Evropské selhání ohledně uprchlíků je ozvěnou evropského morálního kolapsu ve třicátých letech

27. 4. 2016

čas čtení 6 minut

Britští poslanci právě odmítli plán přijmout pouhých 600 dětských uprchlíků ročně. I vlády na celém evropském kontinentu odmítají jakoukoliv odpovědnost za uprchlíky. Je to etická katastrofa historických rozměrů.

S výjimkou papeže Františka riskuje Evropa tím, že skrývá hlavu do písku před skutečností, zapomíná poučení z minulosti a roztrhala poválečné narovnání, etickou katastrofu, která nás navrací do třicátých let dvacátého století. Po celé Evropě sílí ultrapravice a argumentuje se, že deportování uprchlíků do Turecka či do Libye zachrání Evropu před kolapsem do extremismu třicátých let. Avšak ono je to asi obráceně - tyto deportace nás naopak přibližují vládě ultrapravice.

V roce 1938 se sešli zástupci 32 západních států v atraktivním francouzském letovisku Evian v jižní Francii. Evian je dnes slavný svou vodou, avšak tehdy se delegáti zabývali něčím jiným. Jejich úkolem bylo debatovat o tom, zda přijmout rostoucí počet židovských uprchlíků, prchajících před útlakem v Německu a v Rakousku. Po několika dnech vyjednávání se většina zemí, včetně Británie, rozhodla neudělat pro uprchlíky nic.

V pondělí mi evianskou konferenci připomněli britští poslanci, kteří hlasovali proti přijetí 600 dětských uprchlíků ročně, po dobu příštích deseti let. Silně to připomíná evianskou konferenci. Ve třicátých letech mohli delegáti v Evianu tvrdit, že netušili, co bude následovat. V roce 2016, my už tu výmluvu nemáme, píše reportér Patrick Knightsley v deníku Guardian.

Řecká dluhová krize eskaluje

27. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Výrazně se zhoršily vztahy mezi řeckou vládou a jejími věřiteli. Obě strany se nedokážou dohodnout ohledně různých "nouzových opatření", která by měla být realizována, pokud by Řecko nesplnilo ekonomické podmínky svého posledního záchranného balíku z loňského léta. To v Řecku vyvolalo krizi oběživa a řecká vláda je nucena odebírat peníze různých státním institucím. Hovoří se o možných předčasných volbách anebo o novém referendu v Řecku. Řecký premiér požádal o schůzi šéfů EU, ale bezúspěšně. Řecko odmítá další škrty a obviňuje věřitele. Makléři prodávají řecké obligace, a tak zatlačují řeckou ekonomiku dále do nebezpečné zóny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Republic deports a Russian student for filming a man spraying some graffiti on a wall

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Russian student Igor Shevtsov (20) has spent three months in a Czech prison on the basis of a suspicion, held by the Czech police, that since he is an anarchist, he must have firebombed the residence of the Czech Defence Secretary Martin Stropnický. The Czech Defence Secretary's private residence was firebombed last year, but the culprit has not been found. No evidence was supplied to the courts linking Shevtsov to the crime and on Wednesday, Shevtsov was found not guilty of this offence by the Prague Municipal Court. The court has nevertheless ordered that Shevtsov should be deported from the Czech Republic. The reason? Shevtsov had filmed another person painting a slogan on the wall of a Czech prison. The slogan said: "Repression will not stop our desire for freedom". The court has decreed that by filming the action, Shevtsov is guilty of "participating in painting the slogan" and hence must be deported.

In 2015, the Czech police detained Shevtsov in prison for three months on the basis of their suspicion that he is an anarchist and is in contact with Czech anarchists. The Czech police was warned about Shevtsov by the Russian Federal Security Service. In Russia, Shevtsov was repeatedly punished for organising unregistered demonstrations, for instance a demonstration against the annexation of Crimea.

