ve vašem zájmu něco takového dělat.

To co se stane v Evropě může způsobit, že Donald Trump bude vypadat jako příjemný člověk

Tma nad Evropou

3. 8. 2016

čas čtení 4 minuty


Není těžké šířit děs. Nepotřebujete atraktivní zbraně nebo síť konspirátorů. Vše co potřebujete k vyvolání maximálního strachu je náklaďák, podomácku vyrobená bomba, nůž nebo sekyra, napsala pro Globe and Mail Margaret Wente.

BBC: Promluvila litevsky, vychrstli na ni coca colu

3. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Přijdete sem za lepším životem, pracujete jako jiní lidé, platíte účty, a oni s vámi zacházejí, jako byste byli póvl. Kus hovna."

"Mluvila jsem svým jazykem s babičkou z Litvy a oni mi do tváře vychrstlli coca colu. Nadávali mi. Co tady prý v jejich zemi hovořím svým zasraným jazykem."

Reportér: "Stalo se vám tohle někdy předtím?"

Litevka: "Ne, nikdy. Nikdy. Mám tři děti, kteří mluví líp anglicky než litevsky, víte. Těžké časy. Už to tady pro nás není bezpečné."

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Všechny ekologické indexy dokazují, že se globální oteplování radikálně zintenzivňuje

3. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Rok 2015 byl nejleplejším rokem v historii, roční teplota povrchu země překonala předchozí rekord z roku 2014 o 0,1 stupně Celsia. To znamená, že svět je nyní o 1 stupeň teplejší než v předindustriální éře, především v důsledku vysoké koncentrace skleníkových plynů.

Oceány, které absorbují více než 90 procent nového CO2 vypouštěného do atmosféry, dosáhly také nové rekordní teploty. Ve východním Pacifiku, kde dominuje el Niňo, o 2 stupně Celsia a v Arktidě v srpnu byla teplota vyšší o ohromujících 8 stupňů Celsia víc, než je průměr.

Teplotní expanze oceánů, doplněná táním ledovců, vedla k nejvyšším hladinám moří v roce 2015. Jsou nyní o 70 mm vyšší než v roce 1993, kdy se to začalo měřit. Moře stoupají každoročně o 3,3 mm. Západní Tichomoří a Indický oceán stoupají nejrychleji.

Koncentrace CO2 v atmosféře přesáhla loni v Mauna Loa na Havajských ostrovech symbolických 400 částic na milion. Globální úroveň CO2 byla o něco nižší, 399,4 ppm, což je ve srovnání s rokem 2014 zvýšení o 2,2 ppm.

V únoru 2015 bylo také v Arktidě zaznamenáno nejmenší množství ledu za posledních 37 let, co se údaj měří satelity. Alpské ledovce zaznamenaly další ztrátu ledu už 36. rok a ledový štít v Grónsku, jehož roztátí by vedlo k zvýšení světových hladin moří o 7 metrů, zaznamenal tání na 50 procentech svého povrchu.

Rychlé klimatické změny budou mít vážné důsledky pro lidi i další biologické druhy. V červnu 2015 usmrtila vina veder v Káráčí v Pákistánu více než 1 000 lidí. Vážné sucho způsobilo nedostatek potravin pro miliony lidí v Etiopii a absence deště způsobila intenzivní lesní požáry v Indonésii, které vyprodukovaly obrovské množství skleníkových plynů.

Grafy a podrobnosti v angličtině ZDE

Obležení Aleppa si na civilistech vybírá krutou daň

3. 8. 2016

čas čtení 4 minuty


Soudě podle rostoucího počtu náletů na Aleppo a sousední města, možná se blíží konec. Před několika dny série 26 režimních a ruských náletů zasáhla opozicí kontrolované město al-Araríb na západním okraji Aleppa a zabila 42 civilistů během 24 hodin.

Stovky muslimů se spojily ve Francii s křesťany k poctě zavražděného katolického kněze

2. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Křesťané a muslimové se spojují ve Francii poté, co teroristé zavraždili katolického kněze. Stovky muslimů začaly chodit na katolické mše jako výraz solidarity.

Muslimská žena: "Tato zkouška nás nerozdělila, ale naopak nás spojila."

Jiná muslimská žena: "V první řadě chceme vyjádřit poctu Otci Hamelovi."

Třetí muslimská žena: "V těchto chvílích člověk musí být přítomen."

Místní muslimské komunity vraždu odsoudily. Odmítly "pošpinit islám" tím, že by poskytly vrahům tradiční muslimský pohřeb.

