Proč si nezjišťujeme komunitní financování sami?

Půjčíte mi peníze?

25. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Půjčování peněz je v tržním kapitalismu alfou a omegou. Na prodluženosti států, na dluzích stojí veškerá ekonomika. Jedná se svým způsobem o let v balónu, kdy celá osádka v koši z plných plic fouká vzhůru, aby let udržela a aby se balón nezřítil. Ten přesto neustále klesá. S každým novým dluhem stoupá i zátěž balónu a ještě navíc váhu zvyšují úroky. Chtělo by to samozřejmě jiný systém, systém, který by onu úrokovou položku snížil na minimální úroveň. A takový systém v České republice nesměle vzniká. Jmenuje se Zonky. Co je nové, to je potřeba prozkoumat, a co je spojené s novými technologiemi, stojí za to prozkoumat o to více.

Zonky je komunitní půjčování peněz mezi lidmi. Výhody této služby jsou očividné. Nedostatky částečně také. Každý nechť zhodnotí dle svého uvážení, protože se jedná o komunitní systém, chyby můžete napravit i vy. Nebo si založit něco podobného.

K výhodám:

Do služby může každý vstoupit nejen jako žadatel o úvěr, ale právě také jako investor. Tedy jako člověk, který si peníze nepůjčí, ale který je zapůjčí. Každý investor si může sám vybrat, kterou žádost o úvěr podpoří. Z investice pak investorovi náleží i úroky, kterých se dočká při splácení dluhu.

Úroky jsou u Zonky relativně nízké. Rozhodně nízké v porovnání s půjčkami u tradičních bank nebo u nebankovních služeb. Investor si přesto přijde na své. Ke svému si přijde i žadatel o úvěr, protože nezaplatí na úrocích tolik, kolik by byl nucen zaplatit jinde.

Člověk, který spoří v bance tak dovoluje, aby se jeho peníze staly pro banky investičním kapitálem. Tento kapitál pak vydělává bance, nikoliv majiteli financí. U Zonky investované peníze vydělávají přímo investorovi, ne bance. Zonky si za svou činnost bere jen 2 % ze zapůjčené částky. Tedy „jen“, nejspíš i to je hodně za přesouvání čísel na jednom serveru. Ale stále je to méně, než si berou banky. Ale zároveň u toho „jen“ musíme počítat i s komunikací s klienty, kterou musí Zonky zastat.

Zonky se na svém webu odvolává na lidskou komunikaci mezi dlužníkem a službou samotnou. Pokud se dlužník dostane do svízelné situace a nebude moci dluh řádně a v termínech hradit, pokusí se s ním provozovatelé Zonky domluvit a sjednat odklad nebo snížení splátek. Jejich cílem, jak tvrdí, a není důvod tomu nevěřit, je, aby vše proběhlo bez překážek a plynule. Tento osobní přístup slibuje, alespoň na první pohled, snahu nedostávat dlužníka do problémů, do exekucí a dluhových pastí.

K nevýhodám:

Zonky nemá „neomezené“ prostředky k zapůjčování peněz. Proto zpočátku bude jistě více odmítnutých žádostí, nežli těch přijatých. Na svém webu se Zonky zavazují k tomu, že některé žádosti sami podpoří vlastním kapitálem. Což nejspíš udělají, protože jsou zaštítěni společností Home Credit, která figuruje u Zonky jako hlavní investor celého projektu.

Nevýhodou jsou samozřejmě stále úroky. Ač menší, přesto službu zatěžují a balón sice bude klesat pomaleji, ale klesat bude. Protože půjčovat se nebude převážně do projektů s návratností, ale do běžných potřeb, na které žadatel bez půjčky nemá. Jako třeba zařízení bytu nebo na nové auto.

Ale pryč od samotné Zonky a její služby. Koukněme se na myšlenku, která je mnohem zajímavější. Zaštítění služby společností Home Credit říká víc, než se zdá. Velká finanční skupina, která zajišťuje obrovské množství spotřebitelských úvěrů, a která jistě zprostředkovaně stojí i za nesmírným množstvím exekucí (samozřejmě ne vlastní vinou, ale vinou dlužníků, kteří své dluhy nezvládli nebo nechtěli zvládnout splácet). Pozitivním poznáním je, že právě taková společnost se postaví za komunitní sdílení financí. Home Credit, který expandoval již do poloviny Asie, vtrhl do Ruska, do Běloruska, Indie, Vietnamu a do mnoha dalších zemí, nemá vlastně potřebu vytvářet si „konkurenci“ ve službě Zonky, peněz má dost. A přesto to udělal. Proč?

Investoři či manažeři Home Credit pravděpodobně sledují trendy a předpokládatelný vývoj ve společnosti, která, snad právě díky internetu, začíná vidět a vyhledávat výhody spolupráce a obcházení mamutích institucí, které si z života lidí dělají výnosný byznys. Home Credit tak předvídá kroky, kterými se lidstvo může vydat. A podporou vlastní „konkurence“ se snaží stát dominantním hráčem v budoucnosti. Protože v budoucnosti může skutečně nastat okamžik, kdy se bankovní ústavy stanou jen černou etapou historie. Společnost Home Credit si pravděpodobně uvědomuje, že kapitál tvoří lidé, nikoliv banky. A také to, že investice mezi lidmi jsou a budou výnosné. A to i v případě, že úroky budou nízké.

Je to správný krok. Ale krok pouze jeden. Těch kroků zbývají ještě stovky. Stovky kroků, než dojdeme k porozumění, že druhý člověk tu není jen proto, aby se na něm dalo zbohatnout i za cenu jeho zničení. Ač tento text může vyznít jako reklama na Zonky nebo na Home Credit, není tomu tak. Jedná se jen o upozornění na pozitivní přínos, který tato služba může donést. A ta služba má svůj název, své výdělky a svého hlavního investora. Primárním cílem textu bylo upozornit na to, že existuje služba, která pracuje na principu komunity a její podpory a vyzdvihnutí této filosofie jakožto pro budoucnost jediné nosné a schopné přežití.

A teď si představme, že bychom si takovou službou začali organizovat i sami. Nebo dokonce kdybychom přišli s takovou kacířskou myšlenkou, že by nám ji mohl poskytnout stát a nikoliv soukromé instituce toužící po zisku, a my bychom si ten stát a tu službu pořádně hlídali skrze moderní technologie. Nebo bezúročné půjčky, to je skutečně velmi kacířská myšlenka.

0
Vytisknout
10379

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016