Jeremy Corbyn čelí výzvám k odvolání poslankyně za "antisemitská" vyjádření

27. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Labouristická poslankyně a spolupracovnice stínového ministra financí Naz Shahová publikovala na sociálních sítích vyjádření, v nichž vyzývá k "návratu Izraele do Severní Ameriky". Její šéf Jeremy Corbyn čelí výzvám k jejímu odvolání.


Konzervativci žádají, aby se Corbyn poslankyně zbavil, když se vyslovila pro nucené vystěhování Izraelců do USA. Poslankyně vyjádřila "hluboké politování" a uznala, že "neexistuje omluva".

Ve vyjádření na Facebooku v roce 2014, než se stala poslankyní, Shahová sdílela grafiku, kde obraz Izraele byl umístěn na mapu USA, pod titulkem "Řešení izraelsko-palestinského konfliktu - přestěhujte Izrael do Spojených států", s komentářem "problém vyřešen".

Vyjádření naznačilo, že USA mají "spousty země", aby zvládly přijetí Izraele coby 51. státu, a umožnily Palestincům "získat své životy a zemi nazpět".

Shahová dodala, že Izraelci by byli v USA vítáni a v bezpečí, přičemž "dopravní náklady" by byly pokryty méně než tříletými příspěvky Washingtonu na vojenskou pomoc Izraeli. Naznačila také, že plán by mohl Američanům "ušetřit nějaké peníze".

Po zveřejnění výroků Shahová rezignovala z pozice na stínovém ministerstvu financí, avšak dopis konzervativců požaduje vyloučení ze strany.

"Po podezření z institucionálního antisemitismu v Labour stínový ministr slíbil trvalé vyloučení ze strany pro ty, kdo vyjádří takové nenávistné názory," napsal bývalý spolupracovník úřadu premiéra Oliver Dowden.

"Můžete potvrdit, že tento přístup nulové tolerance bude uplatněn na bývalou soukromou parlamentní tajemnici stínového ministra? Neschopnost jednat zpochybní závazek Labour Party vyrovnat se se zcela nepřijatelným chováním a představoval by zradu hodnot, jichž by se měli držet všichni, kdo věří v demokracii," uvádí se v dopise adresovaném Corbynovi.

Aktivisté proti antisemitismu také vyjadřují obavy a jedna skupina prohlásila, že by bylo "těžké" brát vážně vyšetřování antisemitismu výborem pro vnitřní záležitosti sněmovny, pokud Shahová zůstane poslankyní.

Komunikační ředitel Kampaně proti antisemitismu Jonathan Sacerdoti prohlásil, že "opět" došlo k odhalení lidí, kteří v Labour Party "vyjadřují extrémní předsudky vůči židovskému národu".

"Jak můžeme věřit Labour, když tvrdí, že bere problém nenávisti vůči Židům vážně, zatímco opakovaně brání antisemitské poslance? Zdá se, že antirasistická politika Jeremyho Corbyna je uplatňována, jen když se to hodí," dodal Sacerdoti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6106

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016