Helmuth Kohl: Řešení uprchlické krize "neleží v Evropě"

20. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl označil Viktora Orbána "za svého přítele" a pozval ho k sobě domů

V předmluvě k maďarskému vydání knihy "Ze starosti o Evropu" uvedl německý exkancléř Helmuth Kohl, že kontinent se nemůže stát novým domovem milionů lidí.


Před včerejším setkáním s maďarským premiérem Viktorem Orbánem bývalý kancléř kritizoval otevření evropských hranic uprchlíkům. "Řešení leží v zasažených regionech. Ne v Evropě. Evropa nemůže být novým domovem milionů lidí v nouzi," napsal Kohl v předmluvě maďarského vydání své knihy, již ve zkrácené podobě přineslo nedělní vydání listu Der Tagesspiegel.

Kohl také kritizoval uprchlickou politiku Angely Merkelové, aniž by kancléřku jmenoval. Vyjádřil nesouhlas s rozhodnutím ze září 2015 pozvat uprchlíky z Maďarska. Kritizoval rovněž fakt, že nynější kancléřka rozhodnutí předem nekonzultovala s partnery v EU.

Kromě toho Kohl označil Orbána, který patří k nejostřejším kritikům Merkelové, za "svého přítele". V evropských otázkách "vím, že souhlasím se svým přítelem Viktorem Orbánem," prohlásil bývalý spolkový kancléř, který pozval maďarského premiéra na návštěvu k sobě domů.

Orbán objede hlavní města EU s desetibodovým plánem na ochranu vnějších hranic EU a volný pohyb uvnitř, což označuje za "Schengen 2.0".

Kohl je přesvědčen, že uprchlická krize představuje pro EU "test lučavkou" a varuje před návratem ke staré mentalitě národních států, která by "ohrozila náš mír a naši svobodu". Kromě humanitárních aspektů je podle něj v Evropě třeba brát v úvahu také "dobře podložené kulturní a bezpečnostní zájmy". A mnozí uprchlíci podle něj přicházejí z prostředí, které se velmi liší od "základů našich hodnot a společnosti".

Doporučil také, aby členské státy unie jednaly spíše společně než proti sobě navzájem. Zdůraznil, že národní specifika zasluhují respekt a mělo by se s nimi zacházet jako s aktivy. To podle něj zahrnuje také "hlubokou touhu po svobodě" v Maďarsku, jemuž poděkoval za otevření hranic uprchlíkům z NDR v létě roku 1989.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8782

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2016