Minisummit NATO v Hannoveru jednal o ruské hrozbě

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Improvizovaný minisummit NATO v Hannoveru hostil lídry USA, Německa, Velké Británie, Itálie a Francie. Na tiskové konferenci po summitu Angela Merkelová vypočítala seznam hrozeb, jimž západní lídři čelí. Hlavní je problém bezpečnosti, "kterou máme v úmyslu řešit... v těsné transatlantické vazbě". Podle amerického prezidenta Baracka Obamy Rusko "stále ještě" představuje hrozbu v celosvětovém měřítku.


Po návratu domů Obama pokračoval a prohlásil, že ruský prezident se snaží rozvrátit evropské sjednocování a "obecně považuje NATO, EU a transatlantickou jednotu za hrozbu ruské moci". S odkazem na migrační krizi označil Obama za alarmující "posílení ultrapravého nacionalismu v takové míře, která ohrožuje evropskou jednotu". Jde přitom o dvojnásobné nebezpečí, protože ultrapravici využívají "takoví lidé, jako pan Putin".

Obama zdůraznil, že si přeje dobré vztahy s Moskvou, ty jsou však možné pouze za podmínky, že se Rusko vzdá politiky zastrašování.

Funkční období Baracka Obamy končí v lednu, mandát Merkelové trvá do podzimu 2018. I po volbách do Bundestagu může zůstat ve funkci, ale její pozice již není tak neotřesitelná, jako donedávna. Migrační politika ji poškodila a izolovala doma i v Evropě.

Včera zveřejněný průzkum volebních preferencí přiřkl vládnímu bloku CDU/CSU 31% podporu, což znamená nejméně za mnoho let. Kdyby volby do Bundestagu proběhly příští rok na jaře, přinesly by konzervativcům fiasko.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7789

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016