Během pohřebního ceremoniálu v katedrále v Rouenu sestra Otce Hamela hovořila o jeho službě jednotě a snášenlivosti:

"Dnes, Jacquesi, náš bratře, tvůj bratře, máš svou odpověď. Bůh lásky a milosrdenství tě vybral pro službu jiným, abys pěstoval lásku, sdílení a snášenlivost mezi lidmi všech věr."

"Táhni do islámska!"

1. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jedu si takhle tramvají přes zastávku Hlavní nádraží. Sedím za řidičem a najednou přistoupí do dveří cizinec, který se ptá: "Ticket?" Z kabiny řidiče se ozve: "Já ti dám tyket ty imigrante zasranej, táhni do islámska", napsal Michael Skřivan na Facebooku.

Hned jsem věděl, že ten pán (pravděpodobně ze Španělska) mi dceru neznásilní a manželku nezabije.

Děkuji Vám, neznámý hrdino, z kabiny řidiče tramvaje číslo 9.

Papež František: Není správné identifikovat islám s násilím

1. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

"Všechna náboženství mají ´malou fundamentalistickou skupinu´. Víra není jedinou příčinou terorismu"

Papež František varoval, že je nesprávné identifikovat islám s násilím a že sociální nespravedlnost a modloslužba penězům jsou hlavními příčinami terorismu.

"Myslím, že není správné ztotožňovat islám s násilím," řekl papež František reportérům na palubě letadla, jímž se po pětidenní návštěvě Polska vracel do Říma. "Není to správné a není to pravda."

Papež reagoval na otázku ohledně usmrcení pětaosmdesátiletého římskokatolického kněze během bohoslužeb v západní Francii, k němuž došlo 26. července. Vraždu si přisvojil Islámský stát.

"Myslím, že téměř všechna náboženství mají malou fundamentalistickou skupinu," řekl papež a dodal. "My ji máme tady," řekl o katolictví.

"Nemám rád, když se mluví o islamistickém násilí, protože, každý den, když se podívám na noviny, vidím tady v Itálii násilí - někdo zabil svou dívku, někdo zabil svou tchyni. To jsou pokřtění katolíci," dodal.

"Mám-li mluvit o islamistickém násilí, musím také mluvit o katolickém násilí. Ne všichni muslimové jsou násilní."

Dodal, že terorismus má různé příčiny. "Vím, že je nebezpečné tohle říkat, ale terorismus roste, když není žádná jiná alternativa, když lidé zbožští peníze a namísto člověka je učiní ohniskem světové ekonomiky. To je prvotní forma terorismu. To je základní terorismus proti celému lidstvu. Hovořme o tom," zdůraznil.

Nedávné teroristické útoky jsou podle papeže důkazem, že "svět je ve válce", avšak tu nezpůsobuje náboženství. V letadle z Polska do Říma řekl reportérům, že vinu za terorismus nese také nedostatek ekonomických příležitostí pro mladé lidi v Evropě.

"Ptám se sám sebe, kolik mladých lidí v Evropě bylo připraveno o ideály, lidí, kteří nemají práci. Pak se dávají na drogy a na alkohol anebo se nechají naverbovat Islámským státem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Matka muslimského vojáka, který zahynul pro Ameriku, odmítla kritiku Donalda Trumpa

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

"Jsem muslimka a jsem velmi silná. Mám velmi silné city. Mám velmi silné přesvědčení, že mohu říci, cokoliv chci."

Donald Trump kritizoval tyto truchlící muslimské rodiče... protože matka nepromluvila na sjezdu Demokratické strany.

Donald Trump: "Stála tam, neměla co říct. Pravděpodobně - možná měla zakázáno mluvit. Vysvětlete mi to. Ale spousta lidí to napsala."

Jejich syn, kapitán Humayun Khan, zahynul v roce 2007 v bojích pro Spojené státy v Iráku.

Moderátorka: "Co si myslíte o kritice od pana Trumpa, zaměřené na projev vašeho manžela, vzhledem k tomu, že to bylo tak přímo zaměřeno proti vám a proti tomu, že jste se rozhodla nepromluvit?"

"Byla jsem opravdu překvapena, že neviděl můj smutek ani mou bolest. Moje vnučka se mě zeptala, když jsem tam byla: 'Proč jsi byla tak smutná?' Čtyřleté dítě rozezná tu bolest a on reagoval, namísto na bolest, on tvrdil, že mi bylo zakázáno mluvit. On o islámu neví vůbec nic."

