Bodláky Václava Duška

Tam na konečné, hned po obřadu

21. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Poslanci a senátoři zdarma dovolená ve vyhlášených světových blázincích. Slovní žonglování v cirkusu Liliput, vstupné k popukání zanedbatelné, děti a penzisté za korunu, vojsko zdarma. Klauni nejsou a nebudou. Stačí humor staré stoky. Pamatujte, sejdeme se na konečné hned po obřadu.

Sociální trosky, co vám chybí - máte ochotné prodavačky, bodré bankéře, citlivé úřednice, laciné taxikáře, citlivé doktory i sestry, učitele, nakladatele, řezníky, muzikanty, herce, gamblery, televizní koláče, hodné boháče, školené ministry, trpělivé paroháče, umanuté politiky, zchudlé klokánky; ať žijí vteřiny snesitelného žití.

Vlastenec - pastevec ovčího stáda s kokardou v klopě baví lidičky silnými výroky; raplové poddruhu přikyvovače soustředěného tleskají, jásají - svoboda projevu nabírá obrátky a policajti si nevědí rady s demokratickými živly. Hoši, my vám věříme, že na služebnách zadržené nebijete, neurážíte, neponižujete - hele, dát vám křídla, letíte rovnou do nebíčka... Anebo do peklíčka?!

Kdepak vám lézt do zelí, že? Raplové ozbrojení a vybaveni domlouváky musí chránit, takže se nevzpěčujte, nikam nelezte, myšlenky vyslovujte doma a pouštějte přitom muziku, nechte téci vodu. Pozor, filmové triky jsou zdarma. Konečně, kdysi nebylo pro mrtvoly hrdinů i partyzánů kam padnout, nyní musíme našlapovat s nejvyšší opatrností, aby nedošlo k zašlápnutí kriminalisty. Bejvávalo všelijak, ale i dobře. A naopak.

Spokojenost miliard člověnů je pohádka přitažená za pačesy. Můžeme se přesvědčit denně; kdysi se nenávist pěstovala ve všech patrech společnosti. A dnes. Brnkačka. Čtete, jak hysteriozní matinka píše řediteli gymnásia, aby vyloučil muslimskou studentku - nu, milovnice života, matka běsů.

Málo, málo je lásky v našem kraji milovaném pod krtincem Řípem zvaném. Na konci tunelu svíčka nám dohořívá - a skončí naše putování volnou přírodou. Myšlenky zcepení, politická vyznání k smíchu, dál se budou zemí potulovat šiky zlodějských duší a častuškáři budou pět o sto šest, aby osvěžili červíčkům povadlou paměť, básníci budou veršovati a svědomí své zpytovati, politická chamraď zvolena lidem nezavře zobáky, herecké výstupy na denním pořádku, armáda celebritních zoufalců snímána k pobavení člověnů, myšlenky v připravených kornoutech lžipravdy; na posilněnou dáme pivo, rum, do každé nohy po jednou i po deseti, ochutnáme jabčák, rybízák, šípkovej jed, borůvkovou lopatu...

A měj na mysli, bloude z Czechie, Moravie, Slezie - mít děti je zbytečný přepych. A selžeš-li a děti vyrobíš, připrav si krom vábivých hraček i bejkovec - i když můžeš halamovi dělat advokáta až za hrob. Otlema ušikanuje učitelku k smrti, no a?! Vyloučí saďoura ze školy a rodičové hned hmátnou po advokátovi - hele, i právo má zelenou pouze v případě, že do misek vah nepřisype lotr náležité všimné a paragraf se nesrovná v požadovanou přímku. Buď právu čest, to zase bude křest!

Zednické piáno tklivě hraje melodie pamětníků v televizi Šlágr, písničky na přání, pro maminku, pro tetičku, a ceny nosičů v přijatelné ceně. Udělej si radost, příteli, k čemu čekat.

Krize duchovní víry nebeského Pantáty, co nechal Synka na pospas čachrářům, sílí. Sedí si kdesi Nejvyšší ve vesmírném blahobytném světě, naše zem kulička jest pro něho pokusnou laboratorní zahradou, kde se nechá pěstovat cokoli vzpomeneš. Láska i nenávist, pohrdání, smělost, závist.

Svatost nehledej. Pošetilí kariéristé se modlívají, aby vydrželi do první policejní sklizně. Před konečnou si musejí nadělat barikádníky ve sboru čistoty a pravdy - chybička se může vloudit. Svlíknou tě do tepláků a nechají uzrát. Pařeniště zločinců kapacitně nestačí.

Myšlenky prastaré oživly. Až nebude co ukrást, vypukne prý válka. Pozdrav pánbůh, pane Hamták. Řídké myšlenky, rovná se smyšlenky. V tichosti přichází mrcha děvka válka, nezvaná, nechtěná, a přesto, najdou se ti, co přikládají pro vykřičenou potvoru vejslužky formou chutných zbraní - cena dohodou, možnost půjčky, krácení úroků dle válečných karnevalových výsledků. Mrtví v milionech, bohaté územní dobyté celky, výstavba dokonalých koncentráků, laciné zplynovaní, hladem umučení muži, ženy i dětí. Spočítal snad někdo, kolik koncentračních táborů lidé pro lidi postavili a provozovali?! Vládci všech zemí prchejte, na konečné bude mela!

Poslanci a senátoři zdarma dovolená ve vyhlášených světových blázincích. Slovní žonglování v cirkusu Liliput, vstupné k popukání zanedbatelné, děti a penzisté za korunu, vojsko zdarma. Klauni nejsou a nebudou. Stačí humor staré stoky. Pamatujte, sejdeme se na konečné hned po obřadu.

0
Vytisknout
8381

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2016