Recently, a number of shops in Prague have been daubed with anti-refugee and neofascist graffiti, a muslim has been  knifed and an alternative refugee help centre Klinika has been firebombed. No one has been charged for these offences.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Rebelie v deníku Times vedla k změně jeho titulní stránky

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta



Murdochovy deníky The Times a The Sun, které se vydatnou měrou podílely na šíření lží o katastrofě na fotbalovém stadionu v Hillsborough, kde v roce 1989 zahynulo 96 fotbalových diváků, nepřinesly na titulní stránce v dnešních vydáních informace o tom, že porota po dvouletém vyšetřování rozhodla, že kanastrofu nezavinili neukáznění a opilí diváci, ale sama policie a že šlo o trestný čin.

V redakci deníku Times posléze došlo ke vzbouření a list byl nucen publikovat druhé vydání, které už mělo na titulní stránce fotografii radujících se pozůstalých po verdiktu poroty a pod názvem deníku informaci o rozsudku.

Timesy se posléze omluvily, že zprávu původně nepřinesly:

Šéf severoyorkshirské policie byl v souvislosti s verdiktem poroty o katastrofě v Hillsborough odvolán a ministryně vnitra Mayová nevyloučila trestní stíhání policistů odpovědných za smrt 96 obětí.

USA podpořily blokádu NATO vůči Libyi ve snaze uzavřít cestu pro uprchlíky. Blížíme se Orwellově vizi?

27. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

4. dubna, 1984. Včera večer jsem byl v kině. Všechno válečné filmy. Promítal se jeden velmi dobrý o tom, jak se bombarduje někde ve Středozemí loď plná uprchlíků. Diváci se velmi bavili záběry na obrovského tlusťocha, který se snažil uplavat, ale pronásledovala ho helikoptéra, nejprve jsme ho viděli, jak se motá ve vodě jako sviňucha, pak jsme ho viděli z průhledů helikoptéry, pak byl plný děr a moře kolem něho zrůžovělo a on zmizel pod vodou tak rychle, jako by do něho děrami natekla voda, diváci řičeli smíchem...

Policejní ortel nad antifašistickými aktivitami?

26. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Orgány státní správy, jmenovitě Policie České republiky, do písmene připomínají onoho příslovečného úředního šimla. Ačkoliv se v poslední době množí nenávistné a násilné útoky proti osobám a institucím, jež podporují uprchlíky v nouzi, mnohdy i po materiální stránce, zatím nebyl ani v jednom případě vypátrán konkrétní viník. Tento fakt je vodou na mlýn četným odpůrcům uprchlíků a migrantů, kteří spřádají konspirační teorie o tom, že za tyto útoky si mohou postižení sami, aby vyvolali mezi obyčejnými lidmi soucit a podporu pro jejich konání. Situace je ovšem o to horší, že aktivity na pomoc lidem utíkajícím před válkami a živelnými katastrofami jsou ze strany Policie České republiky potírány, zatímco činnost nenávist a stereotypní předsudky šířících subjektů má zelenou.

An antifascist student is threatened with a stricter punishment while Czech fascists go scotfree

27. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

On Thursday this week, a court in Prague will deal with the appeal of Kateřina Krejčová, a student at the Prague Film School (FAMU), who has been sentenced for "attacking an official", i.e. a policeman, during Prague anti-refugee demonstrations which took place there in July 2015. Krejčová, a petite girl who weighs only 50 kilograms, was sentenced for "attacking" Filip Dlesk, a policeman who weighs almost 100 kilograms, and for "bruising his shoulder". For this "attack", the student was given a suspended sentence of one month's imprisonment, and has had to pay a fine, but the prosecutor Zdena Galková has appealed against this verdict, arguing that the punishment is "too lenient".

The incident happened at Wenceslas Square in Prague on 1st July 2015. The anti-refugee demonstration which took place there on that day was attended by Tomio Okamura, an extreme right wing politician, and Adam B. Bartoš, an anti-Semite who holds openly fascist views. Hundreds of right wing extremists took part in the demonstration. Some of them were carrying gallows for "the traitors of the Czech nation".

Neither Okamura, nor Bartoš have been prosecuted for their inflammatory speeches given that day. The police investigated the case of the activists who threatened the public with the gallows, but concluded that no criminal offence had been committed.

At the bottom of Wenceslas Square, a small group of left-wing activists was protesting against the demonstration. Their protest had been properly registered with the authorities, according to official regulations.

