Británie je hluboce euroskeptická, ale zůstane v EU, tvrdí průzkum

24. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Národní centrum pro sociální výzkum zjistilo, že dvě třetiny britských voličů nemají radost z podmínek členství v EU. Přesto většina voličů považuje za rozumnější v unii zůstat.


Čtyři z pěti dotázaných je toho názoru, že odchod z EU by Británii vystavil riziku, a 60 % by raději zůstalo v unii. 30 % je pro odchod a 10 % je nerozhodnutých.

Agentura uzavírá, že britský euroskepticismus nebude úspěšný, pokud voliči nebudou přesvědčeni, že odchod z unie by byl ekonomicky výhodný. A to nyní většinou nejsou.

Zatím největšího výzkumu se účastnilo 4 328 dotázaných v rámci osobních rozhovorů. Data jsou ovšem již poněkud starší a neodrážejí reakci voličů na podmínky, které vyjednal s Bruselem premiér Cameron, ani na rozhodnutí londýnského starosty Borise Johnsona vést kampaň za vystoupení.

Výzkum dále zjistil, že 68 % Britů je pro omezení přístupu migrantů z EU k sociálním dávkám a něco přes polovinu si přeje zrušit volný pohyb osob v EU. Většina dává přednost omezení evropských regulací podnikání.

Ale současně jen 24 % dotázaných se domnívá, že by se britské ekonomice dařilo lépe, kdyby země opustila unii, naopak 40 % se obává změny k horšímu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6298

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016