Moskva chce pro Asada vytvořit stát na západě Sýrie

7. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Začínají vystupovat obrysy ruské strategie v Sýrii. Moskva se snaží vytvořit zónu pro Bašára Asada zbavenou povstalců a zabránit zde západním silám v přístupu do vzdušného prostoru.

Ačkoliv Moskva tvrdí, že jejím cílem je útočit na "islámský stát", většina analytiků to odmítá jako zástěrku pro tažení, které primárně usiluje o posílení režimu Bašára Asada proti mnohem širšímu spektru povstalců.

"Pro Rusy je prioritou chránit "užitečnou Sýrii"," tvrdí Michel Goya, vojenský historik na univezitě Sciences Po v Paříži. Má tím na mysli hustě osídlené západní a pobřežní oblasti země, kde je soustředěn průmysl a také zemědělství.

Tvrdí, že prioritou bylo nejprve útočit na Frontu an-Nusra napojenou na al-Kájdu, která představuje bezprostřednější hrozbu, než IS. Několik málo náletů na "islámský stát" proběhlo podle něj pouze proto, aby "ospravedlnily tažení, ale opravdu to není jejich priorita", vysvětluje Goya.

"Strategickým cílem je zajistit "bezpečnou zónu" pro alávity... při ponechání východní, pouštní oblasti země [IS]," napsal Igor Suťagin z britského thinktanku RUSI.

Asad i značná část vedení režimu patří k alávitům, kteří jsou usídleni podél západního pobřeží a obávají se, že by mohli být vyhubeni, pokud by zemi převzali militanti.

Protože alávité tvoří jen 12 % obyvatelstva, "kontrola celé země je politicky nemožná a Damašek ji snad dokonce ani nepovažuje za nezbytnou," tvrdí Suťagin.

34 ruských bojových letounů v Sýrii představuje směs stárnoucích strojů jako Su-24 a Su-25 a nových pokročilých modelů v podobě Su-34. Ale zbraňové systémy jsou zastaralé a chybí zaměřovací podvěsy typické pro americké stroje.

"Všechny systémy, které vidíme Rusy používat, bychom mohli zdvořile označit za "zralé"", tvrdí Douglas Barrie, letecký expert thinktanku IISS v Londýně. Podle něj Rusko vesměs používá neřízené bomby svrhávané ze středních výšek, ale letouny čelí omezené hrozbě, pokud potřebují přelétat cíle.

(Starší ruské stroje až na výjimky používají neřízenou leteckou munici, často klasické sovětské "železné" pumy řady FAB z 60. let, kdežto řízená munice je doménou Su-34. Ze středních výšek se bombarduje kvůli obavám z přenosných protiletadlových systémů, ačkoliv není známo, že by jimi (propašovanými z Libye) islamisté disponovali v nějakých významných počtech, ty které měli už patrně spotřebovali a USA až dosud blokovaly všechny snahy povstalců tyto systémy získat na černém trhu - KD.)

"Je to poměrně shovívavé prostředí, protože protivník má poněkud omezenou protivzdušnou obranu - většinou ruční zbraně, kulomety. Někteří z povstalců mohou mít přenosné protiletadlové rakety, ale nic z toho nepředstavuje pro ruská letadla velkou hrozbu," dodal Barrie.

Na rozdíl od koalice vedené USA má Rusko velkou zpravodajskou výhodu v podobě syrských a íránských pozemních jednotek, které pomáhají s vyhledáváním cílů. (Návrhy na rozmístění amerických leteckých návodčích stornoval Barack Obama, kontakty s pozemními silami povstalců v zásadě neexistují - KD.)

Další výhodou je, že Syřané a Rusové nemají tak přísné předpisy jako NATO, pokud jde o ochranu civilistů.

Vstupem do syrského vzdušného prostoru v něm Rusko de facto vytvořilo bezletovou zónu chránící Asada a jeho arsenál.

"Nemůžete si dovolit nálet na Asada a jeho letectvo, pokud existuje sebemenší riziko, že zasáhnete také Rusy. Mluvilo se o bezletové zóně uvalené na Asada, teď je to vyřízeno," vysvětluje Goya.

Průnik ruských letadel do tureckého vzdušného prostoru vyvolal navíc obavu, že se Moskva snaží zabránit NATO a jeho spojencům v přeletech nad Sýrií.

Přitom ještě minulý týden Pentagon a Rusko vedly jednání o vyloučení incidentů nad Sýrií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8577

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2015