Desítky lidí byly zraněny po útoku chlórem v Sýrii

2. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Více než dvě desítky lidí byly zraněny údajným chemickým útokem proti městu v severní Sýrii. K útoku došlo s použitím plynové bomby obsahující chlór. Byla svržena na město Saraqeb v provincii Idlib, které ovládá opozice. K útoku došlo nedaleko místa, kde v pondělí byl sestřelen ruský vrtulník.

K útoku došlo téměř přesně rok poté, co přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci, která určila, že do 12 měsíců má být vyšetřeno, kdo spáchal v Sýrii útok chlórem. Lhůta končí příští týden.

Ibrahim al-Asad, lékař, který ošetřoval oběti, uvedl, že všechny mají problémy s dýcháním a s plícemi, kašlou a mají krví podlité oči.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie ve zmatku ohledně toho, co znamená brexit

2. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Britská vláda dosud vůbec nevypracovala otázky, co brexit znamená, natož odpovědi na ně, varují kritici z EU

- Nová britská premiérka Theresa Mayová navštívila celou řadu evropských hlavních měst, avšak není zjevné že by ona či kdokoliv jiný, znala odpověď na to, jak má Británie opustit EU. Opakovala, že Londýn hned tak neplánuje aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o EU, protože všechny strany si musejí zjistit "podstatu našeho vztahu".

Opakovala také varování, že Británie zajistí ochranu občanů EU na svém území pouze, pokud totéž zajistí evropské země pro britské občany. Britská vláda "splní" požadavek britských voličů na omezení imigrace a zároveň zajistí co možná nejlepší obchodní dohodu s EU. Vzhledem k tomu, že většina členských zemí EU považuje volný pohyb obyvatelstva za základní podmínku přístupu na evropský trh, není jasné, jak toho může být dosaženo.

Protiofenzíva u Aleppa: Labutí píseň syrské revoluce?

2. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


V syrské provincii Idlíb došlo včera k sestřelení ruského vrtulníku Mi-8AMTŠ, jehož pětičlenná osádka zemřela. Podle ruské strany stroj distribuoval humanitární pomoc v Aleppu. ZDE ZDE

Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova osádka stroje "hrdinsky zahynula". ZDE Později byla publikována jména tří z pěti mrtvých ruských vojáků: Kapitán Roman Pavlov, navigátor Oleg Šelamov, technik Pavel Šorochov. Identita dalších dvou osob na palubě nebyla zveřejněna. Mohlo se nejpravděpodobněji jednat o palubní střelce z kulometů.

V Sýrii vznikla největší humanitární katastrofa tohoto století

2. 8. 2016

čas čtení 8 minut

Moderátor BBC: To, co se odehrává v Sýrii, je největší humanitární katastrofa tohoto století. Občanská válka začala před pěti lety a OSN odhaduje, že zemřelo 400 000 lidí. Více než 10 milionů přišlo o své příbytky. Avšak ani statistika v tomto měřítku neříká nic o hrůzách, jimž čelí každý den statisíci obyvateli Aleppa, druhého největšího syrského města, obklíčeného vládními a ruskými vojsky. Lidé čelí smrti od barelových bomb, shazovaných z nebes, a hlavní hrozbou je nyní hladomor. Hovořili jsme s Pawlem Kriszkem z Mezinárodního červeného kříže:

Pawel Kriszek: Situace v Aleppu je velmi dramatická. Město čelí už dva měsíce sílícím bojům. Není tam v podstatě žádné bezpečné útočiště. Lidé jsou vystavováni raketovým útokům. Situace ve východních částech města je nesmírně znepokojující. Naposledy jsme měli možnost dodat do města potraviny letos v dubnu. Od té doby se zesílily boje, východní část je zcela obklopena a situace se velmi zhoršila.

Moderátor: Takže lidé hladovějí?

Vrátili jsme se do třicátých let dvacátého století?

2. 8. 2016

čas čtení 5 minut

K událostem dochází velmi rychle: brexit, turecký puč, islamistické masakry ve Francii, obklíčení Aleppa, nominace Donalda Trumpa. Od USA před Francii až po postbrexitovou Británii, vysoká míra rasismu a xenofobie, kterou nyní šíří politikové s podporou vyšší než 10 procent, vede lidi k otázce: vrátili jsme se do třicátých let dvacátého století? píše Paul Mason.

