Řecko odvolalo kvůli kontroverzi o uprchlících svého velvyslance z Rakouska

25. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Řecko nedopustí, aby z něho Evropská unie udělala "evropský Libanon" s miliony uprchlíků.

Atény obvinily Vídeň, že blokuje pokusy vytvořit celoevropské řešení uprchlické krize tím, že se přidala k jestřábům, kteří odmítají přijímat uprchlíky

Řecko odvolalo svého velvyslance v Rakousku uprostřed rostoucího napětí mezi oběma zeměmi ohledně tvrdého postoje Vídně k řešení evropské uprchlické krize.

Řecko zuří nad tím, že nebylo pozváno na minisummit balkánských států, který se konal v Rakousku ve středu. Atény odsoudily to, co charakterizují jako "diplomacii, která má kořeny v 19. století".

Na minisummitu ve středu se státy na uprchlické trase rozhodly zvýšit restrikce, uzavírat hranice, a nechat tak tisíce uprchlíků uvíznout v Řecku.

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias vydal zuřivé prohlášení, že Atény odvolaly svého velvyslance "aby zachovaly přátelské vztahy mezi státy a mezi lidem Řecka a Rakouska."

"Velké problémy Evropské unie není možné řešit nápady, mentalitou a nadnárodními iniciativami, které mají kořeny v 19. století," praví se v prohlášení. "Takové činy podvracejí základy a proces evropského sjednocování."

Po náhlém nedělním rozhodnutí Makedonie zvýšit pohraniční kontroly uvízlo v Řecku asi 20 000 Afghánců a dalších migrantů. Premiér Alexis Tsipras pohrozil, že bude vetovat dohody EU, pokud nebudou přijaty kroky na řešení situace.

"Nepřijmeme, aby byla naše země proměněna ve skladiště duší," řekl Tsipras v řeckém parlamentu poté, co ostře zkritizoval Rakousko za jeho "nepřijatelné" chování.

Středeční vídeňský minisummit nepozval nejen Řeky, ale ani Němce.

Před klíčovým jednání evropských ministrů v Bruselu ve čtvrtek řekl řecký ministr pro migraci Jannis Mouzalas, že Řecko nedopustí, aby z něho Evropská unie udělala "evropský Libanon" s miliony uprchlíků.

"Velký počet lidí se tu pokusí jednat o tom, jak řešit humanitární krizi v Řecku, kterou sami měli v úmyslu vytvořit," řekl Mouzalas novinářům. "Řecko nepřijme jednostranné akce. Řecko nepřijme rozhodnutí, aby se stalo evropským Libanonem, skladištěm duší, i kdyby to mělo být uděláno bez větších financí z EU."

Členské země EU, které se stavějí proti německému plánu rozdělování uprchlíků do jednotlivých zemí podle uprchlických kvót, chtějí Řecko izolovat a hermeticky uzavřít jeho severní hranici s Makedonií. Chtějí přesunout hranice schengenské zóny od Egejského moře do střední Evropy. Východní Evropa, Rakousko a Slovinsko chtějí pomoci Makedonii s uzavřením řecké hranice.

Maďarsko mezitím chce uspořádat protiimigrační referendum, které by mělo zabránit Bruselu a Berlínu, aby je přiměly přijmout jakékoliv uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6035

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016