The left-wing activists were sitting on the pavement and some of them ignored the order of the police that they should leave. The police then brutally attacked one of the sitting men. He lost a tooth during their physical attack against him. The man was Krejčová's boyfriend. She tried to stop the police from attacking him when she was arrested and charged with assaulting a police officer.

Here is a video of the attack of the Czech police against the left-wing activists:



Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Rozhovor Britských listů 54:

Bude odsouzen, protože je intelektuál a katolík

22. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Ludmilou Voříškovou, dcerou katolického intelektuála Rudolfa Voříška, šéfredaktora revue Řád, kterého prací v uranových dolech usmrtili českoslovenští komunističtí stalinisté, a o tom, co to znamenalo pro ni osobně, jejího bratra (oba byli v raných padesátých letech malými dětmi) a pro její rodinu, hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jak je ti, Rakousko, aneb Proč si německý "kancléř sjednotitel" zve Viktora Orbána

27. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


V prvním kole prezidentských voleb v Rakousku o víkendu s přehledem zvítězil nemastný neslaný kandidát strany bývalých nacistů. Na rozdíl od dob, kdy v rakouské politice řádil nebožtík Haider, však tentokrát nelze hovořit o charismatickém ultrapravičákovi. Rakouská politická krize má teď systémový charakter - a situace v Německu se rakouské velice nepříjemně podobá.

V Aleppu bylo usmrceno mnoho lidí, boje se zintenzivňují

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Oblasti, které ve městě ovládá opozice, jsou ohroženy obklíčením. Vznikla nová vlna násilí. Ruské dělostřelectvo místní lidi bombarduje

V syrském městě Aleppo a v okolní krajině vznikly prudké a rozsáhlé boje. Skončilo křehké příměří, které mělo vést k mírovým rozhovorům, a opoziční čtvrti města jsou ohroženy obklíčením a humanitární katastrofou.

Letouny prezidenta Asada v úterý usmrtily při útocích na pomocnou infrastrukturu pět pracovníků civilní obrany. Svědčí to o rostoucí zuřivosti útoků po zastavení rozhovorů, které zprostředkovala OSN.

"Všude jsou střely, na zemi jsou mrtví lidé, z ulic se smývá krev," informoval jeden obyvatel ve vládou ovládané čtvrti Aleppa.

Nový ruský propagandistický film: "Magnického nezabili a ruská policie je poctivá"

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Bill Browder, britský podnikatel, podvodně přesvědčil politiky i vyšetřovatele na obou stranách Atlantiku, že ruští činitelé ukradli 230 milionů dolarů ruským daňovým poplatníkům a zavraždili muže, Sergeje Magnického, který tento trestný čin udal ruským úřadům.

"Celý svět byl tímto absurdním případem oblouzen. Je to nějaká hypnóza. Všechno je to založeno na předsudcích a na ideologii," řekl v Bruselu v úterý autor nového ruského dokumentárního filmu na toto téma, Andrej Někrasov.

Film vznikl v době, kdy se Rusko intenzivně snaží propagandou zdiskreditovat kritiky Moskvy a přesvědčit Evropskou unii, aby v červenci zrušila protiruské sankce.

Bill Browder byl začátkem vlády Vladimira Putina v Rusku správcem mnohamiliardového hedgového fondu v Rusku. Svědčil o tom, že ruští činitelé se zmocnili správy jeho pobočných firem a zneužili je k tomu, aby falešně zažádali o navrácení velkých daňových částek. Tyto peníze pak proprali prostřednictvím evropských bank a offshoreových podniků a zakoupili si za ně luxusní nemovitosti v Rusku a na Blízkém východě.

Když jeho ruský právník, Sergej Magnickij, tuto krádež udal úřadům, byl zatčen a usmrcen ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reforma německých výzvědných služeb zastavena?

27. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německo oznámilo, že dva roky před důchodem odvolává z funkce Gerharda Schindlera, šéfa BND, německé verze americké CIA od roku 2012. Nahradí ho Brno Kahl, šéf oddělení německého ministerstva financí a blízký spojenec ministra financí Wolfganga Schäubleho. Opoziční politikové a aktivisté interpretují Schindlerovo odstranění jako signál, že německé výzvědné služby nebudou po Snowdenových odhaleních reformovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Merkelová navštívila kontroverzní protiteroristické centrum

27. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Kancléřka Angela Merkelová během návštěvy kontroverzního centra GTAZ označila koordinované protiteroristické aktivity policie a tajných služeb za "excelentní". Návštěva měla po útocích v Paříži a Bruselu přesvědčit německé občany o vnímavosti úřadů vůči obavám veřejnosti.

Ještě o jménu Czechia: Jak chabá je národní totožnost nás všech

26. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Shrnující článek Jana Čulíka o kontroverzním rozhodnutí českých úřadů přijmout "krátké" jméno "Czechia" pro Českou republiku na serveru European Futures poukazuje na to, že neutuchající zuřivá diskuse v této věci odhalila, jak chabá je národní kulturní totožnost nás všech, Čechů i přislušníků jiných národností. (A možná je to právě dobře, protože tím sdílíme společné lidství.) Článek je v angličtině ZDE

Šéf ČSSD chce jít doleva - kudy to ale je?

26. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Premiér a předseda České strany sociálně demokratické chce, pod dojmem, jaký na něj udělal americký kandidát v primárkách Demokratické strany Bernie Sanders, otočit svou stranu doleva. V českých poměrech je to ovšem schizofrenní situace.

Všeobecně se uznává, že nalevo od ČSSD je komunistická strana, která se spolu s Václavem Klausem, Milošem Zemanem a velkou částí ODS i ČSSD cítí blíže ruskému režimu prezidenta Putina, v němž vládnou velkokapitalističtí oligarchové (Putin zničil jen ty oligarchy, kteří šli proti němu, nikoli ty, kteří se přidali) a pravoslavná církev, než západním stranám levicového humanismu. Putin vyhlásil svůj režim jako globálního vůdce světového konzervatismu.

Minisummit NATO v Hannoveru jednal o ruské hrozbě

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Improvizovaný minisummit NATO v Hannoveru hostil lídry USA, Německa, Velké Británie, Itálie a Francie. Na tiskové konferenci po summitu Angela Merkelová vypočítala seznam hrozeb, jimž západní lídři čelí. Hlavní je problém bezpečnosti, "kterou máme v úmyslu řešit... v těsné transatlantické vazbě". Podle amerického prezidenta Baracka Obamy Rusko "stále ještě" představuje hrozbu v celosvětovém měřítku.

Británie:

Rozhodnutí poroty: Smrt 96 fotbalových fanoušků na stadionu v Hillsborough r. 1989 bylo trestným činem policie. Ta lhala

26. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Po dvou letech vyšetřování rozhodla soudní porota, že příčinou smrti 96 fotbalových fanoušků, kteří zahynuli udušením v davu diváků v dubnu 1989 na stadionu v Hillsborough, byla nekompetence policie. Po více než čtvrt století místní policie o této věci lhala a falešně obviňovala oběti, že katastrofu způsobily svým neodpovědným a "opileckým" chováním samy oběti. Nyní vyšla konečně při soudním vyšetřování najevo pravda o této věci. Katastrofu způsobilo nekompetentní chování policie, která vpustila dav fanoušků do prostoru, odkud neměli kam jít, takže byli v těsném davu udušeni.

Rozhodnutí poroty poukázalo na tvrdě autoritářskou a lživou kampaň policie, která bránila vyšetřování a nespravedlivě obvinila oběti ze zločinného chování.

Následovat bude zřejmě konečně nyní trestní stíhání policejních velitelů, kteří jsou za smrt 96 fanoušků odpovědni.

