Do Evropy přišlo letos třikrát více uprchlíků než loni touto dobou

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Letos přišlo do Evropy více než 100 000 uprchlíků, třikrát více než touto dobou v roce 2015. Nejméně 102 500 osob přišlo na řecké ostrovy Samos, Kos a Lesbos od začátku ledna 2016, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci. Dalších 7500 osob přišlo do Itálie a za prvních šest týdnů letošního roku zahynulo při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře 411 lidí.

V roce 2015 nebylo dosaženo počtu 100 000 lidí přišlých do Evropy až do konce června. Jak se blíží jako a zlepší se počasí, očekává se, že počet příchozích do Evropy se zvýší.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že 20 procent příchozích je z Afghánistánu a téměř polovina je ze Sýrie. V pondělí se USA a Rusko dohodly o částečném příměří v Sýrii, nikoliv však proti Islámskému státu a proti organizaci al Nusra. Vládnou velké pochybnosti ohledně toho, jak efektivní může příměří být a jak dlouho potrvá.

Evropská unie reaguje na příliv uprchlíků chaoticky. V pátek uvalilo Rakousko na příchod lidí limity: přijme od nynějška denně jen 80 žadatelů o azyl a dovolí jen 3200 uprchlíkům projít zemí. To přimělo Makedonii zabránit Afgháncům v přechodu hranice z Řecka, což vyvolalo nepokoje od Afghánců a ostré stížnosti z Atén a od Úřadu OSN pro uprchlíky.

Úřad OSN pro uprchlíky uvedl: "Tato nejnovější restriktivní opatření riskují porušování zákona EU a ochromují úsilí o všeobecný a koordinovaný přístup k řešení uprchlické krize v Evropě." OSN požaduje koordinovaný a jednotný postup od EU.

Z průzkumu Úřadu OSN pro uprchlíky zveřejněného v úterý vyplývá, že 94 procent Syřanů, kteří přišli v lednu do Řecka, riskovalo cestu přes moře, aby uprchli před válkou, a 71 procent afghánských uprchlíků utíká před konfliktem a násilím. "A přesto, s každým dalším týdnem, se zdá, že některé evropské země se zaměřují a blokování přístupu uprchlíků do jejich zemí namísto to, aby odpovědně zvládaly jejich proud a aby spolupracovaly na společných řešeních," uvádí OSN.

Řecká policie shromáždila stovky afghánských migrantů uvízlých na makedonské hranici a odvezla je v úterý zpět do armádou postaveného tábora v Aténách. Organizace Lékaři bez hranice konstatovala, že její týmy byly svědky, jak policie v městě Polykasto "afghánské uprchlíky, včetně žen a dětí, kope, aby je přiměla nastoupit do autobusů, které je násilím odvezly do Atén."

Lékaři bez hranic uvádějí, že uprchlíci uvízlí na hranici "nedostávají žádné informace, žádnou humanitární pomoc a jsou ohroženi násilím a týráním."

Organizace zdůrazňuje: "Opakovaně jsme odsoudili humanitární důsledky tohoto dominového efektu, ale evropské vlády na této cestu si dále vymýšlejí nová a arbitrární kritéria, jejichž jediným cílem je snížit proud lidí - za každou cenu, při naprostém ignorování jejich humanitárních potřeb. Neschopnost evropských vlád nalézt kolektivní a humání řešení vyvolává jen chaos, svévolné jednání a diskriminaci."

Řecká vláda odsoudila Rakousko za to, že uvalilo omezení na uprchlíky a za to, že uspořádalo jednání zemí ze západního Balkánu o migrační krizi, aniž by bylo Řecko pozváno.

Francouzský soudce rozhodl, že demolice uprchlického tábora v Calais bude odložena. Belgická vláda posílila kontroly na hranicích s Francií, protože očekává, že tábor v Calais bude uzavřen a chce zabránit vzniku obdobných táborů na belgickém území.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6256

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016