Ztratili jsme veškerý smysl pro morální hodnoty?

25. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Jestliže bědujeme nad smrtí zpěváka Prince a smrt 500 uprchlíků ve Středozemním moři nás nechává chladnými, nepřišli jsme o veškerý smysl pro morální hodnoty? Nemohlo se jedno z utopených dětí ve Středozemním moři stát "superhvězdou" jako Prince?

Stalo se něco opravdu vážného s morálním kompasem našeho zpravodajství? ptá se v deníku Independent Robert Fisk. Při explozi největší bomby, jaká vybuchla v Kábulu za posledních 15 let, bylo usmrceno 64 Afghánců. Nejméně 340 lidí bylo zraněno. Celé rodiny byly zlikvidovány. Místní televize ukázala, že jedna celá rodina - matka, otec a jejich tři děti - byli roztrháni na kusy za jedinou milisekundu.

Jenže zároveň také zemřel zpěvák Prince.

Afghánistán je zemí, do níž my i naši spojenci v EU radostně vracíme uprchlíky na základě tvrzení, že "jde o bezpečnou zemi", Je to, samozřejmě, lež, tak flagrantní a tak potenciálně krvavá jako nechvalně známé tvrzení z roku 2003, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení. V roce 2001 jsme slíbili Afgháncům, že je nenecháme na holičkách. Nezapomeneme na ně, jako jsme na ně zapomněli po sovětské válce.

Pak došlo k nejnovější katastrofě ve Středozemním moři. Až 500 uprchlíků a migrantů se utopilo poté, co uprchlíci z malého člunu, který plul z Libye, byli přesunuti na větší člun, v němž byli Egypťané, Etiopané, Somálci a Súdánci. Ti, kdož přežili, přistáli v Řecku, někteří z nich byli svědky toho, že se jim utopily celé rodiny. Nejsou k dispozici žádné fotografie. Jejich kostry se prostě jen přidají ke kostrám tisíců jiných lidí, kteří se nikdy nedostali do Evropy.

Nemyslete na to, že pět set utonulých lidí je téměř přesně třetina celkového počtu osob, které zahynuly při zkáze Titanicu. Neuvažujte o tom, že další milion lidských bytostí zvolí tuto cestu přes Středozemní moře, protože jsme nyní zablokovali úžinu mezi Řeckem a Tureckem.

Protože tento týden zemřel zpěvák Prince.

Nemám nic proti těm, kdo truchlí po úmrtí tohoto brilantního hudebníka a za sociální revoluci, kterou představoval. Avšak uvažuji, jestli jsme nezašli příliš daleko. Nemohly se ty tři mrtvé děti v Kábulu stát budoucím "Princem"? Anebo děti mezi oněmi 500 dušemi na potápějícím se člunu ve Středozemním moři? Co kdyby někteří moderátoři vyjádřili svou lítost i nad jejich smrtí.

Jenže ono se to nestane. Protože tento týden zemřel zpěvák Prince.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9931

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2016