V Aleppu bylo usmrceno mnoho lidí, boje se zintenzivňují

27. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Oblasti, které ve městě ovládá opozice, jsou ohroženy obklíčením. Vznikla nová vlna násilí. Ruské dělostřelectvo místní lidi bombarduje

V syrském městě Aleppo a v okolní krajině vznikly prudké a rozsáhlé boje. Skončilo křehké příměří, které mělo vést k mírovým rozhovorům, a opoziční čtvrti města jsou ohroženy obklíčením a humanitární katastrofou.

Letouny prezidenta Asada v úterý usmrtily při útocích na pomocnou infrastrukturu pět pracovníků civilní obrany. Svědčí to o rostoucí zuřivosti útoků po zastavení rozhovorů, které zprostředkovala OSN.

"Všude jsou střely, na zemi jsou mrtví lidé, z ulic se smývá krev," informoval jeden obyvatel ve vládou ovládané čtvrti Aleppa.

Jednotky loajální prezidentu Asadovi jásají nad nedávnou ofenzívou, která je většinou důsledkem masivního ruského leteckého bombardování vzbouřenců, kteří bojují za Asadovo svržení. Avšak jejich pokrok v minulých týdnech je pomalů, protože Rusko částečně stáhlo podle rozkazů Kremlu své jednotky.

V úterý zemřelo ve vzbouřeneckých oblastech nejméně 12 osob, je to pokračování leteckých úderů, které začaly v pátek a celkem usmrtily více než 20 osob.

Brita Haji Hasan, šéf opoziční městské rady v Aleppu, uvedl, že každodenně je zmasakrováno asi 25 obyvatel od doby, kdy Asadovy jednotky a ruská vojska před týdnem porušila příměří.

Sedm osob bylo usmrceno barelovou bombou, která byla v neděli shozena na trh v Alsakhouru. Toho dne bylo usmrceno třicet lidí, včetně žen a dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7252

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016