Svět se diví, jakto, že Ringo Čech a Blesk nejsou stíháni za své rasistické trestné činy

24. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Anglickou informaci o tom, deník Blesk otiskl hrubě rasistické nenávistné obrázky a text Františka Ringo Čecha, rozšířilo mezinárodně na Twitteru více než 1500 uživatelů. Mnozí se na nás obracejí s dotazy, jak je možné, že Blesk něco takového otiskne a není ani deník, ani autor těchto obrázků naplňujících skutkovou podstatu trestných činů vyvolávání rasové nenávisti nesmyslnými konstrukcemi trestně stíhán. Že k tomu nedošlo, jen bohužel prohlubuje obraz České republiky jako nenávistné, rasistické a necivilizované země.

Po pádu komunismu vznikla v Československu a v České republice mylná představa, že "v demokracii se všechno může": krást, podvádět, i šířit rasovou nenávist. Kdo by něco takového zakazoval, je prý "cenzor".

Je to hluboký omyl. V demokratické společnosti existují trestní zákony, které právem kriminalizují činy, které páchají příkoří a poškozují některé členy společnosti.

Součástí demokratických svobod tedy určitě není sexuálně znásilňovat malé děti, lidi okrádat, podvádět, neplatit daně, vydírat a vyvolávat proti nim rasovou, etnickou či náboženskou nenávist.

Demokratické země mají zákony, jimiž si dodržování těchto civilizačních principů vynucují. Ve Skotsku byl okamžitě zatčen jedinec, který se pokusil na Facebooku zveřejnit rasově urážlivý výrok o příchozích syrských uprchlících.

Ty zákony existují i v České republice, jejich dodržování se však - k vážné škodě země - nevynucuje. Dochází tím k normalizaci kriminálních činů. Bezpečnostní orgány a justice vysílají signál, že trestné činy jsou v České republice povoleny.

0
Vytisknout
8336

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016