Merkelová: "Strach nemůže být rádcem pro politická rozhodnutí"

29. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Angela Merkelová se důrazně postavila na obranu své politiky otevřených dveří vůči uprchlíkům. Zdůraznila, že nepociťuje žádnou vinu nad řadou násilných útoků v Německu a že bylo správné dovolit loni statisícům uprchlíků, aby přišli do Německa.

"Odmítnutí humanitárního postoje, jaký jsme zaujali, by bývalo mělo ještě daleko horší důsledky," řekla německá kancléřka a dodala, že útočníci "chtěli ochromit náš postoj soudržnosti, naši otevřenost a naši ochotu pomáhat lidem v tísni. To důrazně odmítáme."

Merkelová opakovala svůj loňský výrok "To zvládneme." Dodala: "Neříkala jsem, že to bude lehké. Řekla jsem tehdy a říkám to znovu, že svůj historický úkol zvládneme - a toto je historická zkouška v době globalizace - a právě tak, jak jsme zvládli už tolik věcí, zvládneme i toto. Německo je silná země."

Merkelvá zdůraznila, že je irelevantní, zda útočníci mezi uprchlíky přišli do Německa před 4. zářím nebo po něm" - toho dne roku 2015 se rozhodla otevřít hranice Německa více než 10 000 uprchlíků, kteří uvízli v Maďarsku.

Merkelová opakovala, že Německo zůstane otevřené osobám, hledajícím azyl, ale přiznala, že Islámský stát se snaží příchodu uprchlíků zneužívat.

Islámský stát "zneužil příchodu uprchlíků k pašování teroristických silm do Evropy, jak jsme to viděli ve Francii. Že musíme kontrolovat všechny cesty, jichž používají, je už jasné dlouho, a proto už nelze rozlišovat mezi vnitřní a zahraniční bezpečností. Bohužel musíme přijmout, že mnoho islamistických bojovníků z Evropy odešlo do Sýrie."

Merkelová vystupovala rezolutně a události nedávných dní ji nijak neznejistily. Zdůraznila, že úřady konkrétně útoky analyzují a oznámí opatření, která budou zavedena v jejich důsledku. Dodala, že je jí jasné, jak se lidé bojí o svou osobní bezpečnost. "Děláme všechno, co je lidsky možné, abychom zajistili bezpečnost v Německu," řekla, avšak podtrhla: "Strach nemůže být rádcem pro politická rozhodnutí."

Informovala také o novém plánu pro zvýšení bezpečnosti v Německu. Bude zřízen úřad informační technologie, který bude dešifrovat internetovou komunikaci mezi potenciálními útočníky a teroristickými organizacemi, dojde k zvýšení počtu pracovníků německých výzvědných služeb, vznikne státní rejstřík, který bude monitorovat, kteří lidé odcházejí z Německa a kteří do něho přicházejí, bude snížena hranice pro deportování žadatelů o azyl, kteří poruší zákon, policie a armáda budou společně provádět cvičení ohledně opatření v případě teroristického útoku a vznikne systém včasného varování upozorňující na radikalizaci mezi uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6909

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2016