Nový ruský propagandistický film: "Magnického nezabili a ruská policie je poctivá"

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Bill Browder, britský podnikatel, podvodně přesvědčil politiky i vyšetřovatele na obou stranách Atlantiku, že ruští činitelé ukradli 230 milionů dolarů ruským daňovým poplatníkům a zavraždili muže, Sergeje Magnického, který tento trestný čin udal ruským úřadům.

"Celý svět byl tímto absurdním případem oblouzen. Je to nějaká hypnóza. Všechno je to založeno na předsudcích a na ideologii," řekl v Bruselu v úterý autor nového ruského dokumentárního filmu na toto téma, Andrej Někrasov.

Film vznikl v době, kdy se Rusko intenzivně snaží propagandou zdiskreditovat kritiky Moskvy a přesvědčit Evropskou unii, aby v červenci zrušila protiruské sankce.

Bill Browder byl začátkem vlády Vladimira Putina v Rusku správcem mnohamiliardového hedgového fondu v Rusku. Svědčil o tom, že ruští činitelé se zmocnili správy jeho pobočných firem a zneužili je k tomu, aby falešně zažádali o navrácení velkých daňových částek. Tyto peníze pak proprali prostřednictvím evropských bank a offshoreových podniků a zakoupili si za ně luxusní nemovitosti v Rusku a na Blízkém východě.

Když jeho ruský právník, Sergej Magnickij, tuto krádež udal úřadům, byl zatčen a usmrcen ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6083

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016