Desetitisíce Erdoğanových stoupenců uspořádaly demonstraci v Německu

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V Kolíně nad Rýnem se konala demonstrace 40 000 stoupenců tureckého autoritářského prezidenta Erdoğana. Demonstranti skandovali "Turecko" a nesli turecké státní vlajky. V Německu žijí asi 3 miliony Turků. Kolínskou demonstraci zorganizovala jedna proerdoğanovská strana. Německý ústavní soud zakázal přímý přenos projevů tureckých politiků včetně Erdoğana, proti čemuž turecká vláda ostře protestovala.

"Jsme tady, protože naši spoluobčané v Německu podporují demokracii a protestují proti pokusu o vojenský puč v Turecklu," řekl na shromáždění turecký ministr sportu Akif Çağatay Kılıç.

Od neúspěšného vojenského puče v Turecku dne 15. července provádí prezident Erdoğan tvrdé čistky proti údajným stoupencům puče a už nechal uvěznit téměř 19 000 lidí, což vyvolává mezinárodní znepokojení

Turecká státní média informovala v neděli, že bylo propuštěno 1400 členů armádního personálu kvůli jejich údajné podpoře emigrantského duchovního Fethullaha Gülena.

Gülen účast na puči popírá.

Od neúspěšného puče bylo v Turecku propuštěno ze zaměstnání více než 66 000 osob, z toho asi 43 000 pracovníků školství. Ministr vnitra Efkan Âlâ oznámil, že 18 000 lidí bylo zatčeno a 50 000 cestovních pasů bylo zrušeno.

Asi 1,5 milionu Turků žijích v Německu má právo hlasovat v tureckých volbách. Erdoğanova politická strana AKP získala z Německa v loňských listopadových volbách 60 procent hlasů, daleko více než v samotném Turecku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5930

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2016