Na první pohled jsou podobnosti velmi reálné. V září 1931 Británie hlasovala o odchodu z tehdejšího zlatého standardu - byla to první velká země, která odešla z tehdejšího globálního hospodářského systému. Ekonomická deprese a bankovní krize také připomíná nynější situaci.

Avšak skutečná studie třicátých let ukazuje, že naše dnešní situace je daleko lepší a daleko lépe napravitelná než tehdy, i když v jednom ohledu je horší.

Bylo to jen otázkou času

2. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bylo to jen otázkou času, než někdo tohle dá dohromady, píše na twitteru dlouholetý moskevský zpravodaj deníku Guardian Shaun Walker:

Donald Trump: "Clintonová je ďábel a prezidentské volby budou zfalšovány"

2. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump tvrdil, že existuje možnost, že americké prezidentské volby budou "zfalšovány". Označil také Hillary Clintonovou za "ďábla".

Ve svém hodinovém projevu kromě toho Trump opakoval svá oblíbená témata. Přeháněl svou volební podporu, útočil na dohody o volném obchodu a kritizoval členské země NATO, že "neplatí dost". Opakoval také svou chválu mučení prostřednictvím tzv. "waterboarding": "Oni mohou lidem sekat hlavy, mohou lidi topit, mohou vás pohřbít do písku a my nesmíme používat waterboarding. Nemáme rovnou příležitost." Dav jásal.

Trump se nezmínil o kontroverzi, kterou vyvolal, když kritizoval a zesměšňoval rodiče zemřelého amerického muslimského vojáka, za což byl všeobecně kritizován.

Obě nová kontroverzní témata byla součástí typického způsobu Trumpova jednání, když je v defenzívě. Namísto aby se omluvil nebo své předchozí útoky vzal zpět, zveřejnil kaleidoskop nových obvinění, aby přesunul pozornost médií k tématům, která mu méně škodí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech President Zeman: People should arm themselves against refugees

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

The Czech President Miloš Zeman recommends that Czech citizens should be afraid of terrorist attacks and should obtain guns. He has also demanded that those individuals whose applications for asylum have been rejected, should be deported and that the Czech Republic should build a fence on its border.

"It is cheap just to condemn terrorist attacks. The only solution is to get rid of what causes them and what causes them are the illegal immigrants," said Zeman.

He added that it is necessary to realise that amongst the large numbers of refugees, arriving in Europe there is a certain percentage of jihadists. "The solution is to deport everyone who is refused asylum in a particular country. As we know, most refugees are refused asylum." Zeman also wants to deport the "fanatical imams" who "sow hatred in the mosques".

Zeman added that in his view, all the refugees who have refused to accept asylum in a particular European country are illegal immigrants. Such people want to go to Germany in order to access social welfare there. "Have no illusions. They do not want to work there. They just want to get social welfare," said Zeman.

There are no refugees in the Czech Republic.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Jsem imigrant a muslim. A jsem tady, abych léčil rakovinu

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Moji rodiče se rozhodli žít v Pákistánu, ale povzbuzovali všech svých sedm dětí, aby emigrovaly do Spojených států a získaly tam vyšší vzdělání. Rodiče nás vychovali v přesvědčení, že imigrace do USA nám poskytne prostředky, abychom mohli přispět k znalostem tohoto světa, píše v deníku Guardian čelný americký onkolog Azra Raza. Moji rodiče byli hluboce dojati přijetím, jakého se jejich dětem dostalo v jejich nové vlasti, v zemi, kde se uznávají schopnosti a jsou odměňovány bez ohledu na rasu, barvu kůže či náboženství.

Můj starší bratr je chirurg pro nemoci srdce, moje starší sestra se stala pediatrickým onkologem, moje mladší sestra je radiolog a expert na rentgenování prsů. Další sestra má PhD v oboru mezinárodních vztahů, jeden můj bratr je profesor leteckého inženýrství a můj nejmladší bratr je elektrikářský inženýr.

Jsme všichni muslimové, jsme přistěhovalci a obohacujeme, prodlužujeme a zachraňujeme americké životy. Je nás jen sedm z mnoha imigrantů z mnoha zemí, z mnoha věr, kteří jsou - a vždycky byli - klíčovou součástí síly Spojených států. Tvrdě pracujeme, máme velké nápady a velké sny, věříme v tuto velkou zemi a ve svou sdílenou odpovědnost učinit ji ještě lepší pro všechny.

