Francie se chystá vyhnat uprchlíky z tábora v Calais. Stovky dětí mezi nimi mají právo na vstup do Británie

25. 2. 2016

čas čtení 5 minut

"A jak je možné, jak je možné, že tady existuje v severní Evropě v jednadvacátém století situace, že tady máte několik stovek dětí bez doprovodu dospělých, z nichž jich mnoho má plné právo na vstup do Británie, které v minulých dnech přiznal a zdůraznil britský premiér, a přesto jsou pořád ještě tady, v blátě, ve špíně a mezi krysami a ve všeobecné hrůze tohoto místa a dnes večer čelí hromadnému vyhnání?"

Moderátorka: Lidé, kteří žijí v provizorním uprchlickém táboře v Calais, čekají na to, zda je francouzské úřady odtamtud vyženou. Channel Four News mají informace, že policie by mohla začít zasahovat ve čtvrtek. Belgie rozmístila na své hranici s Francií téměř 300 policistů. Oznámila, že posiluje pohraniční kontroly, protože se obává, že by se uprchlíci mohli z Calais přesunout do Belgie. Náš hlavní reportér Alex Thomson je právě nyní v táboře Džungle. Alexi?

Alex Thomson: Ano, lidé tady čekají, jako obvykle v blátě, v nekonečném blátě tohoto místa. Čekají, noc po noci, tady u hlavního vchodu do tábora Džungle, lidi jsou tady, krysy se živí odpatky hned tady na druhé straně. Všechno je to o čekání. Lidé tady si museli zvyknout na neustálé čekání, Čekají na pašeráky, kdy jim dají šanci pokusit se dostat do Británie. Čekají, než se dostanou tady svahem na cestu k přístavu. Čekají teď na to, co se stane. Jestli většina tohoto tábora bude srovnána se zemí. Hlavní aktivita se však dnes odehrála na hranici mezi Belgií a Francií.

(Reportáž) Je to nejnovější evropská policejní hranice, vytvořená teprve včera. Téměř 300 belgických policistů kontrolují vozidla a pasy. Takže, zapomeňte na Schengen, tohle je první den nové evropské policejní hranice. Je docela jednoduché, co se děje. Uprchlický tábor Džungle v Calais je tímto směrem, přístav Zeebruge opačným směrem. Lidé v táboře Džungle vědí velmi dobře, že pokud je odtamtud francouzské úřady vyženou, nejlepší šancí, jak se dostat do Británie, je přístav Zeebruge. Belgie se chce vyhnout katastrofě, jako je Džungle, na svém území.

Krátká jízda na západ a v blátě a ve špíně uprchlického tábora Džungle v Calais lidé čekají. Rozhodnutí ohledně masového vyhnání lidí se nyní očekává ve čtvrtek ve 14 hodin.

Francie chce lidi přesunout do této oblasti, do nově postavených kontejnerů. Problém je, že mají místo jen pro 800 lidí.

Liz Clegg, humanitární pracovnice: Uspořádali jsme sčítání lidí a tady v této zóně jsme sečetli 3400 obyvatel. Takže je zjevné, že vlády mají velmi, velmi špatná čísla.

Alex Thompson: Velkým znepokojením uprostřed toho všeho je nejméně 300 dětí bez doprovodu rodičů. Většina z nich mají podle zákona plné právo být v Británii, a David Cameron přislíbil, že je do země vpustí, ale zatím se nestalo nic. Joe Murphy tady provozuje divadelní soubor, který částečně spolupracuje s těmito zranitelnými dětmi.

Joe Murphy, Good Chance Theatre: Je tady v této oblasti 291 dětí bez doprovodu dospělých. V celém táboře je jich 450. Víte, to je 291 dětí, které nemají vůbec nikoho. Spoléhají se na středisko pro ženy a děti. Opravdu máme teď strach, že se ztratí.

Alex Thompson: Kriket v zemi nikoho mezi táborem a cestou do velkého cíle: Británie. Tohle není jediná vazba na Británii. Mnoho lidí tady má v Británii příbuzné. Mluví anglicky. Mají fantastické představy o Británii i reálné. Velké množství důvodů, proč se lidé tady zoufale snaží dostat se do Británie a nežádají o azyl ve Francii.

Nejpopulárnější DVD, které si lidé berou ze zdejšího divadla? Statečné srdce a Mr. Bean.

Caroline Anning, Save the Children: Do Evropy loni přišel milion lidí. Tady je jich asi 8000. A většina z nich, zejména ty děti, s nimiž pracujeme, mají v Británii příbuzné. A mají právo, aby se k těm příbuzným přidali. Ty rodiny se o ně chtějí starat. Těch lidí je tady celkem vlastně velmi málo.

Alex Thompson: Kavárna, kostel, učebny. Knihovna. Brzo to tu všechno možná bude srovnáno se zemí. Ale, jak včera řekl u soudu francouzský soudce, spravedlnost se nedá uspěchat. Džungle čeká.

Takže zdůrazněme dvě klíčová zdejší fakta. Nevládní charitativní organizace tady mají všechny tytéž počty. Osm tisíc lidí potřebuje ubytovat. Francouzské úřady mohou ubytovat jen několik stovek. To je obrovský problém.

A jak je možné, jak je možné, že tady existuje v severní Evropě v jednadvacátém století situace, že tady máte několik stovek dětí bez doprovodu dospělých, z nichž jich mnoho má plné právo na vstup do Británie, které v minulých dnech přiznal a zdůraznil britský premiér, a přesto jsou pořád ještě tady, v blátě, ve špíně a mezi krysami a ve všeobecné hrůze tohoto místa a dnes večer čelí hromadnému vyhnání?

0
Vytisknout
5335

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2016