Uprchlická krize: Zoufalství a nejistota v táboře Idomeni

24. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Evakuace afghánských uprchlíků z Řecka teprve začala a novinářům není povoleno přiblížit se k tranzitnímu táboru v Idomeni. Ale není to poprvé, co se dějí takové věci.


Je 7:30 a policie je všude. Probíhá odstranění afghánských uprchlíků z tábora, ale novinářům není povoleno monitorovat procedury. Poprvé se to stalo v prosinci, když z tábora byli odstraněni všichni kromě lidí ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Evakuace probíhá dlouho a tisku je poskytováno minimum informací. Řecké úřady tvrdí, že afghánští uprchlíci budou odvezeni zpět do hotspotů v Athénách, ale ty už jsou zaplněny tisíci uprchlíků a migrantů, kteří přijeli do Pirea v minulých dnech.

Část hotspotu v Schsistu, která je hotova, může přijmout jen nějakých 1 500 osob, zatímco později bude mít celý tábor kapacitu 4 500 osob. Mezitím kolují zvěsti, že by uprchlíci mohli být odvezeni do nově vybudovaného hotspotu v Diavaře nedaleko Soluně. Ačkoliv je to jen fáma, lidé spekulují, že k tomu může dojít, aby se se předešlo napětí mezi místními obyvateli. Protesty a shromáždění se staly běžnou věcí, protože obyvatelé Diavary uprchlíky nevítají.

Jak přicházelo stále více lidí, napětí rostlo a začaly protesty požadující volnou cestu do Makedonie. Později během dne protestující prorazili policejní blokádu a běželi k hraničnímu přechodu. Avšak železniční trať je uzavřena a křižovatka rovněž, takže tisíce uprchlíků zde uvízly.

"Nevrátíme se, zůstaneme zde. Zemřeme tady, ale nevrátíme se zpátky do Afghánistánu. Nechceme jídlo," tvrdí ručně napsaný transparent v perštině.

Řecké úřady jsou překvapeny. "Nečekali jsme to, nebyli jsme na to připraveni," říká jeden z představitelů, který si nepřál být jmenován. A je to pravda. Ještě odpoledne probíhala evakuace a nějakých 750 lidí bylo usazeno v autobusech, dokud nebyly plné. 250 dalších čeká ve frontě kontrolované policií, až bude odvezeno.

Nikdo nechápe, proč úřady připustí, aby uprchlíci zaplatili 100 eur za jízdenku a pak byli z hranice odvezeni nazpět do Athén. Ale všichni jsou si jisti, že uprchlická krize jen tak neskončí.

V půl páté odpoledne se tábor v Idomeni vrací k normálu. Všichni byli naloženi do autobusů a jen malá skupinka lidí zůstala na kolejích.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7949

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016