Uzavřít dveře Ameriky imigrantům nebude nikdy řešením problémů, jimiž čelíme. Namísto toho potřebuje Amerika přivést nejlepší mozky - a VĚTŠINU mozků - na boj proti rakovině a pro řešení dalších zásadních otázek naší doby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump má "černou duši" a je absolutně nevhodným kandidátem na prezidenta

1. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve Spojených státech vznikla obrovská kontroverze poté, co Donald Trump urazil rodiče muslimského amerického vojáka, který r. 2004 zahynul v Iráku při snaze ochránit svou jednotku před nebezpečím. Otec zemřelého muslimského vojáka, právník, který vystudoval na Harvardu jménem Khizr Khan, se vyjádřil, že Trump má "černou duši" a je naprosto nevhodný pro funkci amerického prezidenta.

Uprostřed všeobecného ohromení nad chováním Donalda Trumpa, prezidentského kandidáta Republikánské strany, konstatovali rodiče sedmadvacetiletého armádního kapitána Humayuna Khana, který zahynul v Iráku, že Trump nemá morálku a je neschopen empatie.

"Je naprosto nevhodný k tomu, aby vedl tuto krásnou zemi," řekl Khizr Khan.

Bodláky Václava Duška

Státní sinekury, záruka trvalé soběstačnosti

1. 8. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Plytké století, ani náhodou. Sudetští lázeňáci, náplavy, nečekali až budou konečně více zasahovat strážníci proti nedodržování městských pravidel, ale vytvořili jakousi neúprosnou milici, která začne proti vetřelcům, arabským neposedům, dobře platícím za služby v lázních, bránit obyvatelstvo. Pro zamyšlení i pobavení. Tajné služby prý budou pořádat zátahy na nepohodlné občany. Takže, položte si zásadní otázku, zda můžete být v hledáčku Bretschneiderů. A začněte kušovat. Pokud zpráva není kachnou letních vodstev, bude o zábavu postaráno - v Jáchymově se přehrabou nejen zvětralé haldy, ale s novou výrazně moderní technikou, hrrr, do slojí - nerostů ubývá, potřeb přibývá.

Každý z nás se může stát autoritou

1. 8. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 8 minut

Možnosti před dvaceti a více lety stát se ovlivňovatelem dění okolo, byly mnohem menší, než jak je v tomu v novém tisíciletí. Lidé se dříve spoléhali v referování o událostech ve světě na denní tisk a na televizi. Dříve bylo nesmírně jednoduché lidmi manipulovat, v období komunismu se pár tiskáren a redakcí ovládalo velice snadno a stejně tak snadno se ovládalo pár konglomerátů vlastnících média v západním světě. Smyslem médií bylo ukazovat běžným lidem tu správnou cestu a nechat je, ať si přednatrávené informace maximálně zpracují někde u piva v hospodě. Informací nebylo příliš moc a pokud byli tak takové, aby byl lid pokud možno udržen v klidu. A život byl klidnější. Ve světě se totiž nedělo až tolik věcí, nebo se o nich nevědělo a máloco stálo za skutečný hovor. Člověk byl konzument a informace mu byly předkládány hotové, zpracované a názorově správné. Ve společnosti se zažilo, že v tisku se obecně lže. A dnes?

Už by ale stačilo, co říkáte...

Chvála nejviditelnějších mezi populisty

1. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když budete mít pole a nebudete se o něj starat, zaroste plevelem. Agrokultura i kultura jsou postaveny jednoduše na kultivaci, ať už jde o polnosti či dobytek, nebo lidskou společnost. Rozdíl je v tom, že zaplevelení polnosti poznáte na první pohled. Zaplevelení společnosti se často tak jednoduše rozpoznat nedá. Většinou k tomu dochází až s odstupem a část lidí nakonec nikdy není ochotná uznat, že žijí obklopeni parazitickým kulturním býlím. Pro mnohé je tento stav prostě kýžený. Političtí populisté jsou takovým kulturním plevelem v krystalické podobě. Dobré varování před tím, než pokryjí společnost kobercem těžko vykořenitelné biomasy, která pouze spotřebovává cennou energii, aniž by z ní společnost získávala zpětně jakýkoliv užitek.

Česká média stále více podléhají rasismu

1. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jestliže se v českém mediálním prostoru se vznikem konfliktu na Ukrajině vyrojily desítky konspiračních webů, jež se od vypuknutí uprchlické krize s úspěchem věnují šíření rasistických a xenofobních zkazek, tato mediální strategie se dosud úspěšně vyhýbala takzvaně seriózním médiím. To se ale pomalu začíná měnit, neboť „uprchlické“ téma se prostě dá skvěle „prodat“.