Šokujícím zjištěním je dlouholeté lhaní a podvádění britské policie, zejména tvrdá šikana, kterou prováděli její velitelé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skautkám a skautům bylo v neděli Policií ČR na Pražském hradě znemožněno zazpívat státní hymnu

26. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

 
Skautské prohlášení: Jsme znepokojeni skutečností, že Policie ČR včera, dne 24. dubna, několika desítkám skautek a skautů znemožnila zpěv státní hymny České republiky na nádvoří Pražského hradu. 24. duben je každoroční Skautský den, svátek patrona skautů sv. Jiří, kdy se skauti i přátelé skautingu setkávají, pořádají hry pro veřejnost, setkání s rodiči, výpravy do přírody a další akce. Zkrátka radostný a mimořádný den ve skautském roce. Něco přes sto skautek a skautů se včera zúčastnilo skautské bohoslužby v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě, stejně jako v předchozích letech. Stejně jako v jiné roky se po skončené bohoslužbě chystali zakončit své setkání zpěvem státní hymny České republiky. V tom jim bylo zabráněno hlídkou Policie ČR. Své setkání tak skautky a skauti zpěvem státní hymny mohli zakončit až na Hradčanském náměstí, mimo prostor Pražského hradu.

More than a thousand people demonstrated in Prague against neo-Nazism and hate speech

25. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

More than a thousand people demonstrated in Prague on Monday afternoon under the banner "Prague is not afraid". The demonstrators protested against neo-Nazi slogans which had been daubed on several shop fronts and a number of other places in Prague.

"We do not want to live in a city where people would have to be afraid. We do not want to live in a country where equality is regarded as an extremist view. I want to tell those people who spread hatred: We will stand up against you because solidarity is stronger," said one of the participants.

Many demonstrators have also criticised Czech President Miloš Zeman who, as they said, uses his official spokesperson to tell people that a civil war is raging in the Czech Republic. The demonstrators disagree with this view. "Hatred has no place in the Czech Republic. Hatred does not suit us," said one of the organisers of the demonstration.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Uvědomí si někdy Erdogan, že čím víc se bude snažit potlačovat svou kritiku, tím jí bude víc?

26. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Holandský list publikoval karikaturu tureckého prezidenta Erdogana jako opice, která potlačuje svobodu projevu. V Turecku totiž je zadržována holandská novinářka, že Erdogana "zesměšnila".

Podrobnosti ZDE

Polsko směřuje k autoritářskému režimu, varují bývalí prezidenti a ministři

26. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tři bývalí polští prezidenti a několik bývalých polských ministrů zahraničí v pondělí varovalo, že polská vláda strany Právo a spravedlnost poškozuje bezpečnost a ekonomiku země. Signatáři tvrdí, že Polsko směřuje k autoritářskému režimu. Vyzývají společnost a opoziční strany, aby se spojili a vypracovali společný plán na obranu demokracie. Dopis podepsali bývalí prezidenti Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski a Bronisław Komorowski a bývalí ministři zahraničí Włodzimierz Cimoszewicz a Radosław Sikorski, a také četní disidenti z komunistické éry. Činitelé vládnoucí strany Právo a spravedlnost dopis označili za "absurdní". Premiérka Beata Szydło uvedla: "Poláci si zvolili stranu Právo a spravedlnost v parlamentních volbách. Problémem je především skutečnost, že brzo po podzimním parlamentních volbách strana Právo a spravedlnost ochromila polský ústavní soud. V dubnu 2016 vydal Evropský parlament rezoluci, že "ochromení polského ústavního soudu" ohrožuje zákonnost, demokracii a lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak je možné, že české servery tolerují ostře rasistické výlevy svých "příznivců"?

26. 4. 2016

čas čtení 12 minut

Jaromír Přívara, Holešov: "Pokud ten příliv přes moře italská vláda nezvládá,tak by do toho měla vstoupit mafie a jednoduše ty čluny likvidovat přímo na moři i s nákladem. Pro italskou vládu by potom zbylo, jen ten odpad uklidit. Moře je pořádné, samo to svinstvo uklidí."

Dobrý den, jsem na služebce v Indii, kdy si říkám, jak si u nás žijeme v hojnosti a přepychu, kliknu na Seznam a z té diskuze mi je těžko a nechci se vracet domů...prosím, poraďte mi, jak se nehroutit z takových diskuzí. Diskutující chtějí lidi topit v moři. Skutečně žádám o pomoc..., píše Libor Šustr.

