Miliardáři bratři Kochové, kteří vládnou Americe, "možná podpoří Clintonovou"

25. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Miliardář a republikán Charles Koch, který se svým bratrem Davidem zásadním způsobem ovlivňuje politické poměry v USA, řekl v neděli v rozhovoru pro ABC News, že republikánští kandidáti Donald Trump a Ted Cruz navrhují politická opatření, která "připomínají nacistické Německo", jsou "monstrózní" a "děsivá".

Charlese Kocha se v rozhovoru dotázal moderátor, co si myslí o Trumpově návrhu dočasně zakázat muslimům vstup do USA. Koch odpověděl, že jiný Trumpův návrh, který je s tím spojen, totiž vytvořit databázi muslimů, je ještě horší.

"Horší je toto: Donutíme je, aby se registrovali. To připomíná nacistické Německo," řekl Koch. "Chci říci, je to monstrózní."

O něco méně kritický názor měl Koch na Cruzův návrh, že bude kobercově bombardovat ty oblasti na Blízkém východě, které ovládá Islámský stát. "No, to musí být nadsázka, ale, chci říct, jak je možné, že si nějaký kandidát myslí, že tohle by se líbilo americkému lidu? Je to děsivé."

Bratři Kochové vydali během let miliony dolarů s cílem restrukturalizovat městskou správu i vlády amerických států, dostat republikánské kandidáty do Kongresu, bojovat proti omezování vlastnictví střelných zbraní v USA a proti vládní regulaci všeho druhu.

Koch v neděli řekl, že on i David jsou nespokojeni s atmosférou letošních republikánských primárek, a navrhl, možná jen jako vtip, že možná podpoří demokratickou kandidátku Hilary Clintonovou.

"Museli bychom dostat záruku, že bude jednat jinak, než jak teď mluví," řekl Koch. "Ale to se týká i republikánských kandidátů. Pokud bychom je měli podpořit, museli bychom dostat záruku, že budou jednat úplně jinak, než jak teď mluví."

Koch řekl, že si dokáže představit, že by byla Clintonová lepší prezident než Trump nebo Cruz. "Řeknu to takhle: Je to možné," dodal. Vyjádřil se, že bratři Kochové nemohou podpořit ani Trumpa, ani Cruze. "Ty osobní útoky - to je signál, který vysíláte zemi. Jste pro společnost vzorem a vy jste strašlivé vzory. Tak nevím - jak bychom je mohli podpořit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8183

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2016