Mohl by podobný přehled vniknout v ČR?

V Německu zveřejnili, kolik farmaceutické firmy "investují" do lékařů

28. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

V Německu došlo ke zlomu v přístupu k informacím. Koncem června poprvé předložilo 54 farmaceutických firem informace, kolik peněz bylo zaplaceno v Německu lékařům. Podle zveřejněných dat bylo 575 milionů eur v minulém roce proplaceno více než 71 000 lékařů a členům odborných kruhů, lékárníkům a 6 200 zdravotnických zařízení. Téměř třetina těchto lékařů souhlasila, že poskytnuté platby mohou být zveřejněny. Deník Spiegel online a portál Correctiv vytvořili databázi, která umožní nalézt konkrétního lékaře.

Na špici příjemců, jejichž jména jsou známá, je lékař z Essenu Hans Christoph Diene. Obdržel v uplynulém roce více než 200 000 eur za přednášky, poradenskou činnost, za realizaci vzdělávacích akcí a cestovní náhrady. Na druhém místě je lékař Jürgen Rockstroh z Bonnu s příjmem 148 000 eur, třetí místo bochumský diabetolog Michael Albrecht Nauck se 128 000 eur a čtvrté místo má diabetolog Thomas Forst z Mohuče, který obdržel 100 000 eur.

Že jsou uvedení lékaři na špici, ale neznamená, že získali v Německu nejvíce výhod. Jsou jen na prvních místech v pořadí těch, kteří se dobrovolně podíleli iniciativě k zprůhlednění těchto vztahů a mají tudíž také důležitou roli průkopníků na cestě k větší transparentnosti.

Další rekord má internista Jens Schreiber z Magdeburgu, který získal příspěvky za poslední rok od jedenácti různých farmaceutických společností. Nejvíce obdržel od firmy Novartis, která mu zaplatila 24 000 eur. Ostatně Novartis je na špici v platbách pro lékaře: celkem 12,2 milionů eur investoval koncern v roce 2015 do přednášek, poradenské činnosti, dalšího vzdělávání a do cestovních nákladů lékařů.

0
Vytisknout
9721

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2016