K tomu poznamenává Jan Čulík: Tak co mu poradíte, čtenáři. Jste nemile překvapeni, stejně jako my, jak intenzivně kvete v české společnosti nenávist, nelidskost a rasismus? A hlavně i neinformovaná, zlovolná hloupost? A kdopak na to čtvrt století zadělával, argumentací, že žádná morálka ani lidskost neexistuje, že každý se musí starat jen sám o sebe?

A my jsme si kdysi říkali, že nechápeme, jak mohl v Německu ve třicátých letech vzniknout nacismus, to asi je něco v té německé mentalitě? A teď se to vyrazilo ve velké části "slušného" českého národa...?

Česká společnost má nicméně určité platné zákony. K nim patří i paragrafy o vyvolávání nenávisti ke společenské skupině. Níže uvedené výroky naplňují bezpochyby skutkovou podstatu těchto trestných činů. Proč policie nejedná proti jejich autorům, jejichž totožnost je  známa? Proč české servery tolerují tyto neuvěřitelné výlevy? Chtějí  skutečně získat nacistickou pověst?

Pan ministr spravedlnosti přichází s novými, utužujícími návrhy zákona. Je to směšné. Policie ČR nestíhá trestné činy, které jsou denodenně páchány už podle existujících zákonů. Proč je zpřísňovat, když v ČR neexistuje vůle ani schopnosti jejich platnost vynucovat a vládne rasistická, nenávistná anarchie?

Proč se nepozvednou slušní lidé v České republice a neřeknou UŽ DOST? Proč nevysvětlí těm rasistickým ubožákům, že píší zlovolné a kruté nesmysly?  Mnozí mě ujišťují, že jich je v ČR hodně. Tak kde jsou a proč nejednají?

Níže je pár citací ze serveru Seznam.cz, které nám poslal pan Šustr. Varujeme, je to jen pro silné povahy...

Bude se vám líbit, milí Češi, až dojde v ČR ke katastrofě, vy budeme muset se země utíkat a takto o vás budou psát v zemích, kde budete úpěnlivě prosit o útočiště a pomoc?

Vyvolá v Rakousku vítězství ultrapravicového prezidentského kandidáta předčasné volby?

26. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Norbert Hofer, který získal v prvním kole rakouských prezidentských volebh 36 procent hlasů, pohrozil, že rozpustí parlament

Rakousku hrozí politický chaos. Vznikly obavy, že velké vítězství ultrapravicového kandidáta Norberta Hofera v prvním kole prezidentských voleb by mohlo vyvolat předčasné parlamentní volby.

Norbert Hofer z ultrapravicové Strany svobodných získal v neděli 36 procent hlasů. O prezidentský úřad bude bojovat s kandidátem za Stranu zelených Alexandrem Van der Bellenem, který se umístil na druhém místě.

I v Rakousku je prezidentský úřad především jen ceremoniálním postem, avšak Hofer pohrozil, že předčasně rozpustí parlament. Varoval kandidáty v televizní debatě, že "budete překvapeni, co všechno může prezident udělat".

Hofer je mladistvě vypadající pětačtyřicátník, který je částečně ochrnutý po sportovní nehodě. Bojuje za práva invalidů a je považován za přijatelnou tvář ostře protiuprchlické a euroskeptické strany, která však zastává v sociálních otázkách levicové postoje.

Strana svobodných má nyní v Rakousku podporu asi 30 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští konzervativci hlasovali proti přijetí 3000 dětských uprchlíků bez rodičů

26. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Intenzivní kampaň, jejímž cílem bylo přimět britskou vládu, aby přijala 3000 dětských uprchlíků, kteří uvízli v Evropě bez rodičů, selhala, protože britské konzervativní ministerstvo vnitra přesvědčilo potenciální vzbouřence mezi konzervativními poslanci, že "Británie už dělá pro uprchlíky dost na samotném Blízkém východě".

Návrh na změnu zákona, který by býval donutil britskou vládu přijmout 3000 dětských uprchlíků z Evropy, byl odmítnut těsnou většinou. 294 poslanců hlasovalo proti, 276 pro návrh.

