Breivikovi spoluvězni: "Zlý muž" může dostat "nakládačku"

22. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Vězni v zařízení Skien, kde si odpykává trest masový vrah Anders Behring Breivik, tvrdí, že se budou od něj distancovat, pokud bude podle rozhodnutí soudu zbaven izolace. Breivik si stěžoval na údajné porušování svých práv a soud mu tento týden částečně vyhověl.


Okresní soud v Oslu rozhodl ve středu, že držení v izolaci porušuje lidská práva vězněného. Když je nyní možné, aby měl ultrapravicový extrémista a masový vrah více kontaktů se spoluvězni, jejich mluvčí sdělil státní televizi NRK, že nikdo nechce mít nic s mužem, který v roce 2011 zabil 77 lidí.

"Není příliš mnoho těch, kdo s ním budou mluvit. Moc o něm nemluvíme, protože jsme z něj unaveni - řečeno jasně a stručně. Je vězeň a je to zlý muž. Je to až tak jednoduché," prohlásil neidentifikovaný mluvčí vězňů.

Ačkoliv Breivik je mezi spoluvězni nepopulární, mluvčí sdělil, že jeho život nebude ohrožen, pokud ho propustí z izolace. "Nikdo nemá zájem sedět kvůli němu dalších 20 let. Ale jsou tu lidé, kteří dostali nabito, a nikdo se kvůli tomu necítí příliš zle," dodal vězeň.

Breivik od zatčení takřka před pěti lety strávil 22-23 hodin z každého dne v izolaci. To se po středečním rozsudku patrně změní, ačkoliv kdy k tomu dojde není jisté.

Breivik dostal maximální trest ve výši 21 let vězení - který může být prodloužen, pokud by byl dál považován za nebezpečného - za zabití osmi osob a bombový útok před vládní budovou v Oslu a poté postřílení dalších 69 lidí, většinou z řad dospívajících, v mládežnickém táboře Utoya 22. července 2011.

Breivik má ve vězení k dispozici tři cely vybavené dvěma sprchami, dvěma televizemi, Xboxem, konzolí Playstation, psacím strojem, knihami a novinami. Tvrdí, že došlo k porušení jeho práva na soukromý život, a nesouhlasí s omezeními své pošty a návštěv. Oba posledně zmíněné body soud zamítl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8591

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2016