Merkelová navštívila kontroverzní protiteroristické centrum

27. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Kancléřka Angela Merkelová během návštěvy kontroverzního centra GTAZ označila koordinované protiteroristické aktivity policie a tajných služeb za "excelentní". Návštěva měla po útocích v Paříži a Bruselu přesvědčit německé občany o vnímavosti úřadů vůči obavám veřejnosti.


Gemeinsames Terrorismusabwehrzentrum (GTAZ), Společné protiteroristické centrum, ovšem existuje v rozporu s nálezem ústavního soudu, který požaduje striktní rozdělení policie a zpravodajských služeb, kvůli precedentu, jaký představovalo nacistické Gestapo. Právní základna činnosti centra je tak přinejmenším sporná.

Poválečné zpravodajské služby ústava omezila na sledování a upřela jim policejní pravomoci jako zatýkat, prohledávat a zabavovat majetek v souvislosti s objasňováním trestné činnosti.

Berlínské centrum GTAZ založily úřady v roce 2004 jako reakci na útoky z roku 2001 v USA. Tvoří jej zástupci 40 entit, včetně spolkových a zemských zpravodajských agentur a policejních složek, včetně zahraniční zpravodajské služby BND a vojenského zpravodajství MAD. Zapojeni jsou i celníci.

Před návštěvou kancléřky přední expert na veřejné právo Matthias Bäcker z Karlsruhe, kde sídlí ústavní soud, sdělil listu Die Welt, že berlínské centrum operuje mimo rámec právních předpisů.

Předpisy povolují jednotlivý přenos dat mezi agenturami, ale rutinní každodenní předávání nikoliv.

Situace v oblasti terorismu v Německu a Evropě zůstává "velmi vážná", prohlásil ministr vnitra Thomas de Maziere. Spolu s Merkelovou absolvoval dvouhodinovou návštěvu. "Zůstáváme pozorní a sdílíme informace, zejména ve chvíli, kdy přes 800 islamistů z Německa odcestovalo směrem do Sýrie, aby podpořili IS, a přes 470 osob je klasifikováno policejními představiteli jako nebezpeční jedinci," sdělil de Maziere.

Po interním brífingu Merkelová pochválila "excelentní práci" a dobré vazby zástupců spolkových a zemských entit v rámci centra. "Tady se všechno propojuje," prohlásila kancléřka a dodala, že v zájmu civilistů je třeba udržovat rovnováhu mezi ochranou soukromých údajů a bezpečností.

Výměna informací v rámci centra zahrnuje společné týmy provádějící každodenní vyhodnocování situace, zpracovávají nové tipy a varování a zpracovávají dlouhodobější analýzy mezinárodních trendů v oblasti terorismu.

Návštěva kancléřky se shoduje s termínem zveřejnění nové zprávy zpochybňující vazby mezi náboženstvím a terorismem. Podle ní vzdělání a zaměstnání představují "důležité nástroje" protiteroristického úsilí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6576

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016