Britští konzervativci hlasovali proti přijetí 3000 dětských uprchlíků bez rodičů

26. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Intenzivní kampaň, jejímž cílem bylo přimět britskou vládu, aby přijala 3000 dětských uprchlíků, kteří uvízli v Evropě bez rodičů, selhala, protože britské konzervativní ministerstvo vnitra přesvědčilo potenciální vzbouřence mezi konzervativními poslanci, že "Británie už dělá pro uprchlíky dost na samotném Blízkém východě".

Návrh na změnu zákona, který by býval donutil britskou vládu přijmout 3000 dětských uprchlíků z Evropy, byl odmítnut těsnou většinou. 294 poslanců hlasovalo proti, 276 pro návrh.

Nový návrh zákona vznikl v britské Horní sněmovně, kde ho parlamentu předložil Alf Dubs, labouristický lord, který přišel do Británie před druhou světovou válkou jako dětský uprchlík v rámci tzv. Kindertransportu, tehdejší britskou vládou podporovaného programu, v jehož rámci Británie přijala dětské uprchlíky z nacistického Německa.

Britská konzervativní vláda argumentovala, že přijetí 3000 dětských uprchlíků v Evropě by fungovalo jako "pobídka" pro uprchlíky, aby se další z nich pokoušeli o nebezpečnou přeplavbu Středozemního moře do Evropy.

Návrh zákona společně podpořili labouristé, skotští nacionalisté a liberální demokraté. Keir Starmer, stínový náměstek ministryně vnitra, varoval britský parlament, že "historie bude soudcem" poslanců, kteří proti tomuto plánu hlasovali.

Lord Dubbs sdělil před parlamentní debatou deníku Guardian: "V letech 1938-39 přijala Británie 10 000 dětských uprchlíků z Německa, z Rakouska a z Československa. Tehdy jsme v této věci stáli v čele a měli bychom tento důležitý krok učinit i dnes. Nejmenší, co můžeme udělat, je říci, že je to malý počet a že by ty děti tu měly být přijati."

Jeden syrský teenager, jemuž se podařilo dostat se do Británie, řekl: "Většina dětí v Evropě a v Calais je velmi zranitelná, protože jim mohou něco udělat jiní lidé. To je ten hlavní důvod, proč je třeba pomoci dětem v Evropě."

V Evropě zažádalo loni o azyl více než 95 000 dětí. Europol v lednu varoval, že více než 10 000 uprchlických dětí v Evropě zmizelo, zřejmě je unesly kriminální gangy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5912

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2016