Nový návrh zákona vznikl v britské Horní sněmovně, kde ho parlamentu předložil Alf Dubs, labouristický lord, který přišel do Británie před druhou světovou válkou jako dětský uprchlík v rámci tzv. Kindertransportu, tehdejší britskou vládou podporovaného programu, v jehož rámci Británie přijala dětské uprchlíky z nacistického Německa.

Matrix VT

26. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

K napsání tohoto komentu mě, člověka ryze apolitického, snažícího se kriticky myslet, přivedl dokument s názvem Matrix AB . Vytvořil jej režisér p. Vít Klusák a na stránkách České televize je toto dílo glosováno následovně, píše Jaroslav Backa:

„Situační portrét jednoho z nejvlivnějších mužů české současnosti, politika a podnikatele Andreje Babiše. Filmový štáb jej několik měsíců sledoval v záři reflektorů i v jejich stínu. Setkává se také s osobnostmi, které o Babišovi vydávají nevšední osobní svědectví. Vzniká tak ojedinělý filmový vhled do světa moci. Režie V. Klusák“

Dokument začíná nevšedně, a to příchodem Andreje Babiše na projekci dokumentu samotného. Poté režisér šlápne na plyn dramatičnosti a na obrazovce se objeví pan Rada, kterého Andrej Babiš, údajně, cílenými kroky přivedl ke krachu, aby se bratru za hubičku zmocnil jeho firmy. Následuje prostřih na tvář Andreje Babiše, který se světe div se, tváří překvapeně a jak to říci kulantně, rozzlobeně.

Ztratili jsme veškerý smysl pro morální hodnoty?

25. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Jestliže bědujeme nad smrtí zpěváka Prince a smrt 500 uprchlíků ve Středozemním moři nás nechává chladnými, nepřišli jsme o veškerý smysl pro morální hodnoty? Nemohlo se jedno z utopených dětí ve Středozemním moři stát "superhvězdou" jako Prince?

Stalo se něco opravdu vážného s morálním kompasem našeho zpravodajství? ptá se v deníku Independent Robert Fisk. Při explozi největší bomby, jaká vybuchla v Kábulu za posledních 15 let, bylo usmrceno 64 Afghánců. Nejméně 340 lidí bylo zraněno. Celé rodiny byly zlikvidovány. Místní televize ukázala, že jedna celá rodina - matka, otec a jejich tři děti - byli roztrháni na kusy za jedinou milisekundu.

Jenže zároveň také zemřel zpěvák Prince.

Miliardáři bratři Kochové, kteří vládnou Americe, "možná podpoří Clintonovou"

25. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Miliardář a republikán Charles Koch, který se svým bratrem Davidem zásadním způsobem ovlivňuje politické poměry v USA, řekl v neděli v rozhovoru pro ABC News, že republikánští kandidáti Donald Trump a Ted Cruz navrhují politická opatření, která "připomínají nacistické Německo", jsou "monstrózní" a "děsivá".

Charlese Kocha se v rozhovoru dotázal moderátor, co si myslí o Trumpově návrhu dočasně zakázat muslimům vstup do USA. Koch odpověděl, že jiný Trumpův návrh, který je s tím spojen, totiž vytvořit databázi muslimů, je ještě horší.

Chodit na procházky je škodlivé!

24. 4. 2016 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut

Je to už asi dva, tři roky, kdy jsme byli naposledy v Botanické zahradě v Troji a ve skleníku Fata Morgana.

Letos jsme se tam vypravili podívat se na motýly, kteří se tam vylíhli a volně poletují. U pokladny jsme chtěli vstupenku za korunu. Za jednu Kč!

Když to teď píšu, samotnému mi připadá divné, že před několika lety pražští senioři skutečně mohli navštívit tyto úžasné exposice za pouhou jednu korunu. Už nemohou. Proč, jsme se nedozvěděli. V minulosti mi tento jev připadal tak úžasný, že mne naplňoval nadějí, že snad se blížíme ke krásné době rozumu lidské společnosti, která umožní všem občanům za symbolický obnos účast na kulturním dění.

V Turecku byla zatčena holandská novinářka za kritiku Erdogana

25. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Novinářce Ebru Umar bylo v neděli zabráněno, aby odcestovala z Turecka. V sobotu byla zadržena za texty zveřejněné na Twitteru, které turecké úřady považují za kritické vůči tureckému prezidentovi Erdoganovi.

