Britské listy 29.7. 1996:

Globální teror a hrozba národnímu státu

29. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Atlanta není jediným místem, které v posledních měsících utrpělo teroristický útok, zaměřený na civilisty. Stejně byly postiženy Manchester, Barcelona, Bastia a Islamabad, nemluvě o 230 cestujících, kteří zahynuli v letadle firmy TWA cestou z New Yorku do Paříže.

Národní stát začíná být stále méně efektivní při zajišťování bezpečnosti svých občanů. Přitom tato schopnost byla jedním z hlavních důvodů jeho vzniku, vedle schopnosti vést válku a vybudovat národní hospodářství.

I tyto schopnosti národního státu jsou nyní stále více ochromovány.

Dokonce i Spojené státy nyní přiznávají, že nejsou schopny jen tak vyhlásit válku, jak to bylo možné třeba v devatenáctém století. Situace v ekonomice je dobře známá: Multinacionální společnosti a globální kapitálové trhy už téměř úplně zlikvidovaly vliv národních států na národní hospodářství.

Upadá vliv nacionálního státu, nadnárodní organizace, které by měly být schopny ho nahradit, však nezaujímají tuto novou roli. Evropská unie nemá příliš velké schopnosti prosazovat se proti silným národním zájmům. OSN trpí finanční krizi. Prostředky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky jsou omezeny.

Národní stát je v dnešní době na ústupu a s ním i síť mezinárodních vztahů, které vytvořily světový diplomatický a obchodní pořádek. V důsledku toho vzniká anarchie, kdy staré modely přestávají fungovat.

Tyto procesy jsou všudypřítomné. Neprojevují se jen terorismem. Jsou například zřejmě i v tom, jak dosavadní státní či veřejnoprávní, národní televizní stanice jsou na ústupu před vítězící satelitní televizí. Nebo je neobyčejně naléhavé, aby se přestaly drancovat ryby v mořích - Evropská unie je bezmocná, nedokáže prosadit v této věci jednotnou politiku, kterou by rybolovné firmy respektovaly.

Dokonce i to, co bývalo hlavním právem národního státu, totiž vybírat daně, je nyní ohroženo. Objem vybraných daní klesá, protože firmy se ukrývají své zisky v zemích, kde je nemusejí zdaňovat.

Profesor David Held argumentuje v důležité, nedávno vydané knize Democracy and the Global Order (Demokracie a světový pořádek), nakladatelství Polity Press, že vznik národních demokratických svobod byl důsledkem nejen úsilí státu získat v očích občanů legitimitu a loajalitu, ale i ústupek obyčejným lidem, kteří vyžadovali občanská práva. Jinými slovy, silný stát, politická komunita a demokratická vlád jsou těsně spojeny. Slabé státy jsou většinou neschopné udržet demokracii - viz zkušenost Jižní Ameriky.

Held argumentuje, že nacionální stát je už věci minulostí. Musíme dnes vybudovat nadnárodní instituce a s nimi daleko kosmopolitnější demokracii. Pokud to neučiníme, ztratíme kontrolu nad světem a s tím i nedokonalou demokracii, které se těšíme dnes.

Will Hutton, Observer, 28.7.96

(Will Hutton, autor ekonomické analýzy stavu dnešní Británie, The State We Are In, která je už řadu měsíců v Británii bestsellerem.)

0
Vytisknout
8842

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2016