Je nade vší pochybnost jasné, že uprchlická krize zdaleka nekončí a děsivá tragédie osob utíkajících před strázněmi osudu neztenčena pokračuje, ba přímo graduje. Reportérka listu Independent Lizzie Dearden se znepokojením upozorňuje na skutečnost, že žijeme v hanebné kapitole evropských dějin, protože s bližními nedokážeme zacházet jako s lidskými bytostmi ZDE . Letos ve vodách Středozemního moře, které nadále zůstává obrovským hřbitovem, zahynuly přinejmenším tři tisíce osob, jež se snažily dostat ke břehům starého kontinentu.

Proč Policie ČR nezasahuje proti rasismu?

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Ptáte se proč policie v ČR nezasahuje proti rasismu, píše David Michal. Vodítkem k odpovědi mohou být dva prosté fakty.

Za prvé, počet policistů v ČR na obyvatele je jeden z nejvyšších na světě. Bezpečnost však v ČR vyšší není. Tedy je zřejmě velký problém v organizaci policie jako takové.

Za druhé, rasisty a nácky uniforma z nějakého důvodu přitahuje. Tedy je u policie a v armádě více nácků, než v ve zbytku populace.

Takže proč policie nehoní nácky? Je jich moc a jsou špatně organizovaní a také protože je hodně policistů samo nácky.

Poznámka JČ: Pokud se nepletu, policie má však dohlížet na dodržování zákonů. Neměla by tedy Česká republika ty paragrafy kriminalizující rasismus zrušit? Není to pokrytectví, mít je v trestním zákoníků a nejednat?

Jel jsem tuhle na kole v jedné středočeské vesnici a visel tam plakát "Islám - naděje, nebo globální hrozba"? Už ten plakát zosobňoval trestný čin vyvolávání nenávisti proti náboženství, který údajně český trestní zákoník trestá třemi lety vězení. Zkuste si představit plakát "Židovstvo - naděje, nebo globální hrozba?" nebo "Křesťanství - naděje, nebo globální hrozba?"

Nikomu to nevadilo. Pokrytectví.

Desetitisíce Erdoğanových stoupenců uspořádaly demonstraci v Německu

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V Kolíně nad Rýnem se konala demonstrace 40 000 stoupenců tureckého autoritářského prezidenta Erdoğana. Demonstranti skandovali "Turecko" a nesli turecké státní vlajky. V Německu žijí asi 3 miliony Turků. Kolínskou demonstraci zorganizovala jedna proerdoğanovská strana. Německý ústavní soud zakázal přímý přenos projevů tureckých politiků včetně Erdoğana, proti čemuž turecká vláda ostře protestovala.

"Jsme tady, protože naši spoluobčané v Německu podporují demokracii a protestují proti pokusu o vojenský puč v Turecklu," řekl na shromáždění turecký ministr sportu Akif Çağatay Kılıç.

Od neúspěšného vojenského puče v Turecku dne 15. července provádí prezident Erdoğan tvrdé čistky proti údajným stoupencům puče a už nechal uvěznit téměř 19 000 lidí, což vyvolává mezinárodní znepokojení

Naděje na porážku nemoci Aids mizí, varují experti

1. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Úsilí zlikvidovat Aids v Africe se vážně rozkládá. Léky ztrácejí svou účinnost, protože choroba AIDS získává novou odolnost, počty infekcí rostou a financování boje proti nemoci klesá. Znamená to, že hrozí, že se epidemie AIDS znovu vymkne z kontroly, varují experti.

OSN stanovila cíl roku 2030, do kdy měla být choroba AIDS zlikvidována, avšak realita především v rozvojových zemích vypadá naprosto jinak. Mnoho expertů se domnívá, že se epidemie bude dál šířit. V současnosti na AIDS ročně umírá 1,5 milionu lidí. Vládnou obavy, že tento počet zase rychle poroste.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přesná definice pobrexitové Anglie

1. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta



"Mezitím civí svět na Británii a vidí opilou, protivně vlhkou skálu, po níž lezou bigotní jedinci s tváří Shreka a školáci, trpící přeludy a mámením, navlečení v oblecích pro dospělé." Tak charakterizuje dnešní pobrexitovou Anglii spisovatel A.L. Kennedy, který Británii opouští a vyzývá občany, aby se k němu přidali. ZDE. Definice je to přesná, konstatuje Jan Čulík.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19581