Umar, známá ateistická a feministická novinářka tureckého původu, nedávno zveřejnila v holandské verzi deníku Metro článek kritický vůči Erdoganovi. Citace z tohoto článku pak zveřejnila na Twitteru. V tureckém letovismu Kusadasi, kde byla na dovolené, byla v sobotu zatčena a předvolána před soudce, Později uvedla, že ji "propustili, ale nesmí odcestovat z Turecka".

Tento týden vznikl v Holandsku skandál, když vyšlo najevo, že turecký konzulát požádal turecké organizace v Holandsku, aby sbíraly a tureckým úřadům předávaly články a texty zveřejněné na sociálních sítích, které jsou urážlivé vůči Erdoganovi.

Umar psala o této kontroverzi ve svém článku. Přirovala praxi tureckých úřadů k holandské verzi nacistické strany, která existovala před druhou světovou válkou a během ní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mění se Rakousko v ultrapravicový stát?

24. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

V prvním kole prezidentských voleb v Rakousku zvítězil nečekaně kandidát pravicové populistické Strany svobodných Norbert Hofer. Po sečtení více než 90 procent hlasů získal podporu 35,4 procent voličů. Na druhém místě se umístil bývalý předseda Strany zelených Alexander van der Bellen s 21,3 procenty hlasů. Kandidáti vládní koalice, sociální demokraté a lidovci, získali jen asi 11 procent hlasů.

Žádný kandidát však nezískal nadpoloviční většinu, a tak se druhé kolo voleb bude konat 22. května, kdy se bude rozhodovat mezi Hofferem a kandidátem na druhém místě, který dosud není jasný.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb v Rakousku mohou znamenat likvidaci dosavadního systému, kdy se ve vládě střídali lidovci a sociální demokraté. K vzrůstu popularity populisty Hofera mohla přispět nespokojenost voličů s tím, jak Rakousku přistupuje k uprchlické krizi.

Trump, nebo Clintonová, aneb prašť jako uhoď

24. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Pro spoustu konzumentů mediálních zpráv může být únavné sledování výsledků jednotlivých primárek ve Spojených státech počítaje v to složitou úlohu delegátů a superdelegátů. Situace pro ně bude dozajista přehlednější, až proti sobě, jako již tradičně, budou stát nominanti za Demokratickou a Republikánskou stranu. Výsledky primárek ve státě New York přerušily spanilou jízdu Bernieho Sanderse ve prospěch Hillary Clintonové na jedné straně a posílily pozici trumpovského přízraku na straně druhé. Opět se tedy rýsuje možnost, že v klání o prezidentský úřad v USA proti sobě stanou představitelka vojensko-průmyslového komplexu v jestřábím hávu Clintonová a „truckandidát“ Trump, který způsobil poprask uvnitř Republikánské strany a obnažil bezradné tápaní americké politické scény mající nakročeno k jakémusi korporátnímu fašismu.

Egyptské úřady "obvinily novináře tiskové kanceláře Reuters" z "šíření falešných zpráv"

24. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní výbor na ochranu novinářů je znepokojen zprávami v egyptských médiích, že úřady obvinily tiskovou kancelář Reuters z "šíření falešných zpráv" v reportáži o smrti italského studenta v rukou egyptských úřadů. Podle tiskových zpráv podalo egyptské ministerstvo vnitra trestní oznámení na tiskovou kancelář Reuters a šéfa její káhirské kanceláře Michaela Gregoryho.

Jde o zprávu z 21. dubna 2016, která cituje tři neidentifikované zdroje mezi činiteli egyptského ministerstva vnitra a tři neidentifikované pracovníky výzvědné služby, kteří svědčili, že egyptská policie dne 25. ledna 2016 zatkla italského postgraduálního studenta Giulio Regeniho v den, kdy zmizel. Regeniho zohavené tělo bylo nalezenu u silnice za Káhirou dne 3. února 2016.

Egyptské ministerstvo vnitra popírá, že by mělo cokoliv společného s vraždou tohoto studenta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24188