Řekové se - právem - bez pomoci Evropy obávají apokalypsy

24. 2. 2016

čas čtení 2 minuty



Afghánští uprchlíci uvízli v Aténách: "Teď už se, po celé té cestě, nemůžeme vzdát!"

Po náhlém rozhodnutí Makedonie uzavřít pro afghánské uprchlíky své hranice se nyní shromažďují v Aténách. "Přicestovali jsme s celou mou rodinou," říká Mohammed Daud, pětapadesátiletý afghánský armádní důstojník, "se šesti syny, šesti vnuky, dvěma snachami, jedním zetěm a mou manželkou," říká. "Letecky jsme cestovali do Íránu, autobusem do Teheránu, autem do Turecka, pěšky přes hranice a člunem na Lesbos. Teď se už nemůžeme vzdát!" S rodinou je na životě ohrožen Talibanem, protože jako armádní důstojník proti němu bojoval.

Po makedonském uzavření hranice uvízlo v úterý v Řecku více než 11 000 uprchlíků. Afghánci jsou po Syřanech druhou nejčastější národností, přicházející do Řecka. Shromažďují se v Aténách kolem náměstí královny Viktorie, tato oblast se stala symbolem uprchlíků. Pomáhají jim tam nevládní organizace. V úterý rozdávali od 15 hodin holandští dobrovolníci kávu a čaj. Vyhublé postavy, většinou mladí muži z Maroka a z Alžírska, spěchali si vzít polystyrenové šálky. Náměstí královny Viktorie v Aténách se však také stalo symbolem strachu z chaosu, který s sebou uvízlí uprchlíci přinášejí.

Zablokování makedonské hranice vyvolává v Řecku obrovský strach, že tisíce lidí uvíznou v zemi, která je sama úplně na kolenou. Řecko zápolí s nejhorší hospodářskou krizí za mnoho desítek let a Atény si s vlnou uprchlíků samy neporadí.

"Soucítíme s nimi, s těmito lidmi s nemluvňaty, prchajícími před válkou," říká Afrodita Kotzai se slzami v očích, když stojí se svým manželem Mirim před svým bytem nedaleko náměstí. Je to albánská manželská dvojice, která se do Řecka, stejně jako předtím Poláci, přestěhovala před dvaceti lety. Nyní, stejně jako Řekové kolem nich, se obávají, co jim přinese budoucnost. "Spousta lidí se bojí vycházet z domu," říká. "Pokud to bude pokračovat a počty se budou zvyšovat, je to bomba, která bude explodovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9701

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016