Začala mírová jednání o Jemenu sponzorovaná OSN

22. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Jemenští šíitští povstalci a jejich spojenci kolem bývalého prezidenta se připojili k odloženým mírovým rozhovorům v Kuvajtu. Povstalci jsou pod silným tlakem přistoupit na kompromisní řešení.


Účast Húsiů na jednáních v kuvajtském hlavním městě byla vyjednána po ujištění provládních sil podporovaných Saúdskou Arábií a jejími spojenci, že bude respektováno probíhající příměří. Rozhovory měly začít již v pondělí, ale odložil je protest povstalců proti údajnému saúdskému porušování příměří, které je v platnosti od 11. dubna.

Křehké příměří platí déle jak týden, ale došlo k několika případům porušení.

Agenda jednání obsahuje bezpečnostní opatření, stažení ozbrojených frakcí a předání výzbroje státu, obnovení veřejných institucí a politického dialogu, tvrdí jemenské diplomatické zdroje.

Zástupci Húsiů a jejich spojenců kolem exprezidenta Sáliha přijeli ve čtvrtek do Kuvajtu jen několik hodin před začátkem jednání. Delegáti jemenské vlády a zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Ismail Úld Čejch Ahmad byli také přítomni.

Vyslanec OSN v projevu přenášeném kuvajtskou státní televizí zahájil jednání a upozornil, že od konce roku 2015 zemřelo více než 7 000 lidí. Vyzval znepřátelené strany, aby pracovali k soudržné a trvalé dohodě o ukončení nepřátelství.

"Dnes máte jednu ze dvou možností; zabezpečit národ, což garantuje čestný život, nebo jej zruinovat," prohlásil vyslanec. Dodal, že Jemen je "míru blíže než kdykoliv předtím". Vyzval ke "kompromisnímu" řešení. Podle něj by nemělo vznikat zdržení v jednáních o válkou postižené zemi.

Spolu s mrtvými a raněnými bylo za 13 měsíců od saúdské intervence zhruba 2,8 milionu lidí vysídleno. Převážně letecká operace začala s cílem zabránit Íránem podporovaným povstalcům v obsazení zbytku země, poté co dobyli i hlavní město Sanáa. Saúdská Arábie a její sunnitští spojenci zahájili proti šíitským povstalcům v Jemenu leteckou ofenzívu v březnu 2015, když Húsiové postupovali na město Aden v jižním Jemenu a přinutili prezidenta Hádího opustit zemi. Hádí je sunnita a odešel do Saúdské Arábie, kde nyní pobývá.

OSN prosazovala jednání v naději na ukončení konfliktu, jehož využili džihádisté a který zvýšil napětí mezi šíitským Íránem a jeho sunnitskými arabskými sousedy v Perském zálivu. Rijád se obává, že jemenští povstalci by poskytli na svém území prostor pro zřízení íránské základny na Arabském poloostrově, v těsném sousedství saúdské monarchie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6547

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2016