Theresa Mayová Východoevropanům: "Britský lid vás v Británii nechce"

29. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Nová britská konzervativní premiérka Theresa Mayová oznámila zemím ve středovýchodní Evropě, že "britský lid" (to je samozřejmě nesmysl, jde pouze o - některé - Angličany) vyslal při hlasování o brexitu "velmi jasný signál" o nutnosti snížit přistěhovalectví do Británie z EU.

Toto varování vyslovila na tiskové konferenci uspořádané společně se slovenským premiérem v Bratislavě a pak s polskou premiérkou ve Varšavě. Evropská unie zakázala členským zemím EU vyjednávat s Británii ohledně brexitu, dokud Británie neaktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy. Avšak Mayová navštívila za posledních osm dní šest vedoucích představitelů členských zemí EU ve snaze zjistit, zda by bylo možné udržet volný obchod Británie s EU a zároveň zakázat volný pohyb obyvatelstva do Británie.

V Bratislavě Mayová zdůraznila, že dohoda Británie s EU "bude muset vzít v úvahu přání voličů, že imigraci nechtějí". Avšak slovenský premiér Robert Fico zdůraznil, že "názor, který mají britští voliči na migraci z EU", se "trochu odlišuje od toho, jak my vnímáme migraci na kontinentě".

Mayová opakovala totéž ve Varšavě s tím, že voliči "vyslali velmi jasný signál, že chtějí zrušit volný pohyb obyvatelstva".

Polská premiérka Beata Szydło zdůraznila, že pro Polsko je volný pohyb obyvatelstva základní podmínkou. "Jakékoliv budoucí dojednání mezi EU a Velkou Británii ohledně volného pohybu obyvatel bude velmi pravděpodobně nejdůležitější součástí vyjednávání mezi oběma stranami," řekla. "Nebude to jednoduché. Ale myslím, že jak pro Británii i pro EU je velmi důležité, aby tato otázka - jedna ze čtyř svobod vnitřního trhu EU - byla zachráněna."

Mayová opakovala svůj názor, že polští a slovenští zaměstnanci budou mít právo zůstat v Británii pouze pod podmínkou, že britští občané budou mít právo setrvat v Polsku a na Slovensku.

Mayová zdůraznila na Slovensku i v Polsku, že Británie si chce vytvořit "vlastní nový vztahů k EU. Mayová je pod silným tlakem ultrapravičáků ve své straně a od euroskeptické strany UKIP, aby zrušila volný pohyb obyvatelstva do Británie z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10243

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2016